Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Οριστικό: Αυτή είναι η επόμενη απόφαση για την άρση του lockdown

«Κλείδωσε» και ανακοινώνεται

9 Απριλίου 2021 10:00
Οριστικό: Αυτή είναι η επόμενη απόφαση για την άρση του lockdown
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Η εξάπλωση του κορωνοϊού μπορεί να συνεχίζεται και να λυγίζει τα αστικά κέντρα, αλλά οι λοιμωξιολόγοι φαίνεται πως προχωρούν με την άρση του lockdown στα επόμενα βήματά του.

Η συνεδρίασή τους θα γίνει σήμερα (9/4), με στόχο να εξεταστεί το απαγορευτικό στο λιανεμπόριο για Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη, καθώς και το άνοιγμα των διαδημοτικών μετακινήσεων και τις καθημερινές, όπως το προανήγγειλε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Κορωνοϊός: Η συνέχεια για την άρση του lockdown

Σημειώνεται πως τα καταστήματα σε όλη την υπόλοιπη χώρα εκτός από τις 3 προαναφερθείσες περιοχές, έχουν ανοίξει με αυστηρούς περιορισμούς, προκειμένου να τονωθεί ο κλάδος του λιανεμπορίου, ο οποίος έχει πληγεί σε μεγάλο βαθμό από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού. Υπενθυμίζεται πως τα καταστήματα άνοιξαν την περασμένη Δευτέρα μόνο με ραντεβού ενώ η μετακίνηση των πολιτών στα καταστήματα επιτρέπεται με αποστολή SMS στο 13032, το οποίο ισχύει για τρεις ώρες και επιτρέπεται να σταλεί μόνο μία φορά την ημέρα.

Στην απόφαση της κυβέρνησης - έπειτα από την εισήγηση των ειδικών - να μην ανοίξουν τα καταστήματα σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη, οι καταστηματάρχες των τριών περιοχών ξεσηκώθηκαν και διαμαρτυρήθηκαν έντονα και σήμερα αναμένουν τις αποφάσεις των ειδικών για το αν θα μπορέσουν να ανοίξουν άμεσα ή αν ο αποκλεισμός τους θα παραταθεί.

Ενα ακόμα ζήτημα που πιθανότατα θα εξετάσουν σήμερα Παρασκευή οι ειδικοί είναι οι διαδημοτικές μετακινήσεις με οχήματα και τις καθημερινές. Οι ειδικοί είχαν ξεκαθαρίσει πως το «άνοιγμα» των μετακινήσεων από δήμο σε δήμο τα Σαββατοκύριακα αποκλειστικά για άσκηση, ξεκίνησε πιλοτικά -με αποστολή SMS 6 στο 13033- και ήταν αυτό που θα έκρινε εάν το μέτρο θα ίσχυε και τις καθημερινές.

Σημειώνεται πως ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με συνέντευξή του στο Star άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιτραπούν οι διαδημοτικές μετακινήσεις, όπως ισχύουν τα Σαββατοκύριακα, και τις καθημερινές. « Από το να συνωστίζεται ο κόσμος στην πλατεία της γειτονιάς του είναι πολύ καλύτερο να τον αφήσουμε να κάνει μια βόλτα στην παραλία ή να πάει στους ορεινούς όγκους της Αττικής, όπου δεν υπάρχει ουσιαστικά κανένας κίνδυνος μετάδοσης του ιού…Εφόσον δουλεύει καλά τα Σαββατοκύριακα μπορεί, πιστεύω, να γίνει και τις καθημερινές», είχε τονίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ωστόσο, όπως έχει ξεκαθαριστεί από κυβερνητικούς αξιωματούχους, δεν αναμένεται να υπάρξουν άμεσα αποφάσεις για το αν θα επιτραπούν οι διαδημοτικές μετακινήσεις την περίοδο του Πάσχα, καθώς οι αποφάσεις θα παρθούν την τελευταία στιγμή και με βάση τα τότε επιδημιολογικά δεδομένα.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share