Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Τουρισμός: Αυτά θα ισχύσουν το καλοκαίρι για Έλληνες και τουρίστες

Θα υπάρχει... διάκριση στις μετακινήσεις;

5 Απριλίου 2021 19:41
Τουρισμός: Αυτά θα ισχύσουν το καλοκαίρι για Έλληνες και τουρίστες
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Το θέμα του τουρισμού βρίσκεται μεταξύ εκείνων της κορυφής της συζήτησης, αφού το καλοκαίρι πλησιάζει και ο υπουργός, Χάρης Θεοχάρης, χρειάστηκε να δώσει διευκρινίσεις ως προς το αν θα υπάρξουν... διακρίσεις μεταξύ Ελλήνων και τουριστών.

Ο ίδιος μάλιστα, μετά από όσα ανέφερε περί στήριξης ο Χρήστος Σταϊκούρας, ξεκαθάρισε ότι καθόλη τη διάρκεια του καλοκαιριού όσες υποχρεώσεις ισχύουν για τους Έλληνες πολίτες, θα ισχύουν και για τους τουρίστες και η χώρα δεν πρόκειται να κάνει διαχωρισμό σε εμβολιασμένους και μη: «Δεν θα έχουμε εστιατόρια ανοιχτά μόνο για εμβολιασμένους», είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στην εστίαση.

«Να ξεκαθαρίσουμε μια και καλή κι ένα ζήτημα περί των covid free προορισμών ή όχι. Το σχέδιο της χώρας μας είναι συνολικό για το άνοιγμα του τουρισμού, είναι προσεκτικό, είναι ισορροπημένο και επιτρέπει τον ασφαλή τουρισμό σε όλη τη χώρα» τόνισε. Προσέθεσε ότι η επιλογή εμβολιασμού ολόκληρων νησιών επελέγη για επιχειρησιακούς λόγους από το υπουργείο Υγείας «διότι δεν μπορεί να στέλνει το λιμενικό κάθε μέρα ή κάθε δεύτερη μέρα για να κάνει έναν έναν τους εμβολιασμούς και το κάνει επιχειρησιακά». Ο κ. Θεοχάρης τόνισε εμφατικά ότι «όλη η χώρα είναι ασφαλής και δεν είμαστε εδω για να λέει κανείς ότι ο ένας προορισμός είναι ασφαλής και ο άλλος όχι και να κάνουμε εσωτερικό ανταγωνισμό. Κάνω λοιπόν μια γενικότερη έκκληση να σταματήσει αυτή η αντιπαραγωγική κουβέντα».

Να σημειωθεί, πάντως, ότι ακόμα και ο προεδρεύων της Βουλής, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος επεσήμανε στον κ. Θεοχάρη πως οι προορισμοί δύο ταχυτήτων είναι κάτι που η κυβέρνηση θα βρει μπροστά της, καθώς – όπως ανέφερε - «όταν θα υπάρχουν 60 covid free νησιά, κανένας στο εξωτερικό δε θα ψάχνει δικαιολογία εάν αυτο έγινε απο το υπουργειο Υγείας για επιχειρησιακούς λόγους». Προσέθεσε ότι θα υπάρξει σχετική διαφήμιση από μηχανισμούς δήμων και νησιών συμπληρώνοντας πως πρέπει να βρεθεί λύση προκειμένουν να μη δημιουργηθούν περιοχές δύο ταχυτήτων.

Τουρισμός: Ισχύει ότι οι τουρίστες κυκλοφορούν ελεύθερα και οι Έλληνες όχι;

Αναφερόμενος στις διαμαρτυρίες ορισμένων ότι οι τουρίστες κυκλοφορούν ελεύθερα, ενώ οι Ελληνες όχι, ο υπουργός Τουρισμού χαρακτήρισε τον ισχυρισμό «ψευδέστατο» προσθέτοντας πως «είναι πιο μακριά απ΄την αλήθεια από όσο μπορεί κανείς να βρεθεί. Οι τουρίστες και όποιοι τουρίστες έρχονται είναι απομονωμένοι, δεν μπορούν να βγουν από τα σημεια, όπως ακριβώς με κάθε Ελληνα πολίτη. Ο,τι ισχύει για τους Ελληνες πολίτες, ισχύει και για τους τουρίστες. Δε θα έχουμε διακρίσεις ούτε στους εμβολιασμένους, ούτε στους τουρίστες, ούτε σε κανέναν. Δε θα έχουμε εστιατόρια ανοιχτά μόνο για εμβολιασμένους. Η χώρα έχει συγκεκριμένους κανόνες, αυτοί τίθενται από την υγειονομική επιτροπή, από το υπουργείο Υγείας και από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό μετα απ΄αυτές τις εισηγήσεις κα ισχύουν για όλους είτε είναι τουρίστες ή Ελληνες πολίτες και αυτό θα συνεχίσει να γίνεται για όλο το καλοκαίρι».

Ο κ. Θεοχάρης επανέλαβε ότι ο τουρισμός θα ανοίξει οριστικά στις 14 Μαίου συμπεριλαμβάνοντας στον προγραμματισμό αυτό και τις οδικές εισόδους της χώρας. Ωστόσο δε θέλησε να δώσει ημερομηνία για την περίοδο ανοίγματος των εσωτερικών περιορισμών και των μετακινήσεων από νομό σε νομό για τους Ελληνες πολίτες τονίζοντας ότι οι περιορισμοί θα αρθούν όταν και η υγειονομική επιτροπή θεωρήσει ότι τα δεδομένα το επιτρέπουν.

Όσο για τον τρόπο ανοίγματος του ελληνικού καλοκαιριού, ο υπουργός Τουρισμού επανέλαβε ότι αυτό θα γίνει είτε εμβολιασμό είτε με αρνητικό τεστ, ενώ θα γίνεται και δειγματοληπτικός έλεγχος με το σύστημα EVA, το οποίο χαρακτήρισε «άκρως επιτυχημένο». Στόχος – σύμφωνα με τον κ. Θεοχάρη – είναι να εντοπίζονται τα θετικά κρούσματα στις εισόδους της χώρας.

Απαντώντας στο ζήτημα του κατά προτεραιότητα εμβολιασμού των εργαζομενων στον κλάδο του τουρισμού, σημείωσε ότι αυτός θα γίνει αμέσως μόλις ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share