Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Πάσχα στο χωριό: Τα σενάρια που εξετάζουν οι ειδικοί- Κρίσιμες οι επόμενες 10 μέρες

Επιφυλακτικοί οι λοιμωξιολόγοι

12 Απριλίου 2021 12:30
Πάσχα στο χωριό: Τα σενάρια που εξετάζουν οι ειδικοί- Κρίσιμες οι επόμενες 10 μέρες
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Μετά το άνοιγμα του λιανεμπορίου, οι ειδικοί εξετάζουν εάν θα μπορέσουμε να κάνουμε Πάσχα στο χωριό ή όχι. Ωστόσο, οι επόμενες δέκα μέρες είναι κρίσιμες.

Οι ειδικοί επισημαίνουν πώς ακόμα είναι νωρίς για να παρθεί απόφαση για το που θα κάνουμε Πάσχα, καθώς η πορεία της πανδημίας μεταβάλλεται συνεχώς.

Τελικά θα κάνουμε Πάσχα στο χωριό;

Ωστόσο στις μεταξύ τους συζητήσεις, οι ειδικοί αναζητούν τρόπους μήπως για τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις. Παράλληλα, διαβάστε τι είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς για το Πάσχα.

Ο πρωθυπουργός θα έχει το πρωί μία ακόμη καθιερωμένη σύσκεψη με τον πρόεδρο της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και με τον επικεφαλής του ΕΟΔΥ. Στο επίκεντρο θα βρεθούν η πορεία της πανδημίας αλλά και των self - test που αναμένεται να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην καθημερινότητα μας. Ωστόσο το άνοιγμα των λυκείων σε συνδυασμό με την λειτουργία του λιανεμπορίου πιθανότατα να αυξήσουν τον αριθμό των κρουσμάτων μέσα στην εβδομάδα κάτι που αναμένουν στο Μαξίμου.

Πάσχα στο χωριό: Τα δυο σενάρια της Κυβέρνησης

Με προσεχτικά βήματα η κυβέρνηση ετοιμάζει την πρόταση της προς την αρμόδια επιτροπή των λοιμωξιολόγων για την περίοδο του Πάσχα. Κυβερνητικά στελέχη έχουν τονίσει πως φέτος τα περιοριστικά μέτρα θα είναι λιγότερα αυστηρά σε σχέση με πέρσι που η χώρα ήταν σε lockdown. Ωστόσο λίγο πριν την Μεγάλη Εβδομάδα θα ανακοινωθεί η τελική εισήγηση των ειδικών για τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις.

Ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό Άκης Σκέτσος τόνισε πως είναι νωρίς ακόμα για να ληφθούν αποφάσεις ωστόσο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο το διαβατήριο για την επίσκεψη των πολιτών στα χωριά τους να είναι η διενέργεια των self - test. Παράλληλα όπως σημείωσε στον ΣΚΑΙ η κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες πρόκειται θα ανακοινώσει την επέκταση του μέτρου των self - test σε λιανεμπόριο, εστίαση, μεταφορές και σε κάποιες λειτουργίες του Δημοσίου.

Το επόμενο σενάριο που έχει πέσει στο τραπέζι είναι να επιτραπούν οι μετακινήσεις μεταξύ νομών που έχουν το ίδιο επιδημιολογικό φορτίο, μια πρόταση στην οποία είχε αναφερθεί ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης. Πρόκειται για μία άποψη με μικρό ρίσκο αλλά υπάρχουν αρκετές δυσκολίες ως προς την εφαρμογή και τους ελέγχους που θα πρέπει να γίνουν.

Ο πρωθυπουργός στην πρόσφατη συνέντευξη του στο Star τόνισε πως οι ειδικοί είναι εκείνοι που θα αποφασίσουν αν θα επιτραπούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις ενόψει Πάσχα. "Έχουμε ακόμα δύο εβδομάδες μπροστά μας να δούμε την πορεία της πανδημίας. Όλοι ευχόμαστε να μπορούμε να πάμε στα χωριά μας, στους τόπους καταγωγής μας για το Πάσχα".

Επιφυλακτικοί οι ειδικοί για το Πάσχα

Οι λοιμωξιολόγοι είναι επιφυλακτικοί καθώς δεν βλέπουν αποκλιμάκωση της επιδημιολογικής κατάστασης μέχρι την Μεγάλη Εβδομάδα. Τα τρία κριτήρια που θα κρίνουν την εισήγηση τους είναι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, ο αριθμός των διασωληνομένων που εξακολουθεί να είναι ιδιαιτέρως υψηλός αλλά και τα κρούσματα που θα καταγραφούν. Μάλιστα στην περίπτωση που επιβεβαιωθεί η δυσοίωνη πρόβλεψη του Σωτήρη Τσιόδρα που είχε κάνει λόγο για 1.000 διασωληνομένους, τότε θεωρείται απίθανο να επιτραπούν οι μετακινήσεις.

Ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης παραδέχθηκε πως το ζήτημα απασχολεί τους λοιμωξιολόγους αλλά ακόμα δεν έχει γίνει κάποια επίσημη συζήτηση στην επιτροπή. "Είναι κάτι το οποίο το έχουμε στο μυαλό μας στην επιτροπή απλά είναι ακόμα νωρίς για οποιαδήποτε απόφαση" είπε χαρακτηριστικά.

Αρνητικός εμφανίστηκε και ο Ηλίας Μόσιαλος τονίζοντας πως προέχει η επιτάχυνση των εμβολιασμών, σημειώνοντας πως έχει περισσότερη αξία στην παρούσα φάση να μην επιτραπούν για λίγο ακόμη κάποιες δραστηριότητες ούτως ώστε να τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share