Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Κορωνοϊός: Το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech είναι ασφαλές στη διάρκεια της αντικαρκινικής ανοσοθεραπείας

Τι αποκαλύπτει νέα έρευνα

10 Απριλίου 2021 17:33
Κορωνοϊός: Το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech είναι ασφαλές στη διάρκεια της αντικαρκινικής ανοσοθεραπείας
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Το εμβόλιο τύπου mRNA των Pfizer/BioNTech είναι ασφαλές για τους ασθενείς που κάνουν ανοσοθεραπείες κατά του καρκίνου, με φάρμακα που ανήκουν στους λεγόμενους «αναστολείς του ανοσοποιητικού σημείου ελέγχου», σύμφωνα με Ισραηλινούς επιστήμονες.

Οι ερευνητές που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ογκολογίας «The Lancet Oncology», σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, μελέτησαν 134 εμβολιασθέντες καρκινοπαθείς, από τους οποίους οι 18 έκαναν και χημειοθεραπεία εκτός από την φαρμακευτική ανοσοθεραπεία. Ωστόσο συνεχίζεται το θρίλερ στην Μαλεσίνα, καθώς άλλος ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του από τον κορωνοϊό.

Διαπιστώθηκε, σύμφωνα με τον ερευνητή δρα Ίντο Βολφ του Ιατρικού Κέντρου Σουράσκι του Τελ Αβίβ, ότι «το εμβόλιο για τον κορωνοϊό είναι διπλά ασφαλές, καθώς δεν είδαμε ούτε επιπτώσεις στην ανοσοθεραπεία, ούτε σοβαρές παρενέργειες από το ίδιο το εμβόλιο. Πιστεύουμε ότι το εμβόλιο πρέπει να δίνεται σε αυτούς τους ασθενείς, ιδίως όσους ζουν σε περιοχές με έξαρση της Covid-19».

Κορωνοϊός: Το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech είναι ασφαλές στη διάρκεια της αντικαρκινικής ανοσοθεραπείας

Τι αναφέρουν οι ερευνητές

«Υπάρχουν ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν γι' αυτούς τους ασθενείς, όπως κατά πόσο θα υπάρξουν κάποιες μακροπρόθεσμες επιπτώσεις. Μελετήσαμε τους ασθενείς μας μόνο λίγες εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση και δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την πιθανότητα κάποιων επιπτώσεων σε βάθος χρόνου».

Υπό διερεύνηση επίσης βρίσκεται κατά πόσο άλλα αντικαρκινικά φάρμακα, όπως αυτά των χημειοθεραπειών, μπορεί να μειώσουν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά του κορωνοϊού.

Lockdown: "Πατείς με, πατώ σε" στην Ερμού - Βγήκαν για ψώνια οι Αθηναίοι (Video)

Lockdown: Το αδιαχώρητο επικρατεί από το πρωί στην οδό Ερμού, καθώς σήμερα ήταν το πρώτο σαββατοκύριακο με ανοιχτά μαγαζιά στην Αθήνα, έπειτα από αρκετούς μήνες που παρέμεναν κλειστά λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Μπορεί η εμπορική κίνηση να ήταν περιορισμένη τις προηγούμενες ημέρες, μετά την απόφαση της κυβέρνησης για χαλάρωση των μέτρων, που έφερε άνοιγμα του λιανεμπορίου μέσω click away και click inside, ωστόσο σήμερα η κατάσταση ήταν πολύ διαφορετική. Ωστόσο έρχεται μεγάλη ανατροπή για το lockdown, καθώς η κυβέρνηση παίρνει πίσω την απόφαση για το Πάσχα.

Πανικός στην Ερμού - Βγήκαν για ψώνια οι Αθηναίοι

Πανικός από κόσμο στην Ερμού

Έτσι, πλήθος κόσμου επέλεξε, παρά τον καλό καιρό, να «σπαταλήσει» χρόνο για ψώνια και να μην μετακινηθεί προς τις παραλίες, όπως έγινε σε μεγάλο βαθμό το προηγούμενο σαββατοκύριακο.

Σημειώνεται πως από Δευτέρα ακολουθεί το άνοιγμα των καταστημάτων σε Θεσσαλονίκη και Αχαΐα, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή ο Νίκος Χαρδαλιάς. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, το λιανεμπόριο στη Θεσσαλονίκη θα λειτουργήσει μόνο με τη μέθοδο του click away, ενώ στην Αχαΐα με το click inside και το click away.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share