Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Σεισμός στη Ζάκυνθο

Που ήταν το επίκεντρο της δόνησης

13 Απριλίου 2021 08:35
Σεισμός στη Ζάκυνθο
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Ασθενής σεισμική δόνηση μεγέθους 3,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με την αυτόματη προκαταρκτική λύση του Ευρωπαϊκού - Μεσογειακού Σεισμολογικού Ινστιτούτου (EMSC), σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης στις 06:44, σε υποθαλάσσια περιοχή του Ιονίου Πελάγους, βόρεια της Ζακύνθου. Παράλληλα, αυτά είναι τα ενεργά ρήγματα της Αττικής.

Το εστιακό βάθος του σεισμού υπολογίζεται στα 2 χλμ. Το ακριβές επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στα 18 χλμ. βόρεια από την πόλη της Ζακύνθου σύμφωνα με το EMSC.

Σεισμός στη Ζάκυνθο

Σεισμός στη Ζάκυνθο - 3,4 από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο

Η αυτόματη Λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών δίνει το σεισμό στα 3,4 Ρίχτερ, με εστιακό βάθος τα 18,1 χλμ. και επίκεντρο τα 19 χλμ. βόρεια της Ζακύνθου.

Σεισμική δόνηση στη Ζάκυνθο

Σεισμός: Συναγερμός από τον Άκη Τσελέντη - "Απαιτείται προσοχή"

Ο Άκης Τσελέντης, διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, μίλησε σχετικά για το σεισμό που έπληξε την Κεφαλονιά, κρούοντας τον "κώδωνα" του κινδύνου. Τι ανέφερε;

Συγκεκριμένα, η σεισμική δόνηση που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής νοτιοδυτικά της Ιθάκης και είχε ένταση 4,3 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, χρειάζεται προσοχή γιατί είναι σε μία περιοχή με βεβαρημένο σεισμικό ιστορικό.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Τσελέντη

"Σχετικά με τους σεισμούς Ανατολικά της Σάμης απαιτείται κάποια προσοχή γιατί είναι σε μία περιοχή με βεβαρημένο σεισμικό ιστορικό που στο παρελθόν είχαμε μεγάλα γεγονότα.

Δεν χρειάζεται καμία ανησυχία και πανικός γιατί η Κεφαλλονιά σήμερα είναι καλά δομημένη αλλά απαιτείται να λάβουμε τα στοιχειώδη μέτρα αντισεισμικής προστασίας.

Στην ευρύτερη περιοχή το Γεωδυναμικό έχει βάλει πάνω από 35 σεισμογράφους όλους συνδεδεμένους σε πραγματικό χρόνο με το υπολογιστικό μας κέντρου και είναι μία από τις πιο λεπτομερώς σεισμικά παρατηρούμενες περιοχές του κόσμου οπότε βλέπουμε το πώς εξελίσσεται το φαινόμενο ώρα με την ώρα.

Προσωπικά εγώ θα έρθω στο νησί σήμερα με συνεργάτες μου να βάλω και επιπλέον ένα ειδικό όργανο που θα μετρά την έκκληση Ραδονίου.

Επαναλαμβάνω ότι πρέπει να καταλάβετε ότι ο μεγαλύτερος φονιάς είναι ο πανικός. Το πιο πιθανό είναι το φαινόμενο να λήξει πολύ σύντομα με μικρά γεγονότα αλλά πρέπει πάντα αφού ζούμε σε μια απ’ τις πιο σεισμικά ενέργειες περιοχές της Ευρώπης να λαμβάνουμε τα μέτρα μας", υπογράμμισε ο ίδιος.

Δείτε την ανάρτηση:

ανάρτηση Τσελέντη για σεισμό

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share