Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Εμβόλιο AstraZeneca: Να χορηγείται σε άτομα άνω των 30 ετών αποφάσισε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών

Κανονικά συνεχίζεται το πρόγραμμα εμβολιασμών στην χώρα μας

9 Απριλίου 2021 15:07
Εμβόλιο AstraZeneca: Να χορηγείται σε άτομα άνω των 30 ετών αποφάσισε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Εμβόλιο AstraZeneca: Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αποφάσισε το εμβόλιο της AstraZeneca να χορηγείται σε άτομα άνω των 30 ετών. Ωστόσο θρίλερ επικρατεί στην Πάτρα με έναν 60χρονο που νοσηλεύεται με πνευμονική εμβολή στο νοσοκομείο και είχε κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca!

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών παρακολουθεί προσεκτικά τα τρέχοντα δεδομένα (ανακοινώσεις διεθνών οργανισμών και ρυθμιστικών αρχών, επιστημονικές δημοσιεύσεις) σχετικά με τα θρομβοεμβολικά επεισόδια που έχουν εμφανιστεί σε άτομα που είχαν εμβολιαστεί με το εμβόλιο της AstraZeneca (ΑZ).

Τι είναι αυτή η σπάνια θρόμβωση που παρουσιάζει το εμβόλιο;

Εγκεφαλική φλεβική θρόμβωση (CVST) τη λένε και αφορά στην ύπαρξη ενός θρόμβου σε μια μεγάλη φλέβα του εγκεφάλου. Ο θρόμβος μπορεί να εμποδίσει τη ροή του αίματος στο κεφάλι, μειώνοντας την πρόσληψη οξυγόνου και επιφέροντας δυσλειτουργίες στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Η εγκεφαλική φλεβική θρόμβωση είναι μια από τις πιο απειλητικές νόσους για τη ζωή των ασθενών και η αναγνώριση των συμπτωμάτων είναι αποφασιστικής σημασίας για την έγκαιρη διάγνωση.

Σύμφωνα με το BBC, όποιος βιώνει ένα από τα παρακάτω συμπτώματα για μια περίοδο 4 ημερών μετά τη χορήγηση του εμβολίου, πρέπει να αναζητήσει αμέσως ιατρική βοήθεια. Επίμονο και δυνατό πονοκέφαλο, θολή όραση, δυσκολίες στην αναπνοή, πόνο στο στήθος, πρήξιμο στα πόδια, παρατεταμένο πόνο στο στομάχι ή την κοιλιά, ασυνήθιστες μελανιές ή κόκκινες κηλίδες και νευρολογικού τύπου συμπτώματα, όπως αδυναμία στα πόδια ή σπασμούς.

Όσο για τον χρόνο εμφάνισης, οι περισσότερες περιπτώσεις παρουσιάστηκαν από 4 μέρες ως και μερικές εβδομάδες μετά τη χορήγηση του εμβολίου.

Εμβόλιο AstraZeneca: Να χορηγείται σε άτομα άνω των 30 ετών

Καθηγητής Φαρμακολογίας για εμβόλιο AstraZeneca : Μονόδρομος τα όρια ηλικίας

Για το σπάνιο σύνδρομο θρομβώσεων και το εμβόλιο AstraZeneca και ενόψει της σημερινής γνωμοδότησης της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για τη χορήγησή του, μίλησε ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Ευάγγελος Μανωλόπουλος.

Ο κ. Μανωλόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΙ, εκτίμησε ότι το μήνυμα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων ήταν ξεκάθαρο οπότε οι χώρες που δεν είχαν θέσει όρια στην χορήγηση του εμβολίου αρχίζουν να βάζουν και όσες είχαν, προσθέτουν.

«Δεν μπορούμε να το αφήσουμε να περάσει απαρατήρητο», τόνισε ο καθηγητής και εξήγησε ότι καθώς ο ΕΜΑ ανέφερε μόνο ότι τα περιστατικά αυτά είναι πολύ σπάνια και κυρίως σε γυναίκες, κάτω των 60, οι χώρες θέτουν αυτό το ηλικιακό όριο γιατί δεν έχουν και κάποιο άλλο στοιχείο στη διάθεσή τους.

Ειδικά για την Ελλάδα, η απόφαση αυτή δεν θα έπρεπε να είναι πολύ δύσκολη γιατί δεν επηρεάζει ιδιαίτερα το εμβολιαστικό πρόγραμμα, εξήγησε ο κ. Μανωλόπουλος. Τόνισε ότι με εμβολιασμό των κάτω των 60 σκεύασμα άλλης εταιρίας μπορεί να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη του κόσμου.

Για τη χρήση διαφορετικών εμβολίων στην πρώτη και στη δεύτερη δόση, ο καθηγητής τόνισε ότι η προσέγγιση αυτή έχει γίνει στη Γερμανία και τη Βρετανία, ελπίζεται και διαφαίνεται ότι θα είναι αποτελεσματική αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία για να στηριχθεί με ασφάλεια αυτή η προσέγγιση.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share