Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

«Έσερναν κορίτσια από τα μαλλιά και τα τραβούσαν με δύναμη από το αιδοίο...» - Καταγγελίες-σοκ αθλητριών της ενόργανης

Κολαστήριο! Bασανιστήρια, ξύλο και σ@ξουαλικές παρενοχλήσεις...

7 Απριλίου 2021 12:05
 «Έσερναν κορίτσια από τα μαλλιά και τα τραβούσαν με δύναμη από το αιδοίο...» - Καταγγελίες-σοκ αθλητριών της ενόργανης
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Σοκ και αποτροπιασμό προκαλεί η ανοιχτή επιστολή που έστειλαν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό 22 αθλητές και αθλήτριες της ενόργανης γυμναστικής, προχωρώντας σε σοκαριστικές καταγγελίες, τόσο για ψυχολογική, σωματική και λεκτική βία, όσο και για σεξουαλικές παρενοχλήσεις από προπονητές, ακόμα και σε μικρά παιδιά. Παράλληλα, σοκ έχει προκληθεί από μία νέα καταγγελία που ήρθε στο φως για παράγοντα της κολύμβησης ο οποίος παρενοχλούσε σεξουαλικά για δύο χρόνια 10χρονα κορίτσια.

Όπως γράφει η «Εφημερίδα των Συντακτών» η χρονική περίοδος στην οποία αναφέρονται ξεκινά από το 1985 και καλύπτει διαφορετικές εποχές, εφόσον οι αθλητές αγωνίζονταν σε διαφορετικές χρονικές στιγμές. Όμως χαρακτηρίζουν ως διαχρονικό κοινό μυστικό τις προπονητικές μεθόδους που «έφταναν στο όριο του βασανισμού με σωματικές τιμωρίες, υποχρεωτικές νηστείες, ψυχολογική κακοποίηση και εξευτελισμούς, μέχρι και σεξουαλικές παρενοχλήσεις».

Οι αθλητές αναφέρουν στην επιστολή τους: «Οι προπονητές για να συνετίσουν τους αθλητές τους χτυπούσαν με σφαλιάρες στο πρόσωπο και στο σώμα, καθώς επίσης και με κλωτσιές, σπρωξίματα και κάθε είδους άλλα χτυπήματα. Άρπαζαν από τα μαλλιά τα κοριτσάκια και τα έσερναν από το σημείο προσγειώσης της άσκησης, μέχρι το σημείο εκκίνησης για να επαναλάβουν το πρόγραμμά τους, ενώ αυτά έκλαιγαν ασταμάτητα».

Όπως γράφουν στην επιστολή του οι αθλητές, προπονητές τους πετούσαν αντικείμενα, όπως καρέκλες και παπούτσια την ώρα που εκτελούσαν ασκήσεις. Σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν, κάποιοι προπονητές ανάγκαζαν αθλητές να χτυπούν τους συναθλητές τους.

«Πολλοί από εμάς φτάσαμε στο σημείο να εκτελούμε ασκήσεις ακόμα και με σπασμένα πόδια και χέρια, γεγονός που μας οδήγησε σε μεγαλύτερους τραυματισμούς και πολύ σοβαρά προβλήματα», σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Καταγγελίες-σοκ αθλητριών της ενόργανης γυμναστικής

Από τις καταγγελίες δεν λείπουν και τα σοκαριστικά περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης

Όπως υποστηρίζουν στην επιστολή τους, οι αθλήτριες υποχρεούνταν να κάνουν σπαγκάτο ακουμπώντας με το γεννητικό τους όργανο την παλάμη του προπονητή, με πρόσχημα τη βελτίωση της ευλυγισίας.

Επίσης, τραβούσαν τα μικρά κορίτσια από το αιδοίο με δύναμη για να τους δείξουν πώς να κάνουν σωστά την άσκηση, ενώ υπήρξαν περιπτώσεις που η παρενόχληση γινόταν έξω από τα όρια της προπονητικής διαδικασίας.

«Πρόσωπα εκμεταλλευόμενα το γεγονός ότι τα ανήλικα παιδιά βρισκόταν μόνα μακριά από τα σπίτια τους (περίοδοι αγώνων και προετοιμασιών) τα παρενοχλούσαν σεξουαλικά και κατόπιν τα συμβούλευαν να το κρατήσουν μυστικό», σημειώνεται.

Οι προπονητές καταγγέλλεται επίσης ότι τιμωρούσαν τους αθλητές για τη λανθασμένη εκτέλεση κάποιας άσκησης, αναγκάζοντάς τους να μένουν με τα εσώρουχα στην προπόνηση, ενώ οδηγούσαν τους «ανυπάκουους» σε χώρους όπου δεν τους έβλεπαν άλλοι.

Κάποιες φορές δεν επέτρεπαν μάλιστα σε μικρά παιδιά να πάνε στην τουαλέτα, με αποτέλεσμα να κάνουν πάνω τους την ανάγκη τους και να μένουν έτσι σε όλη την διάρκεια της προπόνησης, για λόγους «συνέτισης».

Τα θύματα των προπονητών ήταν ακόμα και μικρά παιδιά τρυφερής ηλικίας, καθώς οι περισσότεροι από τους αθλητές άρχισαν την ενασχόλησή τους με την ενόργανη από την ηλικία των 5 ετών, ενώ στα 9 τους έπαιρναν ήδη μέρος σε αγώνες, τόσο σε συλλογικό, όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι στην καταγγελία γίνεται λόγος για οργανωμένο «σύστημα» και όχι για μεμονωμένα περιστατικά προπονητών, οι οποίοι δρούσαν ανεξέλεγκτα, έχοντας απόλυτη εξουσία πάνω στα μικρά παιδιά.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share