Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Πέθανε ο εικαστικός Κορνήλιος Γραμμένος

Θλίψη στον κόσμο της Τέχνης

6 Απριλίου 2021 11:48
Πέθανε ο εικαστικός Κορνήλιος Γραμμένος
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

«Έφυγε» αιφνιδιαστικά από τη ζωή, σε ηλικία 62 ετών, ο ταλαντούχος εικαστικός Κορνήλιος Γραμμένος. Θλίψη επικρατεί και στο χώρο της πολιτικής καθώς πέθανε ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στο Facebook το MOMus - Μουσείο Άλεξ Μυλωνά / Museum Alex Mylona «η αιφνίδια "αναχώρηση" του εικαστικού Κορνήλιου Γραμμένου αφήνει όλες και όλους στο MOMus με ένα κενό. Το κενό που αφήνουν οι καλοί φίλοι και άξιοι συνεργάτες. Κορνήλιε, καλό ταξίδι. Συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του».

Όπως πληροφορεί το Μουσείο, ο Κορνήλιος Γραμμένος ετοίμαζε την ατομική του έκθεση στο MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά στην Αθήνα τον προσεχή χειμώνα μαζί με την Ελένη Κωτσαρά και Γιάννη Μπόλη. Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί, μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες. H πολιτική κηδεία του γίνεται σήμερα Τρίτη στο Α' Νεκροταφείο στις 2μμ.

Koρνήλιος Γραμμένος - Η ζωή και το έργο του

Ο Κορνήλιος Γραμμένος γεννήθηκε στην Πάτρα το 1959. Από το 1977 έως το 1980 σπούδασε γραφικές τέχνες και φωτογραφία στην Αθήνα, ενώ από 1981 έως το 1988 σπούδασε ζωγραφική και γλυπτική στην Σχολή Καλών Τεχνών της Κολωνίας στη Γερμανία.Έπειτα από περιπλανήσεις στην Αμερική, στη Γερμανία, στη Γαλλία, στην Ισπανία, στην Πορτογαλία και στην Ιταλία, όπου έμεινε για κάποιο διάστημα, εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Αθήνα.

Το 1988 δημιούργησε το πρώτο «Alien» από χαρτόνι ενώ από αλουμίνιο ήταν τα μόνιμα «Aliens» στην πλατεία Δεξαμενής στην Αθήνα αλλά και στον εξωτερικό χώρο του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη.

Το 1990 δημιούργησε τους πρώτους «Ιππότες» από χαρτόνι ενώ τρία χρόνια αργότερα το Πανεπιστήμιο Πατρών εγκατέστησε μόνιμα τους «Επτά Ιππότες» από γαλβανισμένο σίδηρο σε ανθρωπομετρικές διαστάσεις στον χώρο του.

Είναι ο δημιουργός του έργου «Η μολυβένια θάλασσα» στη μαρίνα της Πάτρας, όπου επανερχόταν με διαφορετικές installations και performances. Η σχέση του με τη μουσική και ιδιαίτερα με την τζαζ τον οδηγούσε σε αναζητήσεις, πέρα από τους εικαστικούς δρόμους, μέσα από multimedia δρώμενα. Οι «Μάσκες» του από αλουμίνιο εντάσσονταν σε χορευτικές και θεατρικές παραστάσεις στην Ελλάδα και αλλού.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share