Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

«Φρένο» Βατόπουλου για Πάσχα & σχολεία!

«Δύσκολο να πάμε στο χωριό - Δεν μπορώ να μιλήσω με βεβαιότητα για άνοιγμα τη Δευτέρα»

6 Απριλίου 2021 08:32
«Φρένο» Βατόπουλου για Πάσχα & σχολεία!
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Για το άνοιγμα σχολείων αλλά και το Πάσχα στο χωριό μίλησε ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος. Όσον αφορά το Πάσχα ο κ. Βατόπουλος είπε πως «φοβάμαι ότι θα είναι λίγο καλύτερο από πέρσι», ενώ στην ερώτηση «θα πάμε στο χωριό;» απάντησε ότι «εξαρτάται πού θα είναι το χωριό».

«Προς το παρόν το βλέπω λίγο δύσκολο. Να πάμε εντός νομού ή εντός Αττικής στην Αθήνα… Κάπως έτσι φοβάμαι θα γίνει. Θα το δούμε». Παράλληλα, για τεράστιους κινδύνους έκανε λόγο γιατρός και ερευνητής, Γιώργος Παυλάκης, σχετικά με την απόφαση για το άνοιγμα του λιανεμπορίου τονίζοντας πως η χώρα... παίζει με τη φωτιά!

Τι είπε για άνοιγμα σχολείων

Όσον αφορά στο άνοιγμα σχολείων είπε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα» ότι δεν μπορεί να πει ακόμα τι θα γίνει και ότι είναι κάτι που θα εξεταστεί τις επόμενες μέρες.

«Θα μπορούσε να γίνει (άνοιγμα σχολείων τη Δευτέρα) αλλά αυτό θα το πούμε τις επόμενες τρεις με τέσσερις ημέρες να δούμε πώς θα πάνε τα πράγματα σήμερα και αύριο», τόνισε χαρακτηριστικά.

Αλκιβιάδης Βατόπουλος
Αλκιβιάδης Βατόπουλος

Σύμφωνα με τον κ. Βατόπουλο υπάρχουν δύο «αντιμαχόμενες» απόψεις, με την πρώτη να εκτιμά ότι πρέπει να ανοίξει η Γ’ Λυκείου λόγων των πανελληνίων εξετάσεων, κάτι που δεν είναι πολύ καλό επιδημιολογικά και η δεύτερη που επιχειρηματολογεί υπέρ του ανοίγματος των δημοτικών, όπου οι μαθητές είναι πιο πειθαρχημένοι. Ο καθηγητής πρόσθεσε ότι τα τεστ στους μαθητές των Λυκείων, υπάρχει μια ασφάλεια.

Ερωτηθείς για τον ερχόμενο χειμώνα ο κ. Βατόπουλος αρχικά υπενθύμισε ότι «αυτές οι επιδημίες ιστορικά κρατάνε 2-3 χρόνια».

Τέλος, ο κ. Βατόπουλος είπε ότι είναι πιθανό να κάνουμε και του χρόνου εμβόλιο για τον κορωνοϊό όπως κάνουμε και με τη γρίπη.

Πρόταση - φωτιά Δημοσθένη Σαρηγιάννη: Να επιλέξουμε Πάσχα ή καλοκαίρι! (Video)

Πάσχα ή καλοκαίρι είναι κατά τον καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής Δημοσθένη Σαρηγιάννη, το δίλημμα, ενώ εμφανίστηκε επιφυλακτικός για άμεσο μεγαλύτερο άνοιγμα. Ενώ, σε προηγούμενες δηλώσεις του είχε κάνει λόγο για μάσκα μέχρι το Νοέμβρη και είχε κάνει μία δραματική προειδοποίηση για 9.500 ημερήσια κρούσματα τον Μάιο.

Όπως είπε, εκτός της Γ’ Λυκείου οι επόμενες τάξεις των σχολείων θα πρέπει να ανοίξουν μετά το Πάσχα, ενώ τόνισε ότι «το άνοιγμα του λιανικού εμπορίου θα δώσει και (επιδημιολογική) επιβάρυνση, η όποια όμως θα είναι μικρή σε σχέση με το πολύ δυνατό "όπλο" που λέγεται self test που λειτουργεί καλά».

«Μετά το Πάσχα, μέσα Μαΐου, αν δεν το κάνουμε πολύ προσεκτικά, επειδή δεν θα έχουμε ακόμα ικανό βαθμό αποκλιμάκωσης, εκεί μπορεί να μας οδηγήσει σε ένα flare up (έξαρση). Ουσιαστικά θα πρέπει να επιλέξουμε μεταξύ Πάσχα και καλοκαιριού» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δημοσθένης Σαρηγιάννης: «Αποκλιμάκωση μετά τις 20 Απριλίου»

Σύμφωνα με τον ίδιο θα συνεχιστεί η αύξηση των κρουσμάτων έως τα μέσα Απριλίου και με δεδομένο ότι θα λειτουργήσουμε καλά.

«Αυτό το στοίχημα με τα self tests, και λέω στοίχημα γιατί είναι ένα μαζικό εγχείρημα σε όλο τον πληθυσμό, το οποίο θέτει και θέματα διαχείρισης logistics κ.λπ.

Αν αυτό πετύχει, και ευελπιστώ ότι θα πετύχει με δεδομένη την υψηλή συχνότητα που θέλουμε να γίνονται τα τεστ, μια φορά την εβδομάδα, μπορούμε να έχουμε σημαντικά αποτελέσματα στη μείωση της διασποράς και -επικουρικά μόνο- να βοηθήσει στην επιδημιολογική επιτήρηση που πρέπει να συνεχιστεί και να εντατικοποιηθεί» σημείωσε.

Εκτίμησε ότι η αύξηση κρουσμάτων δεν θα είναι εξαιρετικά μεγάλη, καθώς θα κυμανθεί λίγο πάνω από 4.000 μέχρι 4.500, «αλλά όχι παραπάνω μέχρι τα μέσα Απριλίου, 18 Απριλίου περίπου, μετά από αυτό το χρονικό σημείο μπορούμε να έχουμε σταθεροποίηση με διακυμάνσεις, οι διακυμάνσεις κυρίως έχουν να κάνουν με τον καιρό. Από τις 20 και κάτι 25 Απριλίου να αρχίσουμε να βλέπουμε μια αποκλιμάκωση».

Για τα self tests

Σε ό,τι αφορά τα self tests σχολίασε ότι «σε περίπτωση ανθρώπων με χαμηλό ιικό φορτίο η αποτελεσματικότητα του τεστ είναι χαμηλότερη να είμαστε ειλικρινείς». Το «κλειδί» για να «πιάσει» τον ασυμπτωματικό είναι η συχνότητα, «τα τεστ να γίνονται μαζικά, αλλά και τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα».

«Αυτό θέλουμε να δούμε με το self test, ξαφνικά να εμφανίζονται 8.000 με 10.000 με ιικό φορτίο αλλά είναι ασυμπτωματικοί ή σε πρόωρα στάδια ασυμπτωματολογίας. 20% γύρω θα είναι πλήρως ασυμπτωματικοί, αλλά θα μπορούν να μεταδώσουν» τόνισε ο καθηγητής.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share