Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Άγιος Όρος: Θρίλερ με εξαφανισμένο ψαρά

H λέμβος του Ρουμάνου αλιέα ανετράπη, με αποτέλεσμα ο ίδιος να πέσει στη θάλασσα

8 Απριλίου 2021 10:16
Άγιος Όρος: Θρίλερ με εξαφανισμένο ψαρά
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Άγιος Όρος: Συνεχίζονται από χθες το μεσημέρι οι έρευνες για τον εντοπισμό ενός 47χρονου ερασιτέχνη ψαρά στη θαλάσσια περιοχή Αρσανά Μορφονού του Αγίου Όρους. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος, ιδιώτης δήλωσε ότι η λέμβος του Ρουμάνου αλιέα ανετράπη, με αποτέλεσμα ο ίδιος να πέσει στη θάλασσα και έκτοτε αγνοείται.

Μόλις ενημερώθηκαν οι Λιμενικές Αρχές Ιερισσού και Αγίου Όρους ξεκίνησαν έρευνες, στις οποίες συμμετέχουν διά θαλάσσης δύο περιπολικά σκάφη του Λιμενικού κι ένας ιδιώτης δύτης, ενώ από ξηράς ένα περιπολικό όχημα του Λιμενικού. Ωστόσο χθες στο σημείο ξέσπασε και μεγάλη πυρκαγιά.

Άγιος Όρος: Θρίλερ με εξαφανισμένο ψαρά

Τριχωνίδα: Σήκωσαν τα δίχτυα και έπαθαν σοκ μ' αυτό που αντίκρισαν!

Στη Λίμνη Τριχωνίδα εκτός από τα ψάρια του γλυκού νερού υπάρχουν και μεγάλες ποσότητες αθερίνας που είναι θαλασσινό ψάρι.

Η αθερίνα, όπως και άλλα θαλασσινά ψάρια, έφθασε στη Τριχωνίδα από το Ιόνιο Πέλαγος μέσω του Αχελώου και της Λίμνης Λυσιμαχίας όταν υπήρχε επικοινωνία σε αυτό το οικοσύστημα.

Σήμερα η επικοινωνία αυτή, ως προς την διακίνηση των ψαριών, δεν υπάρχει λόγω των αρδευτικών έργων που έγιναν στη περιοχή.

Ωστόσο από τα θαλασσινά ψάρια στη Τριχωνίδα επιβίωσε μόνο η αθερίνα που αναπαράγεται σε μεγάλες ποσότητες και αποτελεί υπέροχο έδεσμα στα παραλίμνια εστιατόρια και τις ταβέρνες Λίμνης.

Δείτε το βίντεο στο Athensmagazine.gr:

Αποτρόπαιο θέαμα: Γεμάτες νεκρά ψάρια οι λίμνες Βιστωνίδας και Ισμαρίδας

Ένα αποτρόπαιο θέαμα παρατηρήθηκε τις τελευταίες μέρες στις λίμνες Βιστωνίδας και Ισμαρίδας, αφού πλήθος ψαριών, όπως κέφαλοι, χέλια, πεταλούδες, μπλε καβούρια εντοπίστηκαν νεκρά στις εν λόγω λίμνες, όπως και στον ποταμό Κομψάτο.

Σύμφωνα με το πόρισμα της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης οι παρατεταμένα αυξημένες θερμοκρασίες στο νερό προκαλούν μείωση του διαθέσιμου οξυγόνου, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται ασφυκτικά φαινόμενα για τους υδρόβιους οργανισμούς, ενώ παρόμοια εικόνα είχε παρατηρηθεί πρόσφατα και στη Ρόδο.

Η κατάσταση επιδεινώθηκε με την κακή ανανέωση του νερού στο υδάτινο σύστημα, λόγω μειωμένης εισροής νέων υδάτων. Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι παρατηρήθηκαν νεκρά χέλια, τα οποία είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά σε χαμηλές συγκεντρώσεις οξυγόνου. Ειδικά, για τη λίμνη Ισμαρίδα το σύνολο των ευρημάτων παραπέμπει σε περιβαλλοντικά αίτια για τον θάνατο των ψαριών και ειδικότερα σε θάνατο από ασφυξία.

Γεμάτες νεκρά ψάρια οι λίμνες Βιστωνίδας και Ισμαρίδας

Από την άλλη, η παρατεταμένη ανομβρία και η πτώση της στάθμης του νερού στον ποταμό Κομψάτο, σε συνδυασμό με τις αυξημένες θερμοκρασίες που επικρατούν αυτή την περίοδο, προκάλεσαν στα ψάρια ασφυκτικά φαινόμενα. Ενδεχομένως, σύμφωνα με τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής η εισροή υφάλμυρων υδάτων από το νότιο τμήμα της λίμνης Βιστωνίδας να προκάλεσε αύξηση της αλατότητας. Τα κυπρινοειδή είναι γνωστό ότι είναι πολύ ευαίσθητα σε αλατότητες πάνω από 1‰.

Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης ζήτησε τη συνδρομή των Συνεταιρισμών για αποκομιδή των νεκρών ψαριών με βάρκες και τον κατάλληλο εξοπλισμό (δίχτυα, απόχες), ώστε να απομακρυνθούν όσο είναι δυνατό ταχύτερα τα νεκρά ψάρια από το νερό. Στη συνέχεια τα νεκρά ψάρια αναμένεται να οδηγηθούν σε μία από τις μονάδες αδρανοποίησης της Περιφέρειας (Ξάνθη-Καβάλα). Εναλλακτικά θα διενεργηθεί και υγειονομική ταφή κατά τα πρότυπα ταφής των επιζωοτιών.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share