Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Πρόταση - φωτιά Δημοσθένη Σαρηγιάννη: Να επιλέξουμε Πάσχα ή καλοκαίρι! (Video)

Τα σχολεία να ανοίξουν μετά το Πάσχα - Τώρα μόνο η Γ' Λυκείου

2 Απριλίου 2021 15:10
Πρόταση - φωτιά Δημοσθένη Σαρηγιάννη: Να επιλέξουμε Πάσχα ή καλοκαίρι! (Video)
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Πάσχα ή καλοκαίρι είναι κατά τον καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής Δημοσθένη Σαρηγιάννη, το δίλημμα, ενώ εμφανίστηκε επιφυλακτικός για άμεσο μεγαλύτερο άνοιγμα. Ενώ, σε προηγούμενες δηλώσεις του είχε κάνει λόγο για μάσκα μέχρι το Νοέμβρη και είχε κάνει μία δραματική προειδοποίηση για 9.500 ημερήσια κρούσματα τον Μάιο.

Όπως είπε, εκτός της Γ’ Λυκείου οι επόμενες τάξεις των σχολείων θα πρέπει να ανοίξουν μετά το Πάσχα, ενώ τόνισε ότι «το άνοιγμα του λιανικού εμπορίου θα δώσει και (επιδημιολογική) επιβάρυνση, η όποια όμως θα είναι μικρή σε σχέση με το πολύ δυνατό "όπλο" που λέγεται self test που λειτουργεί καλά».

«Μετά το Πάσχα, μέσα Μαΐου, αν δεν το κάνουμε πολύ προσεκτικά, επειδή δεν θα έχουμε ακόμα ικανό βαθμό αποκλιμάκωσης, εκεί μπορεί να μας οδηγήσει σε ένα flare up (έξαρση). Ουσιαστικά θα πρέπει να επιλέξουμε μεταξύ Πάσχα και καλοκαιριού» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δημοσθένης Σαρηγιάννης: «Αποκλιμάκωση μετά τις 20 Απριλίου»

Σύμφωνα με τον ίδιο θα συνεχιστεί η αύξηση των κρουσμάτων έως τα μέσα Απριλίου και με δεδομένο ότι θα λειτουργήσουμε καλά.

«Αυτό το στοίχημα με τα self tests, και λέω στοίχημα γιατί είναι ένα μαζικό εγχείρημα σε όλο τον πληθυσμό, το οποίο θέτει και θέματα διαχείρισης logistics κ.λπ.

Αν αυτό πετύχει, και ευελπιστώ ότι θα πετύχει με δεδομένη την υψηλή συχνότητα που θέλουμε να γίνονται τα τεστ, μια φορά την εβδομάδα, μπορούμε να έχουμε σημαντικά αποτελέσματα στη μείωση της διασποράς και -επικουρικά μόνο- να βοηθήσει στην επιδημιολογική επιτήρηση που πρέπει να συνεχιστεί και να εντατικοποιηθεί» σημείωσε.

Εκτίμησε ότι η αύξηση κρουσμάτων δεν θα είναι εξαιρετικά μεγάλη, καθώς θα κυμανθεί λίγο πάνω από 4.000 μέχρι 4.500, «αλλά όχι παραπάνω μέχρι τα μέσα Απριλίου, 18 Απριλίου περίπου, μετά από αυτό το χρονικό σημείο μπορούμε να έχουμε σταθεροποίηση με διακυμάνσεις, οι διακυμάνσεις κυρίως έχουν να κάνουν με τον καιρό. Από τις 20 και κάτι 25 Απριλίου να αρχίσουμε να βλέπουμε μια αποκλιμάκωση».

Για τα self tests

Σε ό,τι αφορά τα self tests σχολίασε ότι «σε περίπτωση ανθρώπων με χαμηλό ιικό φορτίο η αποτελεσματικότητα του τεστ είναι χαμηλότερη να είμαστε ειλικρινείς». Το «κλειδί» για να «πιάσει» τον ασυμπτωματικό είναι η συχνότητα, «τα τεστ να γίνονται μαζικά, αλλά και τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα».

«Αυτό θέλουμε να δούμε με το self test, ξαφνικά να εμφανίζονται 8.000 με 10.000 με ιικό φορτίο αλλά είναι ασυμπτωματικοί ή σε πρόωρα στάδια ασυμπτωματολογίας. 20% γύρω θα είναι πλήρως ασυμπτωματικοί, αλλά θα μπορούν να μεταδώσουν» τόνισε ο καθηγητής.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share