Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Λιανεμπόριο: Ανεβάζουν ρολά τα μαγαζιά - Με ραντεβού και SMS στο 13032

Όλη η διαδικασία αναλυτικά!

5 Απριλίου 2021 08:02
Λιανεμπόριο: Ανεβάζουν ρολά τα μαγαζιά - Με ραντεβού και SMS στο 13032
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Από σήμερα Δευτέρα 05/04, ανοίγει το λιανεμπόριο, με τους καταστηματάρχες να ελπίζουν να μην χρειαστεί να κατεβάσουν ξανά τα ρολά τους εξαιτίας του κορωνοϊού.

Όμως, τρεις περιοχές -Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη- θα κρατήσουν κατεβασμένα τα ρολά τους, αφού η επιδημιολογική εικόνα ανάγκασε την κυβέρνηση να αποφασίσει να παραμείνουν κλειστά για τις επόμενες ημέρες.

Λιανεμπόριο - Ποια καταστήματα ανοίγουν;

Τα καταστήματα που ανοίγουν είναι τα εξής:

  • τα συνοικιακά καταστήματα
  • τα μεγάλα καταστήματα-αλυσίδες, που δεν βρίσκονται όμως σε εμπορικό κέντρο
  • οι μεγάλες αλυσίδες παιχνιδιών, ηλεκτρικών ειδών και άλλων
  • τα πολυκαταστήματα που στο εσωτερικό τους δεν έχουν άλλα καταστήματα, δηλαδή δεν λειτουργούν σαν εμπορικά κέντρα

SMS για το λιανεμπόριο

Κλειστά θα παραμείνουν τα εξής καταστήματα:

  • shops in shops (κατάστημα εντός καταστήματος)
  • outlets
  • εμπορικά κέντρα
  • εκπτωτικά χωριά

Με ραντεβού και SMS στο 13032 - Αναλυτικά η διαδικασία

Πιο αναλυτικά, οι αγορές αλλάζουν διαδικασία όσον αφορά το λιανεμπόριο. Για όσους θέλουν να βγουν να ψωνίσουν, θα πρέπει πρώτα να κλείνουν ραντεβού με το κατάστημα στο οποίο θέλουν να ψωνίσουν. Οι αγορές στις περιοχές πολύ αυξημένου κινδύνου θα γίνονται είτε με click away, είτε με click inside και αφού το κατάστημα στείλει SMS για την ημέρα και την ώρα του καθορισμένου ραντεβού με τον καταναλωτή, τότε ο καταναλωτής θα πρέπει να στείλει SMS στο 13032 γράφοντας το ονοματεπώνυμό του και την διεύθυνση κατοικίας. Στη συνέχεια θα παραλάβει ένα μήνυμα που θα γράφει "Μετακίνηση σε εμπορικό κατάστημα".

Ωστόσο, θα πρέπει να γνωρίζει πως μπορεί να στείλει μόνο ένα μήνυμα για αγορές στο λιανικό εμπόριο ανά 24ωρο, ενώ θα έχει στη διάθεσή του 3 ώρες για να κάνει τα ψώνια του! Στη διάρκεια αυτού του 3ωρου θα μπορεί να επισκεφτεί όσα μαγαζιά θέλει, αρκεί να έχει κλείσει ραντεβού. Κατά την άφιξή του στο κατάστημα, υποχρεούται να έχει μαζί του ταυτότητα ή διαβατήριο για την ταυτοποίηση των στοιχείων του. Στην επιλογή του click away η πληρωμή με κάρτα είναι υποχρεωτική.

πώς θα λειτουργήσουν τα μαγαζιά

Για την προμήθεια αγαθών μέσω (click away) ή (click inside), ο πολίτης υποχρεούται να φέρει επιπρόσθετα ηλεκτρονικό αποδεικτικό έγγραφο ή σχετικό τηλεπικοινωνιακό μήνυμα ή το αποδεικτικό της ψηφιακής πλατφόρμας e-Καταναλωτής της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή.

Τι ισχύει για τα μαγαζιά;

Για τα καταστήματα, σε ό,τι αφορά στο μήνυμα, θα πρέπει να υπάρχει καταχώριση της παραγγελίας/ραντεβού από την επιχείρηση και αποστολή στον πελάτη είτε ηλεκτρονικού αποδεικτικού εγγράφου της αγοράς (προπληρωμένη παραγγελία), ή του ραντεβού, είτε μηνύματος SMS που φέρει τα εξής στοιχεία: επωνυμία, διεύθυνση και ΑΦΜ της επιχείρησης, καθώς και το χρονικό διάστημα παραλαβής.

Η παραλαβή θα πρέπει να γίνει από ένα άτομο και η πληρωμή μόνο ηλεκτρονικά ή με POS κατά την παραλαβή. Τέλος, η επιχείρηση είναι υποχρεωμένη να αναρτά με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο τον μέγιστο αριθμό καταναλωτών που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του καταστήματος, τηρουμένης της αναλογίας ενός ατόμου ανά 25 τ.μ., με μέγιστο αριθμό τα 20 άτομα.

Τι ισχύει για τις περιοχές αυξημένου κινδύνου;

Για τις περιοχές αυξημένου κινδύνου, διατηρείται η αναστολή της λειτουργίας των καταστημάτων λιανικού εμπορίου που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας τύπου shops in a shop. Επίσης, κλειστά θα παραμείνουν τα εμπορικά κέντρα, τα εκπτωτικά καταστήματα και τα εκπτωτικά χωριά εξαιρουμένων των φαρμακείων και των σούπερ μάρκετ τα οποία λειτουργούν υπό την προϋπόθεση ότι διαθέτουν ανεξάρτητη είσοδο για τους καταναλωτές. Ωστόσο, στις περιοχές "αυξημένου κινδύνου" επιτρέπεται η λειτουργία των παραπάνω δραστηριοτήτων.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share