Κυριακή, 09 Μαΐου 2021

Πέθανε 61χρονη στον Ασπρόπυργο πέντε μέρες μετά το εμβόλιο της AstraZeneca

Για την περίπτωση αυτή έχει ήδη ενημερωθεί ο ΕΟΦ

13 Απριλίου 2021 09:17
Πέθανε 61χρονη στον Ασπρόπυργο πέντε μέρες μετά το εμβόλιο της AstraZeneca
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Mια γυναίκα 61 ετών από τον Ασπρόπυργο έχασε τη ζωή της πέντε μέρες μετά τον εμβολιασμό της με AstraZeneca. Για την περίπτωση αυτή έχει ήδη ενημερωθεί ο ΕΟΦ, ο οποίος και διερευνά τι συνέβη.

Ο γιος της μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star είπε ότι η μητέρα του είχε νικήσει τρεις φορές τον καρκίνο και πέθανε από ένα εμβόλιο. «Είναι κρίμα. Μια χαρά εργαζόταν, πήγαινε στη δουλειά της. Μου έχουν κοπεί τα γόνατα» είπε.

Η μητέρα του «έφυγε» στις 31 Μαρτίου, πέντε ημέρες μετά το εμβόλιο της AstraZeneca, το οποίο είχε ακυρώσει ήδη μια φορά καθώς φοβόταν πιθανές παρενέργειες.

AstraZeneca: Τα σενάρια που εξετάζει η επιτροπή για το εμβόλιο στην Ελλάδα - Ποιες προτάσεις θα πέσουν στο τραπέζι (Video)

Πέθανε 61χρονη στον Ασπρόπυργο μέτα μέρες μετά το εμβόλιο της AstraZeneca

«Την ίδια μέρα της πέφτει το οξυγόνο. Την Κυριακή το πρωί ξύπνησε μια χαρά, το βράδυ της έφτασε το οξυγόνο στο 85.8. Τη Δευτέρα σηκώθηκε, πήγε στη δουλειά της. Ξαφνικά την Τετάρτη στις 5 το πρωί με ξυπνάει, είχε δυσφορία. Μιλάγαμε ανά μισή ωρα, μίλησε με τον ογκολόγο της και της είπε καλό είναι να έρθεις στο νοσοκομείο να σε δει ένας πνευμονολόγος για να δουμε τι γίνεται» ανέφερε ο γιος της.

«Έκανε τεστ για κορωνοϊό και βγήκε αρνητικό και η ακτινογραφία θώρακα ήταν καθαρή. Με πήρε τηλέφωνο ότι έρχεται σπίτι και μετά από λίγο την κάλεσα εγώ και δεν το σήκωνε. Ήταν στον καναπέ, είχε βάλει το οξυγόνο και είχε σβήσει ήδη» συνέχισε.

H γυναίκα είχε διαγνωστεί με θρομβοφιλία και έπαιρνε αντιπηκτικά φάρμακα. Πριν κάνει το εμβόλιο, είχε ενημερώσει τους γιατρούς της και τον ΕΟΔΥ.

«Ο γιατρός που της έκανε το εμβόλιο, έχει κάνει και κίτρινη κάρτα στον ΕΟΦ. Ο ογκολόγος της έχει ζητήσει ιστολογική και τοξικολογικές. Έχω και το χαρτί της νεκροψίας,που λέει πως πιθανόν έμφραγμα να είναι η αιτία» είπε τέλος.

Εμβολιασμοί: Τι θα κάνουν με Astrazeneca; Γιατί επισπεύδουν τους εμβολιασμούς σε νεότερες ηλικίες

Εμβολιασμοί: Γιατί σπεύδει η κυβέρνηση να κάνει εμβολιασμούς στις νεότερες ηλικίες; Πως συνδέεται αυτό με την οικονομία;

Στο πλαίσιο του σταδιακού ανοίγματος της οικονομίας και της σταδιακής επαναφοράς σε κανονικούς ρυθμούς της ζωής στην κοινωνία, η κυβέρνηση «τρέχει» τις διαδικασίες προκειμένου να ξεκινήσει γρήγορα ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού και σε νεότερες ηλικίες.

Δεν έχουν περάσει παρά ελάχιστες μέρες που ο Σωτήρης Τσιόδρας σε διαδικτυακή ομιλία του για την πανδημία εξήγησε ότι αυτή την περίοδο προσβάλλονται από κορωνοϊό περισσότερο τα άτομα από την ηλικιακή ομάδα 20 έως 50 ετών, τον πιο ενεργό πληθυσμό της χώρας, και υπογράμμισε ότι «θα συνεχίσουμε να έχουμε μέτρα μέχρι να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα του εμβολιασμού».

Την ίδια στιγμή ο εμβολιασμός των μεγαλύτερων ηλιακά ομάδων είναι σε πλήρη εξέλιξη και με τα έως τώρα στοιχεία αναμένεται έως τα τέλη Απριλίου να έχουν εμβολιαστεί οι περισσότεροι πολίτες άνω των 60 ετών, ενώ μέσα στον Μάιο θα έχουν κάνει το εμβόλιο και οι ομάδες αυξημένου κινδύνου. Αυτό είναι το χρονοδιάγραμμα των εμβολιασμών που έθεσε το απόγευμα της Δευτέρας ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους,

Παράλληλα, ο κ. Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε πως η εκκίνηση του προγράμματος εμβολιασμού για κάθε ενήλικo στην Ελλάδα αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη Μαΐου, αφού έχουν εμβολιαστεί ηλικιωμένοι και ευπαθείς ομάδες.

