Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Επιστροφή στα θρανία: Πρώτες εικόνες - Με τα αποτελέσματα του self test στα χέρια οι μαθητές

Εκπαίδευση στα χρόνια του κορωνοϊού

12 Απριλίου 2021 09:16
Επιστροφή στα θρανία: Πρώτες εικόνες - Με τα αποτελέσματα του self test στα χέρια οι μαθητές
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Άνοιγμα σχολείων: Με όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ατομικής προστασίας αλλά και το αρνητικό self test στα χέρια γύρισαν σήμερα στα σχολεία μαθητές λυκείου και εκπαιδευτικοί! Τα λύκεια είχαν κλείσει με το lockdown του Νοεμβρίου και παρέμεναν κλειστά έως και σήμερα.

Όπως αναφέρουν στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, από τα self test που διενεργήθηκαν χθες Κυριακή, διαγνώστηκαν 236 μαθητές θετικοί και 172 εκπαιδευτικοί και άτομα του βοηθητικό προσωπικό, οι οποίοι χαρακτηρίζονται δυνητικά νοσούντες και θα πρέπει σήμερα να κάνουν επαναληπτικό τεστ. Αν το επαναληπτικό τεστ είναι αρνητικό οι μαθητές- εκπαιδευτικοί θα λαμβάνουν βεβαίωση από το σημείο εξέτασης και θα επιστρέφουν στο σχολείο. Παράλληλα, τα ίδια στοιχεία δείχνουν ότι 98.965 μαθητές δήλωσαν αρνητικό self test, ενώ 50.887 ήταν τα αρνητικά εκπαιδευτικού και λοιπού προσωπικού.

Όπως είπε ο Γιάννης Καββαδάς, διευθυντής του 2ου λυκείου Γλυφάδας, οι μαθητές καλούνται να δείξουν στον καθηγητή της πρώτης ώρας τη βεβαίωση του αρνητικού self test. Αν κάποιος δεν την έχει, το σχολείο θα ενημερώνει τους γονείς να παραλάβουν το παιδί, το οποίο θα πρέπει να επιστρέψει στο σπίτι του.

«Είμαστε πανέτοιμοι» δήλωσε από την πλευρά του ο δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου.

Δείτε φωτογραφίες από την... πρεμιέρα των σχολείων στο Athensmagazine.gr:

Επιστροφή στα θρανία: Πρώτες εικόνες

Επιστροφή στα θρανία: Πρώτες εικόνες

Επιστροφή στα θρανία: Πρώτες εικόνες

Επιστροφή στα θρανία: Πρώτες εικόνες

Επιστροφή στα θρανία: Πρώτες εικόνες

Επιστροφή στα θρανία: Πρώτες εικόνες

Επιστροφή στα θρανία: Πρώτες εικόνες

Επιστροφή στα θρανία: Πρώτες εικόνες
Επιστροφή στα θρανία: Πρώτες εικόνες

Σχολεία: Με προϋποθέσεις το άνοιγμα των κυλικείων

Σχολεία: Με αυστηρές προϋποθέσεις λόγω κορωνοϊού αναμένεται να ανοίξουν τα κυλικεία εντός λυκείων και σχολείων ειδικής αγωγής από Δευτέρα.

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με την Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων ανακοίνωσε ότι από την Δευτέρα 12 Απριλίου, τα κυλικεία που λειτουργούν εντός των δημόσιων και ιδιωτικών σχολικών μονάδων (λυκείων και σχολείων ειδικής αγωγής), θα λειτουργήσουν υπό τις παρακάτω προϋποθέσεις:

  • Πώληση μόνο προσυσκευασμένων προϊόντων από τον επιτρεπόμενο κατάλογο, με τη διαδικασία “παραλαβής από το κατάστημα” (take away).
  • Απαγόρευση ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων και ορθοστατών (stands)
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας προστασίας και τοποθέτηση απολυμαντικών σε εμφανή σημεία.
  • Διασφάλιση συνθηκών εξαερισμού.

Κλείνοντας σημειώνεται ότι οι ως άνω επιχειρήσεις, παραμένουν εντός του πλαισίου οικονομικών ενισχύσεων, που ισχύει για τον κλάδο της εστίασης. Ωστόσο με πρόστιμο 10 ευρώ κινδυνεύουν οι γονείς αν τα παιδιά δεν κάνουν σωστό self test.

Σχολεία: Με προϋποθέσεις το άνοιγμα των κυλικείων από Δευτέρα

Πρόταση βόμβα: Μάθημα στα προαύλια των σχολείων

Στις 12 Απριλίου θα επιστρέψουν οι μαθητές της τρίτης Λυκείου στις σχολικές αίθουσες. Το κυβερνητικό σχέδιο για την επιστροφή ανακοίνωσε η Νίκη Κεραμέως το απόγευμα της Τετάρτης σημειώνοντας τη διενέργεια self test για μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Όπως σημειώθηκε μάλιστα το πρωί της Πέμπτης τα δημοτικά και τα γυμνάσια δεν πρόκειται να ανοίξουν πριν το Πάσχα. Μιλώντας στην τηλεόραση του Open, η Αθηνά Λινού σημείωσε ότι υπάρχουν κενά και λιγότερα μέτρα από αυτά που θα έπρεπε εν όψει της επαναλειτουργίας των Λυκείων από την Δευτέρα με δια ζώσης εκπαίδευση.

Η καθηγήτρια επιδημιολογίας αναρωτήθηκε αν υπάρχει πρωτόκολλο για το τι γίνεται στην περίπτωση που υπάρξει ένα θετικό τεστ.

«Κλείνει η τάξη; Κλείνει το σχολείο; Τι θα γίνεται στο διάστημα από το θετικό self test μέχρι το test επαλήθευσης; Το test επαλήθευσης θα είναι rapid ή μοριακό; Τι γίνεται αν υπάρχει κρούσμα σε καθηγητή που διδάσκει σε περισσότερα από ένα τμήματα;» ήταν μερικές από τις απορίες της.

Μάθημα στα προαύλια των σχολείων

Τι γίνεται σε περίπτωση θετικού test

Όπως είπε, σε περίπτωση θετικού test θα έπρεπε να σταματήσει η λειτουργία της τάξης αμέσως και να εξεταστούν όλα τα παιδιά. Όπως υπογράμμισε αυτό θα ήταν μία καλή ευκαιρία προκειμένου να διαπιστωθεί η αξιοπιστία των self test συγκρίνοντας τα αποτελέσματα.

Ακόμη, υπογράμμισε πως τα παιδιά ανά τμήμα παραμένουν πολλά, πράγμα που καθιστά πρακτικά αδύνατη την τήρηση των αποστάσεων. Πρότεινε μάλιστα και την χρήση ακόμη και του προαυλίου για μαθήματα εφόσον πλέον ο καιρός θα το επιτρέπει.

«Είμαι ακόμα σε κατάσταση συναγερμού, πρέπει να είμαστε όλοι ιδιαίτερα προσεκτικοί» σημείωσε για τον αριθμό των κρουσμάτων.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share