Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Κορωνοϊός: Ανοίγουν το λιανεμπόριο και οι διαδημοτικές μετακινήσεις - Νέα μέτρα για να σωθεί το σύστημα υγείας

Αυτές είναι οι νέες αποφάσεις της κυβέρνησης

31 Μαρτίου 2021 20:03
Κορωνοϊός: Ανοίγουν το λιανεμπόριο και οι διαδημοτικές μετακινήσεις - Νέα μέτρα για να σωθεί το σύστημα υγείας
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Νέα μέτρα πήρε η κυβέρνηση έναντι του κορωνοϊού, με τον Νίκο Χαρδαλιά να ανακοινώνει, ότι το λιανεμπόριο ανοίγει από τη Δευτέρα (5/4), όπως και οι διαδημοτικές μετακινήσεις για τα Σαββατοκύριακα, με τον Βασίλη Κικίλια να προσθέτει το πώς θα «θωρακιστεί» το ΕΣΥ.

Τελικά η ενημέρωση ξεκίνησε στις 19.40, με τον Βασίλη Κικίλια να παίρνει πρώτος τον λόγο και να αναφέρεται στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας, κάνοντας ειδική μνεία στην Θεσσαλονίκη «που μας ανησυχεί» κι αποκαλύπτοντας πως ζήτησε από τον Νίκο Χαρδαλιά να μεταβεί στην συμπρωτεύουσα.

Κορωνοϊός: Τα νέα μέτρα για να μείνει όρθιο το ΕΣΥ

«Να αντέξουμε τις επόμενες εβδομάδες», είπε ακόμη ο υπουργός, ζητώντας κάτι «απλό και δύσκολο: Προσοχή. Όπου κι αν πάτε, όπου κι αν κινηθείτε, με μάσκα. Αυτές τις λίγες εβδομάδες πρέπει να παραμερίσουμε την κούρασή μας εμπρός στον κίνδυνο της απώλειας ζωών. Σας ζητώ για μία ακόμη φορά να προστατευτείτε και να προστατεύσετε τους γύρω σας. Κι εννοώ και τους ανθρώπους του οικογενειακού σας κύκλου», είπε επιπλέον.

Και συνέχισε: «Ανακοινώνω σήμερα την μετατροπή του Θριασίου σε νοσοκομείο covid only. Με στόχο στις 07.04 το Θριάσιο να διαθέτει ήδη 130 απλές κλίνες Covid και 33 ΜΕΘ Covid και σταδιακά να αναπτύξει ως 180 κλίνες Covid».

Επιπρόσθετα, ο κ. Κικίλιας τόνισε πως οι εμβολιασμοί -1η και 2η δόση- έχουν ξεπεράσει το 1.600.000, ενώ μόνο τον Απρίλιο ο στόχος είναι να γίνουν 1,5 εκατομμύριο εμβολιασμοί και τους επόμενους μήνες ακόμη περισσότεροι.

Κορωνοϊός: Τα νέα μέτρα για άρση του lockdown

Στην συνέχεια, τον λόγο πήρε ο Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοινώνοντας τα νέα μέτρα.

Είπε ξεκινώντας: «Η κυβέρνηση ύστερα από εισήγηση των επιστημόνων προχωρά σε προσαρμογή των μέτρων. Με δεδομένη την κούραση, το νέο μείγμα των μέτρων με περιορισμούς και επιτήρηση, θα δώσει μικρές ανάσες ελευθερίας. Προϋπόθεση είναι η ατομική ευθύνη και η τήρηση των μέτρων και να αποφευχθούν οι συγκεντρώσεις στα σπίτια και τα πάρτυ.

Μάσκες, αποστάσεις και τήρηση κανόνων υγιεινής. Η πανδημία δείχνει τα δόντια της. Καμία χαλάρωση. Τα μέτρα δεν επιτρέπουν χαλάρωση».

Τα νέα μέτρα είναι:

  • Επιτρέπεται από την Δευτέρα 05.04.2021 το λιανεμπόριο πλην των εμπορικών, με χρήση ειδικού κωδικού και ως 3 ώρες συνολικά. Πώληση θα γίνεται εκτός καταστήματος με ραντεβού και εντός καταστήματος (1 πελάτης ανά 25 τετραγωνικά και μέγιστο όριο 20 πελάτες) με ραντεβού.

  • Από το Σάββατο 03.04.2021 και μόνο τα σαββατοκύριακα θα επιτρέπεται η μετακίνηση με το SMS 6 ως 3 άτομα.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share