Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Κορωνοϊός-Self test: Στις 7 Απριλίου στα φαρμακεία - Ποιοι έχουν προτεραιότητα

Τι γίνεται σε περίπτωση θετικού κρούσματος

2 Απριλίου 2021 18:38
Κορωνοϊός-Self test: Στις 7 Απριλίου στα φαρμακεία - Ποιοι έχουν προτεραιότητα
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Κορωνοϊός: Στην διαδικασία παράδοσης των self test για τους πολίτες στα φαρμακεία, αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη.

Από την προσεχή Τετάρτη θα είναι διαθέσιμα στα φαρμακεία τα self test για τους πολίτες. Σύμφωνα με τον κ. Κοντοζαμάνη, σήμερα θα παραδοθεί η πρώτη παρτίδα των self test στη χώρα μας, ενώ τις επόμενες δύο εβδομάδες θα ολοκληρωθεί η συνολική διάθεσή τους.

«Ο εφοδιασμός των φαρμακείων θα ξεκινήσει από την προσεχή Τετάρτη, 7 Απριλίου και καλώς εχόντων των πραγμάτων ως το τέλος της εβδομάδας τα φαρμακεία της χώρας θα διαθέτουν επαρκείς ποσότητες» σημείωσε ο κ. Κοντοζαμάνης και πρόσθεσε πως πρώτα θα δοθούν σε μαθητές Λυκείου, 16 ως 18 ετών και τους εκπαιδευτικούς.

Αυτό συμβαίνει για την ομαλή τροφοδοσία της αγοράς, ενώ αμέσως μετά, σύμφωνα με τον αναπληρωτής υπ. Υγείας, η διάθεση θα αφορά στους 18-64 ετών και τέλος στους άνω των 67 που έχουν ήδη θωρακιστεί σε μεγάλο ποσοστό από τον εμβολιασμό.

Τι γίνεται σε περίπτωση θετικού κρούσματος

Σε περίπτωση θετικού κρούσματος, η δήλωση θα γίνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr (η οποία θα λειτουργήσει την ερχόμενη εβδομάδα/ Τετάρτη) ανάλογα με την ιδιότητα του πολίτη (π.χ. εργαζόμενος, μαθητής) και θα εκδίδεται βεβαίωση ή θα αποστέλλεται sms για τη διενέργεια επαναληπτικού τεστ από επαγγελματία υγείας είτε σε δημόσια δομή (οπότε θα είναι δωρεάν) είτε σε ιδιωτική δομή.

Όσοι είναι υποχρεωμένοι να κάνουν self test και εφόσον είναι αρνητικό θα δηλώνουν ότι το διενήργησαν με υπεύθυνη δήλωση.

Οι μεν εργαζόμενοι -και οι εκπαιδευτικοί- για λογαριασμό τους, οι δε γονείς και κηδεμόνες για λογαριασμό των μαθητών-παιδιών τους.

Τα self test θα γίνονται αποκλειστικά κατ’ οίκον και όχι στα φαρμακεία που απλώς θα παραδίδουν την συσκευασία του self test μέσα στην οποία θα υπάρχουν σαφείς έντυπες οδηγίες στα ελληνικά για τη σωστή λήψη του δείγματος και εκτέλεση του διαγνωστικού ελέγχου.

Ειδικά για την διάθεση των πρώτων self test από τα φαρμακεία θα ήθελα να επισημάνω τα εξής:

  • θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς των λυκείων
  • οι γονείς θα μπορούν να παραλαμβάνουν για τα παιδιά τους με την επίδειξη των ΑΜΚΑ τους τα τεστ που τους αναλογούν
  • το self test θα πραγματοποιείται στο σπίτι από 24 έως 48 ώρες πριν την έναρξη των μαθημάτων και το αποτέλεσμα του θα δηλώνεται στη σχετική πλατφόρμα
  • στην περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος, ο γονέας/ κηδεμόνας θα πρέπει να εκτυπώσει και να υπογράψει τη σχετική βεβαίωση την οποία θα φέρει μαζί του ο μαθητής καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας και θα την επιδεικνύει στον εκπαιδευτικό της τάξης του που θα είναι επιφορτισμένος με το παρουσιολόγιο.
  • όσοι μαθητές προκύπτουν θετικοί θα πρέπει να κάνουν το συντομότερο ένα δεύτερο τεστ αντιγόνου, δωρεάν σε δημόσια δομή (η λίστα των δομών θα αναγράφεται στο σχετικό ιστότοπο) προκειμένου να δικαιολογηθεί η απουσία από το σχολείο
  • όσοι μαθητές δεν φέρουν μαζί τους την βεβαίωση δεν θα μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα τους ούτε θα υπάρχει δυνατότητα τηλεκπαίδευσης.

Πώς γίνονται τα self test

Για τη διαδικασία των self test μίλησε στην ΕΡΤ ο Κώστας Μαριάκης, εισαγωγέας ιατροτεχνολογικών προϊόντων.

Όπως εξήγησε, η διαδικασία είναι αρκετά απλή και πρέπει να ακολουθηθούν τα εξής βήματα:

  1. Απολυμαίνουμε χέρια και κατεβάζουμε τη μάσκα
  2. Εισχωρούμε την μπατονέτα γύρω στα 4-5 εκατοστά μέσα στη μύτη (μέχρι το σημείο που βρίσκει αντίσταση)
  3. Περιστρέφουμε για 5-6 φορές και επαναλαμβάνουμε και στο άλλο ρουθούνι
  4. Ανοίγουμε το σωληνάριο με το υγρό που περιέχεται στη διαδικασία και βάζουμε μέσα την μπατονέτα
  5. Περιστρέφουμε την μπατονέτα για 15 δευτερόλεπτα
  6. Πιέζουμε στη μέση ώστε να «τραβήξει» από την μπατονέτα όλο το υλικό
  7. Μετά πετάμε την μπατονέτα στο ειδικό σακουλάκι (όχι «χύμα» στα σκουπίδια)
  8. Ανοίγουμε τον φάκελο όπου περιέχεται η βάση (μια πλάκα) του τεστ
  9. Ανοίγουμε το μπουκαλάκι με το υγρό και ρίχνουμε 4 σταγόνες στην πρώτη οπή της βάσης
  10. Πετάμε και το μπουκαλάκι στην ειδική σακούλα

Πώς «διαβάζουμε» το αποτέλεσμα του self test

Σύμφωνα με τον κ. Μαριάκη, σε 15 περίπου λεπτά βγαίνει το αποτέλεσμα του self test. «Αν έχει βγει μια γραμμή είναι αρνητικό. Αν είναι δύο οι γραμμές, είναι θετικό. Σε περίπτωση θετικού, κάνουμε επιβεβαίωση με μοριακό», σημείωσε.

Ο Στέλιος Λουκίδης, καθηγητής Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, υποστήριξε ότι καλό θα είναι να μην υπάρχει άλλος άνθρωπος στον ίδιο χώρο όταν κάνουμε το self test και να φροντίζουμε να αερίζεται η αίθουσα.

Δείτε το βίντεο της ΕΡΤ με όλη τη διαδικασία των self tests:

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share