Κυριακή, 20 Ιουνίου 2021

Παυλάκης για Πάσχα: Μεγάλο ρίσκο το «άνοιγμα» των μετακινήσεων

Τι είπε για το άνοιγμα των καταστημάτων

14 Απριλίου 2021 08:22
Παυλάκης για Πάσχα: Μεγάλο ρίσκο το «άνοιγμα» των μετακινήσεων
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού αλλά το και ενδεχόμενο απελευθέρωσης των μετακινήσεων το Πάσχα, μίλησε στον ΣΚΑΪ το πρωί της Τετάρτης (14/4) ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ Γιώργος Παυλάκης. Ενώ παράλληλα τόνισε ότι θα πρέπει να «περιμένουμε τις επόμενες εβδομάδες για να δούμε πόσο θα κοστίσει το άνοιγμα». Ωστόσο τον Μάιο αναμένεται να ανοίγει η πλατφόρμα για τους άνω των 40.

«Μη με ξαναρωτήσετε για το Πάσχα θα είμαι ο κακός της παρέας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παυλάκης εκτιμώντας πως το «άνοιγμα» των μετακινήσεων θα ήταν ρίσκο στην προκειμένη φάση. Ο ερευνητής ανέφερε πως βάσει των στοιχείων και των αριθμών που βλέπει η κορύφωση του κύματος της πανδημίας στην Αττική έχει ήδη συντελεστεί εντούτοις το πρόβλημα είναι ότι ένα άνοιγμα τις επόμενες εβδομάδες θα αρχίσει να το ξαναφουντώνει.

Παυλάκης για Πάσχα: Μεγάλο ρίσκο το «άνοιγμα» των μετακινήσεων

Σχετικά με το καλοκαίρι

Ανέφερε επίσης πως πρέπει να πάμε γρήγορα στην αποδόμηση του κύματος της πανδημίας για να περάσουμε ένα λογικό καλοκαίρι. «Και από άποψη διακοπών και από άποψη οικονομικών» είπε. Ο κ. Παυλάκης πρόσθεσε μεταξύ άλλων πως αν η ελληνική κοινωνία έκανε μια προσπάθεια τώρα όπως η Πορτογαλία θα μπορούσαν να κάθε εβδομάδα τα κρούσματα να μένουν τα μισά.

Επιπρόσθετα, συνέστησε τήρηση των μέτρων, προσοχή τόσο από την πλευρά όσων εμβολιάστηκαν όσο και από την πλευρά αυτών που δεν έχουν εμβολιαστεί, αποφυγή εσωτερικών χώρων, χρήση μάσκας. «Περιμένουμε τις επόμενες εβδομάδες για να δούμε πόσο θα κοστίσει το άνοιγμα» συνόψισε.

Ματίνα Παγώνη: «Θα κάνουμε Ανάσταση στις εκκλησίες»

Η Ματίνα Παγώνη μίλησε για τους εμβολιασμούς, τα self test και το σχέδιο για Πάσχα στο χωριό.

Η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθηνάς - Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στο ΣΚΑΪ, αναφέρθηκε στους εμβολιασμούς και το πότε θεωρεί ότι θα έχουν τελειώσει για τους 50 και άνω, και εξήγησε πως πως αυτό εξαρτάται και από τις ποσότητες των εμβολίων που παίρνουμε με τις συμβάσεις που έχουν γίνει με τις εταιρίες και την ΕΕ.

Η Ματίνα Παγώνη εξήγησε ότι μάλλον θα κάνουμε Ανάσταση στις εκκλησίες

«Νομίζω μέχρι τα μέσα, τέλος Ιουνίου λογικά θα έχουν τελειώσει. Για μένα είναι λογικό προς το τέλος Ιουνίου να κάνουμε αυτή την σχετική ανοσία γύρω στο 55% που θα αισθανθούμε ασφαλείας μπαίνοντας στο καλοκαίρι, ανοίγοντας ξενοδοχεία, να αισθανόμαστε και πιο άνετα» ανέφερε χαρακτηριστικά η Ματίνα Παγώνη.

Μεγάλη σημασία τόνισε πως θα έχει και η θεραπεία με το καινούργιο αντιικό φάρμακο. Παράλληλα, διαβάστε για το πότε ανοίγει η πλατφόρμα του εμβολίου για ευπαθείς ομάδες Β και τις ηλικίες 55-59 ετών.

Σχετικά με το ότι κάποιοι γιατροί - νοσηλευτές δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί επεσήμανε ότι ένα ποσοστό αυτών δεν έχει εμβολιαστεί γιατί έχουν νοσήσει και μπορούν να εμβολιαστούν μετά από ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και κάποιοι είναι σε καραντίνα γι' αυτό δεν μπορεί να πάει το 100% ενώ επεσήμανε πως πρέπει οπωσδήποτε να εμβολιαστούν οι γιατροί διότι έχουν υποχρέωση προς τον ασθενή.

Μοντέλο Self Test

Αναφορικά με το μοντέλο των self test στα σχολεία υπογράμμισε πως πέτυχε γιατί οι 600 και κάτι που βρέθηκαν θετικοί θα μπορούσαν να δώσουν από 5500 μέχρι 8000 κρούσματα γιατί ήταν όλοι ασυμπτωματικοί, καθηγητές – μαθητές. «Τα self test μας έχουν γλιτώσει από χιλιάδες κρούσματα».

Παράλληλα, σημείωσε ότι θα μπορούσε να εφαρμοστεί «σε εργοστάσια, βιοτεχνίες εστιατόρια, παντού» και υπογράμμισε πως αν ανοίξουν τα μαγαζιά θα μειωθούν τα κορωνοπάρτι.

Το σχέδιο για Πάσχα στο χωριό

Σχετικά με το αν θα μπορέσουμε να μετακινηθούμε σε άλλο νομό το Πάσχα είπε ότι έχει σημασία εκείνες τις ημέρες να δούμε που βρισκόμαστε με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία ενώ υπογράμμισε πως δεν θα έλεγε ναι για το άνοιγμα στο Πάσχα με αυτή την κατάσταση τώρα.

Μίλησε για Ανάσταση στις εκκλησίες αλλά στους εξωτερικούς χώρους με αποστάσεις πάνω από δύο μέτρα και μάσκες ενώ σημείωσε πως μια φορά μπορούμε να μην φιληθούμε στην Ανάσταση.

Καταλήγοντας επεσήμανε ότι το καλοκαίρι θα είναι διαφορετικά τα πράγματα ότι θα παραμείνουν οι μάσκες ενώ είπε όχι για βόλτες στα στενά σοκάκια αλλά στις παραλίες.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share