Δευτέρα, 13 Μαΐου 2024

Μετακίνηση εκτός νομού: «Γρίφος» το Πάσχα - Τα δύο σενάρια (Video)

H δήλωση Μητσοτάκη που «γεννά» ελπίδες - Ποιος είναι ο σχεδιασμός

8 Απριλίου 2021 15:26
Μετακίνηση εκτός νομού: «Γρίφος» το Πάσχα - Τα δύο σενάρια (Video)
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Με το Πάσχα να πλησιάζει πολλοί είναι οι πολίτες που θα ήθελαν να απελευθερωθούν οι μετακινήσεις εκτός νομού, ώστε να μπορέσουν να μεταβούν στην επαρχία για να πάρουν μια «ανάσα» από την πιεστική καθημερινότητα εν μέσω κορωνοϊού και lockdown.

Για το θέμα των μετακινήσεων από νομό σε νομό το Πάσχα, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στο Star σημείωσε πως για την περίοδο του Πάσχα θα αναμένει την εισήγηση των ειδικών λοιμωξιολόγων.

«Οι ειδικοί θα μας το πουν αυτό. Έχουμε ακόμα δύο εβδομάδες μπροστά μας να δούμε την πορεία της πανδημίας. Όλοι ευχόμαστε να μπορούμε να πάμε στα χωριά μας, στους τόπους καταγωγής μας για το Πάσχα» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Το ίδιο υπογράμμισε και την Πέμπτη, 8 Απριλίου, με δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ 104,6, και ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, σημειώνοντας πως οι αποφάσεις για τις μετακινήσεις από νομό σε νομό το Πάσχα θα ληφθούν λίγο πριν την Μεγάλη Εβδομάδα και αφού πρώτα εξεταστούν τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Πάντως, έχει γίνει ξεκάθαρο από την πλευρά της κυβέρνησης πως εκτός από το περεταίρω άνοιγμα των δραστηριοτήτων και των μετακινήσεων, μέχρι το Πάσχα έχει «παγώσει» και το άνοιγμα των σχολικών βαθμίδων εκτός των Λυκείων, τα οποία ανοίγουν τη Δευτέρα στις 12 Απριλίου.

Μετακίνηση εκτός νομού το Πάσχα: Τα 2 σενάρια

Με το βλέμμα στραμμένο στα κρούσματα κορωνοϊού βρίσκονται οι Αρχές, προκειμένου να αποφασιστεί το επόμενο διάστημα εάν θα επιτραπούν οι μετακινήσεις κατά τη διάρκεια του Πάσχα. Οι επιτελείς εξετάζουν όλα τα σενάρια και προβληματίζονται για το τι μπορεί να γίνει ώστε να μην διακινδυνεύσει η υγεία του κόσμου.

Έτσι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN, δύο είναι τα βασικότερα ενδεχόμενα τα οποία φαίνεται πως υπάρχουν στο τραπέζι αυτή την ώρα:

  1. Το ένα είναι να επιτραπεί η μετακίνηση εκτός νομού σε όσους μπορούν να αποδείξουν πως πηγαίνουν στα εξοχικά τους μέσω του Ε9.
  2. Η άλλη περίπτωση που εξετάζεται είναι να επιτραπεί η μετακίνηση σε άτομα που έχουν κάνει και τις 2 δόσεις του εμβολίου, έχουν χαρτί που να το αποδεικνύει και έχει περάσει και το ασφαλές διάστημα που απαιτείται μετά την δεύτερη δόση.

Σε ημερομηνία-κλειδί για τις μετακινήσεις από νομό σε νομό φαίνεται ότι αναδεικνύεται η 15η Απριλίου δεδομένου ότι τότε θα υπάρχει καλύτερη αποτύπωση της επίπτωσης του ανοίγματος του λιανεμπορίου.

Παράλληλα τότε εκτιμάται ότι θα έχει καταγραφεί και πόσο και αν βοήθησαν τα self test τα οποία διατίθενται από σήμερα στα φαρμακεία για μαθητές και εκπαιδευτικούς για να ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα οι εργαζόμενοι και μετά ο γενικός πληθυσμός.

Όπως και να 'χει, ακόμα κι αν αποφασιστεί η μετακίνηση εκτός νομού κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, ο περιορισμός των ατόμων στο εσωτερικό των σπιτιών θα εξακολουθήσει να ισχύει και έλεγχοι θα γίνονται το διάστημα των εορτών.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share