Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

25η Μαρτίου: 200 χρόνια από την ελληνική Επανάσταση - Οι στιγμές των εορτασμών που ξεχώρισαν και συγκίνησαν (Video)

Τα μηνύματα των ξένων ηγετών - Έντονο ενδιαφέρον στα ξένα Μέσα

25 Μαρτίου 2021 16:06
25η Μαρτίου: 200 χρόνια από την ελληνική Επανάσταση - Οι στιγμές των εορτασμών που ξεχώρισαν και συγκίνησαν (Video)
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα τελέστηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου και τη συμπλήρωση 200 ετών από την ελληνική Επανάσταση. Η διαδικασία άρχισε νωρίς το πρωί, με τις βολές στον Λυκαβηττό και κορυφώθηκε με την ιστορική στρατιωτική παρέλαση στο κέντρο της Αθήνας.

25η Μαρτίου - Οι εκδηλώσεις

Στελέχη του πυροβολικού πραγματοποίησαν 21 χαιρετιστήριες βολές από τον Λυκαβηττό, σε μία εξαιρετικά συμβολική ώρα: στις 06:21. Οι βολές επαναλήφθηκαν στις 08:31, ενώ θα υπάρξει ακόμη μία σειρά βολών στις 18:41.

Συγκινητική ήταν η επίσημη επάρση της ελληνικής σημαίας στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, παρακολούθησαν την έπαρση της σημαίας από τους Εύζωνες λίγο μετά τις 08:00 το πρωί.

Μετά την δοξολογία στη Μητρόπολη Αθηνών, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο Κυριακός Μητσοτάκης, και άλλα μέλη της πολιτικής ηγεσίας της χώρας μετέβησαν στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, όπου και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων.

Πρώτη η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε το δικό της στέφανο, ενώ ακολούθησαν οι υψηλοί προσκεκλημένοι της χώρας: Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο πρίγκιπας της Μεγάλης Βρετανίας Κάρολος, ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Μιχαήλ Μισούστιν, και η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, Φλοράνς Παρλί.

Ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου, μάλιστα, «συνελήφθη» να δακρύζει κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου της χώρας του.

Μεγαλειώδης παρέλαση

Επόμενος σταθμός των επίσημων καλεσμένων και των Ελλήνων πολιτικών ήταν η εξέδρα που είχε στηθεί πάνω από την πλατεία Συντάγματος, για την παρακολούθηση της μεγάλης στρατιωτικής παρέλασης για τα 200 χρόνια από την ελληνική Επανάσταση.

Έφιπποι, άρματα μάχης, αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας, παιδιά με παραδοσιακές στολές και μηχανοκίνητα τμήματα Αστυνομίας, Λιμενικού, Πυροσβεστικής, συμμετείχαν, μεταξύ άλλων στην παρέλαση, που ξεκίνησε υπό τους ήχους των εμβατηρίων της μπάντας στρατιωτικής διοίκησης.

Σημειώνεται πως αυτή ήταν η πρώτη φορά που φορά είχαμε και παρέλαση από εφίππους και ακόμη ένα στοιχείο που ξεχώρισε είναι πως για πρώτη φορά δόθηκε εικόνα μέσα από τα αεροσκάφη που πετούσαν πάνω από τον αττικό ουρανό.

Αξιομνημόνευτα είναι και τα όσα τόνισε ο σμηναγός Δημήτρης Βολακάκης, πιλότος της αρχαιότης ομάδας των F-16 "Ζεύς" , από τη Μοίρα 343 στη Σούδα, της 115 Πτέρυγας Μάχης.

«Στέλνουμε μήνυμα περηφάνιας και σιγουριάς. Πάνω από τα σύννεφα και πάνω από τις μπλε θάλασσες κάνουμε την γαλανόλευκη ασπίδα για κάθε γωνιά του τόπου" είπε από το F-16 του και συνέχισε: "Τιμούμε τα 200 χρόνια του 1821, αυτούς που ελευθέρωσαν την Πατρίδα και όσους μετά τη μεγάλωσαν σε όλα, σε επικράτεια, σε Δημοκρατία και σε ευημερία, κρατάμε γερά τη σκυτάλη του εθνικού χρέους. Φρουροί της ανεξαρτησίας και της ειρήνης. Ψηλά τα βλέμματα και οι καρδιές.

«Χρόνια πολλά πατρίδα, χρόνια πολλά Έλληνες, παντού στον κόσμο».

