Παρασκευή, 16 Απριλίου 2021

Self test: Ξεκινά από σήμερα η διάθεσή τους για μαθητές και εκπαιδευτικούς

Πώς θα τα προμηθευτούν

8 Απριλίου 2021 11:03
Self test: Ξεκινά από σήμερα η διάθεσή τους για μαθητές και εκπαιδευτικούς
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Self test: Στα φαρμακεία βρίσκονται από σήμερα τα self test, όπου και θα διανέμονται δωρεάν στους πολίτες προκειμένου να διαμορφωθεί μια πλήρη εικόνα για τη διασπορά του κορωνοϊού στην χώρα. Ο κάθε πολίτης θα έχει τη δυνατότητα να παίρνει ένα τεστ την εβδομάδα.

Ωστόσο χθες άνοιξε και η πλατφόρμα (testing.gov.gr) καταχώρησης και ενημέρωσης για την χορήγηση των self tests ανίχνευσης αντιγόνου Covid-19 και ξεκινάει η διάθεση τους αποκλειστικά για μαθητές Λυκείου 16-18 ετών και εκπαιδευτικούς της μέσης εκπαίδευσης, από σήμερα το απόγευμα στα μεγάλα αστικά κέντρα και από την Παρασκευή στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Ο εφοδιασμός των φαρμακείων ξεκίνησε από την Τετάρτη και στόχος είναι μέχρι την Παρασκευή, να έχουν εφοδιαστεί με επαρκείς ποσότητες τα 11.000 φαρμακεία της χώρας. Θα διατεθούν ισόποσα 75 self tests ανά φαρμακείο. Ωστόσο έρχονται αποφάσεις στην Ελλάδα για το εμβόλιο της AstraZeneca μέχρι σήμερα το βράδυ.

Σύμφωνα με χθεσινή ενημέρωση ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης η ιστοσελίδα self-testing.gov.gr είναι στον αέρα, η φόρμα δήλωσης όμως του αποτελέσματος θα είναι λειτουργική από την Κυριακή, 24 ώρες πριν από την έναρξη των μαθημάτων.

Self test: Ξεκινά από σήμερα η διάθεσή τους για μαθητές και εκπαιδευτικού

Προτεραιότητα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς

Η πλατφόρμα καταχώρησης άνοιξε μόνο με τον ΑΜΚΑ μαθητών, εκπαιδευτικών. Επομένως οι υπόλοιποι δικαιούχοι-πολίτες των παραγωγικών ηλικιών από 18 έως 67 ετών και τέλος, οι άνω των 67 ετών δεν θα πρέπει να προσέρχονται στα φαρμακεία για την προμήθεια των self tests, αυτή την εβδομάδα.

Υπενθυμίζεται ότι χθες η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως ανακοίνωσε το άνοιγμα των Λυκείων στις 12 Απριλίου. Η καταχώρηση των self tests ανά ΑΜΚΑ γίνεται σε πραγματικό χρόνο για να αποφευχθούν φαινόμενα πολλαπλής ζήτησης των tests σε διαφορετικά φαρμακεία από το ίδιο άτομο. Στην περίπτωση αυτή το σύστημα θα ενημερώνει με μήνυμα το φαρμακοποιό ότι «ο πολίτης δεν δικαιούται self test» και δεν θα προχωρά η διαδικασία καταχώρησης.

Οι φαρμακοποιοί συνιστούν στους δικαιούχους να προμηθευτούν τα self tests ώρες που τα φαρμακεία είναι ανοιχτά και να μην προσέρχονται στα εφημερεύοντα. Επισημαίνεται ότι το self test είναι υποχρεωτικό για μαθητές Λυκείου και εκπαιδευτικούς, πραγματοποιείται στο σπίτι από 24 έως 48 ώρες πριν την έναρξη των μαθημάτων και το αποτέλεσμά του (θετικό ή αρνητικό) θα δηλώνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr, η λειτουργία της οποίας ξεκινάει σήμερα. Αν το αποτέλεσμα είναι θετικό θα εκδίδεται βεβαίωση ή θα αποστέλλεται sms για τη διενέργεια δωρεάν επαναληπτικού τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test) σε δημόσια δομή υγείας.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share