Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου 2021

Κορωνοϊός: Έκτακτη επιχορήγηση του κράτος στην Εκκλησία

Ποιο θα είναι το ύψος της;

31 Μαρτίου 2021 16:32
Κορωνοϊός: Έκτακτη επιχορήγηση του κράτος στην Εκκλησία
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Σε έκτακτη επιχορήγηση της Εκκλησίας και άλλων θρησκευτικών φορέων προέβη η κυβέρνηση, προκειμένου να ενισχύσει το έργο της εξαιτίας των αναγκών, που προέκυψαν από τον κορωνοϊό.

Στην τροπολογία που φέρει τις υπογραφές του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως, αναφέρεται πως το ύψος της επιχορήγησης που θα καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό, θα καθοριστεί με Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Κορωνοίός: Σε αυτούς πάει η επιχορήγηση της Εκκλησίας

Αναλυτικά η επιχορήγηση θα αφορά στην Εκκλησία της Ελλάδος, την Εκκλησία της Κρήτης, τις Ιερές Μητροπόλεις Δωδεκανήσου, το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδας, τα Εκκλησιαστικά Νομικά Πρόσωπα και τα Θρησκευτικά Νομικά Πρόσωπα του νόμου 4301/14.

Παράλληλα με την τροπολογία παρατείνεται για ένα έτος η προθεσμία για κατ' εξαίρεση πρόσληψη ιεροδιδασκάλων από τα μέλη της μουσουλμανικής κοινότητας, τη στιγμή που υπάρχουν κι άλλα μέτρα για την Εκκλησία.

Τι συμβολίζει και γιατί ανάβουμε κερί στην εκκλησία

Κερί: Οι περισσότεροι πιστοί της Χριστιανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας έχουν δύο βασικά ερωτήματα. Το ένα είναι «Για ποιο λόγο ανάβουμε κερί στην εκκλησία;». Αντίθετα, το δεύτερο είναι «Υπάρχει ιδιαίτερος συμβολισμός στο άναμμά του;».

Φυσικά, απάντηση δίνεται από έναν άνθρωπο της εκκλησίας. Αυτός δεν είναι άλλος από τον Μητροπολίτη Νικοπόλεως και Πρεβέζης.

Τι συμβολίζει και γιατί ανάβουμε κερί στην εκκλησία

Τι ανέφερε αρχικά, ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος

Ερωτήματα, στα οποία δίνει απάντηση ο μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης Χρυσόστομος, ο οποίος επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι η συνήθεια του ανάμματος περιέχει βαθύτατο συμβολισμό και ότι αποτελεί μια σημαντική κίνηση του ανθρώπου στην αναζήτηση του θείου να επικοινωνήσει με τον Θεό.

«Μια από τις ευλογημένες συνήθειες των πιστών όταν εισέρχονται στον ναό είναι να παίρνουν ένα ή περισσότερα κεριά, να τα ανάβουν στην ορισμένη θέση (μανουάλι) και κατόπιν να προσκυνούν τις εικόνες του Χριστού, της Παναγίας και του αγίου του ναού. Αυτή η συνήθεια, που ίσως τις περισσότερες φορές γίνεται μηχανικά, περιέχει βαθύτατο συμβολισμό.

Καθετί που υπάρχει ή συμβαίνει στον Ιερό Ναό και στη Λατρεία της Εκκλησίας μας εγκρύπτει συμβολισμούς για να μας υπενθυμίζει τόσο γεγονότα της επίγειας ζωής του Κυρίου μας όσο και την υποχρέωση του πιστού να μη ραθυμεί, να μην εγκαταλείπεται στη βιοτική ραστώνη, αλλά να αφυπνίζεται πνευματικά αναλαμβάνοντας τα πνευματικά όπλα που η Εκκλησία μας του χορηγεί στον πνευματικό αγώνα», τονίζει ο ποιμενάρχης Νικοπόλεως και Πρεβέζης.

Κερί: Τι συμβολίζει και γιατί το ανάβουμε στην εκκλησία

Τι επεσήμανε στη συνέχεια, ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος

Στο ερώτημα τι συμβολίζει το κερί, επικαλείται απαντήσεις που δίνουν οι Πατέρες της Εκκλησίας. Χαρακτηριστικά, σημειώνει: «Την απάντηση δίνουν οι Πατέρες της Εκκλησίας, στους οποίους προσφεύγουμε πάντοτε και οι οποίοι δίνουν απαντήσεις σε όλα και ας έζησαν αιώνες πριν.

Ο Άγιος Συμεών Θεσσαλονίκης αναφέρει έξι συμβολισμούς για το κερί και βεβαίως αναφέρεται στο αποκαλούμενο καθαρό κερί, δηλαδή, το μελισσοκέρι. Λέγει ότι το κερί συμβολίζει:

  • α) Την καθαρότητα της ψυχής μας,
  • β) Το εύπλαστο της ψυχής μας, την οποία πρέπει να πλάσουμε σύμφωνα με τις εντολές του Ευαγγελίου,
  • γ) Την ευωδία της Θείας Χάριτος, την οποία πρέπει να εκπέμπει κάθε ψυχή, όπως το κερί διαθέτει γλυκεία μυρωδιά,
  • δ) Όπως το γνήσιο κερί, καιόμενο ανακατεύεται με τη φωτιά και τις δίνει τροφή, έτσι και η ψυχή καιομένη από τον Θείο Έρωτα οδηγείται βαθμηδόν στη θέωση,
  • ε) Το φως του Χριστού και
  • στ) Την αγάπη και την ειρήνη με τις οποίες κυριευμένος ο πιστός γίνεται φωτεινός οδοδείκτης στους άλλους.
 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share