Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Καταγγελία φαρμακοποιού: Περιμέναμε self test και μας έφεραν rapid test! (Video)

«Για μένα έχει γίνει γκέλα και χοντρή γκέλα...»

7 Απριλίου 2021 08:30
Καταγγελία φαρμακοποιού: Περιμέναμε self test και μας έφεραν rapid test! (Video)
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Κορωνοϊός: Μια σοβαρή καταγγελία έκανε στο Open ο φαρμακοποιός Γιάννης Δαγρές, ο οποίος είπε στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» ότι τα self test που παρέδωσαν οι φαρμακαποθήκες, δεν είναι self test, αλλά, rapid test και μάλιστα σε συσκευασίες των 25 τεμαχίων και όχι ατομικές συσκευασίες. Παράλληλα, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος επισημαίνει τις παγίδες, που αυτά μπορεί να εγκυμονούν.

«Για μένα έχει γίνει γκέλα και χοντρή γκέλα. Περιμέναμε kits αυτόνομα, αλλά βλέπουμε rapid test κι όχι self test. Μας έχουν δώσει συσκευασία με 25 kits. Κανονικά πρέπει να επιστραφούν αυτά. Θα τα δώσουμε ένα ένα, αν τα αφήσουν. Θα το κάνουμε αναγκαστικά, αλλά δεν είναι ασφαλές.

Περιμέναμε αυτόνομες συσκευασίες του ενός. Μας έφεραν rapid test αντιγόνου με την μπατονέτα. Συγκεκριμένα η φαρμακαποθήκη μας προμήθευσε με το Sars-cov-2 Rapid Antigen rapid test.

Πώς κάνουμε το self test

Τα αυτοδιαγνωστικά τεστ είναι κυρίως ρινικά τεστ ή τεστ λήψης σιέλου, πολύ πιο απλά στη χρήση τους, με απλές οδηγίες χρήσης και ειδικά σχεδιασμένα έτσι ώστε να μπορεί ο καθένας να τα χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά μόνος του.

  • Η μπατονέτα μπαίνει στη μύτη περίπου στα 4 εκατοστά. Περιστρέφουμε για 15 δευτερόλεπτα.
  • Αν εμφανιστούν δύο κόκκινες γραμμές στα γράμματα C T το τεστ είναι θετικό.
  • Αν εμφανιστεί κόκκινη γραμμή μόνο στο γράμμα C τότε το τεστ είναι αρνητικό.
  • Αν εμφανιστεί μια κόκκινη γραμμή μόνο στο γράμμα Τ σημαίνει ότι το τεστ δεν έχει γίνει σωστά.

Η διαδικασία αν το τεστ βγει θετικό

Σε περίπτωση θετικού κρούσματος, η δήλωση θα γίνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr (η οποία θα λειτουργήσει την Τετάρτη) ανάλογα με την ιδιότητα του πολίτη (π.χ. εργαζόμενος, μαθητής) και θα εκδίδεται βεβαίωση ή θα αποστέλλεται sms για τη διενέργεια επαναληπτικού τεστ από επαγγελματία υγείας είτε σε δημόσια δομή (οπότε θα είναι δωρεάν) είτε σε ιδιωτική δομή.

Όσοι είναι υποχρεωμένοι να κάνουν self test και εφόσον είναι αρνητικό θα δηλώνουν ότι το διενήργησαν με υπεύθυνη δήλωση. Οι μεν εργαζόμενοι -και οι εκπαιδευτικοί- για λογαριασμό τους, οι δε γονείς και κηδεμόνες για λογαριασμό των μαθητών-παιδιών τους. Τονίζεται ότι η απουσία από το σχολείο ή την εργασία κατοχυρώνεται πλήρως από το δεύτερο τεστ επαλήθευσης.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share