Κυριακή, 05 Δεκεμβρίου 2021

Ανοίγουν με... self test τα Λύκεια - Με κορωνοϊό 408 μαθητές και καθηγητές

Υποχρεωτικό το τεστ κάθε Δευτέρα και Πέμπτη!

12 Απριλίου 2021 07:33
Ανοίγουν με... self test τα Λύκεια - Με κορωνοϊό 408 μαθητές και καθηγητές
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Σχολεία: Ανοίγουν σήμερα (12/04) τα Λύκεια με υποχρεωτικά self test για μαθητές και καθηγητές. Μάλιστα, ήδη έχουν βγει 408 test θετικά, ενώ στην αρχή είχαν γίνει γνωστά μόνο τα 193.

Συγκεκριμένα, οι 408 χαρακτηρίζονται δυνητικά νοσούντες και θα πρέπει να κάνουν επαναληπτικό τεστ και να μην προσέλθουν σήμερα στα σχολεία. Δηλαδή έως τώρα σε σύνολο 149.852 αποτελεσμάτων που έχουν καταχωριστεί στην πλατφόρμα παρατηρείται χαμηλή θετικότητα (0,27%) και 408 δυνητικά νοσούντες σε σύνολο 255.000 μαθητών λυκείου. Το υπουργείο Παιδείας χαρακτηρίζει χαμηλή τη θετικότητα στον κορωνοϊό. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν και τα τεστ που δηλωθούν μέχρι σήμερα το πρωί.

Το υπουργείο Παιδείας αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στη διενέργεια των self test για την ομαλή και απρόσκοπτη επιστροφή των μαθητών στις φυσικές τους τάξεις. Για το λόγο αυτό θεωρεί ιδιαίτερα κρίσιμο το γεγονός ότι αφενός καταγράφεται πολύ χαμηλό ποσοστό θετικότητας στα τεστ αυτοδιάγνωσης και αφετέρου ότι όσοι διαγνώστηκαν θετικοί θα απομονωθούν από τη σχολική κοινότητα μέχρι αν επιβεβαιωθεί ότι είναι κρούσματα με τη διενέργεια δεύτερου τεστ δημόσια δομή και αυτό θα αποτρέψει τη διασπορά του ιού.

άνοιγμα σχολείων με self test

Αυτό σημαίνει, όπως λέει το υπουργείο Παιδείας, δια ζώσης διδασκαλία των μαθημάτων στα λύκεια θα γίνει με ασφάλεια παράλληλα με όλα τα υπόλοιπα μέτρα προστασίας δηλαδή χρήση μάσκας, τήρηση αποστάσεων χρήση αντισηπτικών για την υγιεινή των χεριών εξαερισμό των αιθουσών διδασκαλίας καθώς και ξεχωριστά διαλλείματα καθ΄ ομάδες μαθητών.

Δύο φορές την εβδομάδα Self-test

Μαθητές και εκπαιδευτικοί, οφείλουν να έχουν τη βεβαίωση του αρνητικού τεστ κάθε Δευτέρα και Πέμπτη για να μπορούν να συμμετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία, ενώ συνιστάται το τεστ να γίνεται ή το ίδιο πρωί ή το προηγούμενο βράδυ, που σημαίνει ότι το πρώτο τεστ θα πρέπει να έχει γίνει την Κυριακή το βράδυ ή σήμερα το πρωί. Το αποτέλεσμα του τεστ θα δηλώνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr.