Εμβολιασμοί: Τι θα κάνουν με Astrazeneca

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα για τον υπόλοιπο ενήλικο πληθυσμό, για όσους είναι μέχρι 59 ετών, θα ξεκινήσει σιγά-σιγά ο εμβολιασμός τους τέλη Μαΐου και θα συνεχιστεί τον Ιούνιο.

Κατά την τελευταία ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης, ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι συνολικά έχουν χορηγηθεί 1.847.000 δόσεις. Με την πρώτη δόση έχουν εμβολιαστεί 1.214.000 άτομα, ποσοστό 11,56%, και με τις δύο δόσεις 663.000, ποσοστό 6,31%.

"Το φαινόμενο του παγόβουνου": Ο κίνδυνος που αγνοεί ο Μητσοτάκης και τρέμει ο Τσιόδρας

Ηλικιακό περιορισμό εξετάζει η Επιτροπή Εμβολιασμών

Στις 8 Μαρτίου, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών προχώρησε σε επικαιροποίηση των συστάσεών της, δίνοντας το πράσινο φως για εμβολιασμούς και στους άνω των 65 ετών. Έτσι άνοιξαν τα ραντεβού για τις ηλικιακές ομάδες 70-74 ετών και εν συνεχεία 65-69 ετών.

Σήμερα η Εθνική Επιτροπή, που συνεδριάζει εκτάκτως στις 9, καλείται να αποφασίσει εάν θα θέσει εκ νέου ηλικιακούς περιορισμούς, μετά και την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων ότι οι θρόμβοι αίματος σε ενήλικες που εμβολιάστηκαν με το σκεύασμα της AstraZeneca θα πρέπει να προστεθούν στις σπάνιες παρενέργειες του εμβολίου για τον κορvνοϊό.

Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υφίσταται "πιθανή σχέση με πολύ σπάνιες περιπτώσεις ασυνήθιστων θρόμβων αίματος με χαμηλά αιμοπετάλια", επαναλαμβάνοντας όμως ότι "το ισοζύγιο ωφέλειας/κινδύνου παραμένει θετικό".

Εκτός από πιθανή αναθεώρηση των ηλικιακών περιορισμών, στην οποία ήδη έχουν προχωρήσει και άλλα κράτη της Ευρώπης, το δεύτερο μεγάλο θέμα που θα εξετάσει η Επιτροπή είναι τι θα γίνει με τις χαμένες δόσεις, πως θα γίνεται δηλαδή η αναπλήρωση. Εξετάζεται, κατά το ρεπορτάζ, να επιτραπεί ο εμβολιασμός σε πολίτες που θέλουν να κάνουν το εμβόλιο, ακόμη και σε ομάδες που δεν έχουν ακόμη ανοίξει ή και σε επαγγελματικές κατηγορίες.

Σημειώνεται πως η παρουσία στα ραντεβού για το εμβόλιο της AstraZeneca φτάνει το 93%.

Το μεγάλο ζητούμενο είναι να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί και να μην διαταραχθεί η διαδικασία. Εξάλλου η Ελλάδα περιμένει από την AstraZeneca από 450 χιλιάδες δόσεις για τον Απρίλιο, το Μάιο και τον Ιούνιο.

Γιατί επισπεύδουν τους εμβολιασμούς σε νεότερες ηλικίες

Σύμφωνα πάντως με το ρεπορτάζ, το θέμα είναι να υπάρξει σήμερα μια ξεκάθαρη θέση από την Επιτροπή Εμβολιασμών, δεδομένου πως τα περιστατικά θρομβώσεων βρίσκονται εδώ και καιρό στο προσκήνιο.

Μόλις στις 18 Μαρτίου, ο ΕΜΑ είχε τονίσει πως το εμβόλιο της AstraZeneca είναι ασφαλές και αποτελεσματικό." Δεν μπορέσαμε να βρούμε συσχέτιση ανάμεσα στο εμβόλιο και τα περιστατικά", δήλωνε τότε η εκτελεστική διευθύντρια του ΕΜΑ Emer Cooke.

Το υπουργείο Υγείας της Ισπανίας ανακοίνωσε ότι θα περιορίσει το εμβόλιο της AstraZeneca στους πολίτες άνω των 60 ετών. Στο Βέλγιο, για έναν μήνα, θα χορηγείται μόνο σε άτομα άνω των 55 ετών. Η Μόνιμη Επιτροπή Εμβολιασμών (Stiko) της Γερμανίας εμμένει στη σύστασή της να χορηγείται το εμβόλιό της μόνο σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών παρά τη θετική γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) για το εμβόλιο της εταιρείας Astrazeneca. Η Σουηδία θα εμβολιάζει με το συγκεκριμένο εμβόλιο, μόνο τους άνω των 65 και η Εσθονία μόνο τους άνω των 60 ετών.

Από την πλευρά της, η Αυστραλία ανακοίνωσε ότι θα προτείνει τη χρήση του εμβολίου της Pfizer αντί εκείνου της AstraZeneca για την ηλικιακή ομάδα κάτω των 50 ετών.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share