Το self-testing είναι μία διαδικασία εύκολη και απλή, μία διαδικασία που χρησιμοποιείται και σε άλλες χώρες για τη λειτουργία των σχολείων. Το τεστ είναι ρινικό και όχι ρινοφαρυγγικό ή στοματοφαρυγγικό, και ο στυλεός πρέπει να μπει στη μύτη απαλά και να περιστραφεί αρκετές φορές. Ήδη έχει αποσταλεί στα φαρμακεία και δοθεί στη δημοσιότητα επεξηγηματικό υλικό καθώς και σχετικό βίντεο για κατατοπιστική ενημέρωση όλων (https://self-testing.gov.gr).

self test στα σχολεία

Ποια είναι τα βήματα;

Γονείς, κηδεμόνες, μαθητές και εκπαιδευτικοί θα παραλαμβάνουν δωρεάν το self-test, μαζί με ενημερωτικό υλικό από το φαρμακείο, χρησιμοποιώντας τον ΑΜΚΑ τους. Οι μαθητές και εκπαιδευτικοί θα κάνουν τα self-tests στο σπίτι τους. Συστήνεται το τεστ να γίνεται το ίδιο πρωί ή το προηγούμενο βράδυ. Γονείς, ενήλικοι μαθητές και εκπαιδευτικοί θα δηλώνουν το αποτέλεσμα του self-test μέσω της πλατφόρμας https://self-testing.gov.gr, στην οποία θα εισέρχονται με τους κωδικούς taxisnet, καταχωρώντας συγκεκριμένα στοιχεία, όπως πατρώνυμο, μητρώνυμο, ΑΜΚΑ και το αποτέλεσμα του self-test.

Τι γίνεται αν το test βγει θετικό;

Σε περίπτωση που το τεστ είναι θετικό, θα εκδίδεται βεβαίωση για τη διενέργεια επαναληπτικού τεστ από επαγγελματία υγείας είτε σε δημόσια δομή δωρεάν είτε σε ιδιωτική δομή.

Για τους μαθητές των οποίων το επιβεβαιωτικό τεστ βγει θετικό προβλέπεται ό,τι και για τους μαθητές που νοσούν. Δίνεται η δυνατότητα ταυτόχρονης τηλεκπαίδευσης ή συμμετοχής σε διαδικτυακό τμήμα, χωρίς η παρακολούθηση να είναι υποχρεωτική.

Για τους μαθητές των εσπερινών λυκείων έχει αποσταλεί εγκύκλιος σύμφωνα με την οποία περιγράφεται η διαδικασία παραλαβής των συσκευασιών αυτοδιαγνωστικού ελέγχου κατά την πρώτη ημέρα επαναλειτουργίας των ανωτέρω σχολικών μονάδων. Μετά την πρώτη ημέρα ακολουθείται η διαδικασία, που ακολουθείται και στις υπόλοιπες σχολικές μονάδες. Μαζί με τον δωρεάν αυτοδιαγνωστικό έλεγχο παραλαμβάνονται και ενημερωτικά φυλλάδια.

Ο μαθητής θα επιδεικνύει απλώς τη σχολική κάρτα εντός της τάξης, στον εκπαιδευτικό της πρώτης ώρας και θα τη φέρει μαζί του μέχρι τη διενέργεια του επόμενου διαγνωστικού ελέγχου. Ομοίως, οι εκπαιδευτικοί, τα μέλη του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) και τα μέλη του Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΒΠ), το διοικητικό και λοιπό προσωπικό, επιδεικνύουν, κατά την προσέλευσή τους, τη δήλωση του αρνητικού αποτελέσματος στον Διευθυντή ή Υποδιευθυντή της οικείας σχολικής μονάδας και φέρουν τη δήλωση μέχρι τη διενέργεια του επόμενου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου.

Στην περίπτωση που μαθητής δεν επιδείξει την σχολική κάρτα κατά την είσοδό του στην τάξη, δεν γίνεται δεκτός, λαμβάνει απουσία και απομακρύνεται από την σχολική μονάδα. Οι γονείς/κηδεμόνες ενημερώνονται από τους εκπαιδευτικούς για την υποχρέωση της διενέργειας του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου νόσησης κατά του κορωνοϊού δύο (2) φορές την εβδομάδα για κάθε μαθητή, προκειμένου να εξασφαλισθεί η μέγιστη δυνατή προστασία της εκπαιδευτικής κοινότητας, για τη δια ζώσης επαναλειτουργία της.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share