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας εμφανίστηκε ιδιαίτερα συγκινημένη κατά τη διάρκεια της διαδικασίας και φάνηκε να δακρύζει. Σημειώνεται πως μετά το πέρας των εκδηλώσεων, έστειλε μήνυμα ενότητας σε όλους τους Έλληνες.

Τα μηνύματα των ξένων ηγετών για τα 200 χρόνια από την ελληνική Επανάσταση: "Χρόνια πολλά Ελλάδα"

Πληθώρα μηνυμάτων από ξένους ηγέτες για τα 200 χρόνια από την ελληνική Επανάσταση. Ξένοι ηγέτες στέλνουν τα δικά του μηνύματα για την επέτειο της ελληνικής Επανάστασης, ανήμερα της συμπλήρωσης 200 ετών από την εθνική Παλιγγενεσία.

Τζο Μπάιντεν, Εμανουέλ Μακρόν, Μπόρις Τζόνσον και Μαρκ Ρούτε εύχονται «χρόνια πολλά» στο ελληνικό έθνος.

«Τιμούμε την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, 200 χρόνια από τη γέννηση της σύγχρονης Ελλάδας, 200 χρόνια από την ιδέα για την Ευρώπη» σημείωσε ο Γάλλος Πρόεδρος, συμπληρώνοντας πως αυτή η χρονιά «σηματοδοτεί επίσης, τα 40 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα και βλέπω στην ταύτιση των ημερών έναν πολύ ισχυρό συμβολισμό».

Ο Μακρόν εξέφρασε τη λύπη του που δεν μπόρεσε να δώσει το «παρών» στους εορτασμούς και υπογράμμισε πως «η θέληση της Ελλάδας για ελευθερία υπήρξε και παραμένει σημείο αναφοράς, ένα καθοριστικό σημείο, ένα φως για την Ευρώπη».

Μπάιντεν: Χαρούμενη 200η Ελληνική Ημέρα Ανεξαρτησίας

«Χαρούμενη 200η Ελληνική Ημέρα Ανεξαρτησίας» ευχήθηκε στην Ελλάδα ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, σημειώνοντας πως οι σχέσεις των δύο χωρών «θα είναι στενότερες από ποτέ κατά τη διάρκεια της δικής μου διακυβέρνησης».

Εξέφρασε τη λύπη του που δεν μπόρεσε να παραβρεθεί και είπε ότι ανυπομονεί να έρθει στην Ελλάδα. «Παρόλο που δεν μπορούμε να γιορτάσουμε μαζί φέτος, καθώς συνεχίζουμε να παλεύουμε για να ελέγξουμε την πανδημία γνωρίζω ότι οι Έλληνες πολίτες και οι Ελληνοαμερικανοί εξακολουθούν να αισθάνονται μια συντριπτική υπερηφάνεια σήμερα.

Το γνωρίζω γιατί η αμερικανική δημοκρατία εμπνεύστηκε σε μεγάλο βαθμό από το αρχαίο παράδειγμα της αθηναϊκής δημοκρατίας. Και η αμερικανική μας επανάσταση, με τη σειρά της βοήθησε να ενθαρρύνει τις θαρραλέες Ελληνίδες και τους Έλληνες να ξεσηκωθούν και να επιτύχουν τη δική τους ανεξαρτησία».

Λιτό το μήνυμα Τζόνσον

Πιο λιτό ήταν το μήνυμα του Βρετανού πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον.

«Τις καλύτερες ευχές στο λαό της Ελλάδας επί τη 200ή επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης» είπε και συμπλήρωσε:
«Το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν περήφανο να παίξει το ρόλο του στη θέσπιση του σύγχρονου ελληνικού κράτους και εκτιμώ ιδιαίτερα τη φιλιά που υπάρχει μεταξύ των λαών μας σήμερα».

Ρούτε: Χρόνια πολλά Ελλάδα

Μήνυμα με προσωπική αναφορά στον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, από τον Ολλανδό πρωθυπουργό, Μάρκ Ρούτε.

«Κυριάκο στέλνω σε εσένα και τον ελληνικό λαό τις ευχές μου γι' αυτή την πολύ ιδιαίτερη ημέρα. Σήμερα είναι η 200ή επέτειος από τα πρώτα βήματα για την οικοδόμηση του σύγχρονου ελληνικού κράτους» είπε ο Ρούτε στο μήνυμά του και χαρακτήρισε την Ελλάδα «αξιόπιστο ευρωπαϊκό εταίρο».

«Ως ιστορικός, πιστεύω ακράδαντα ότι μέσω της γνώσης της ιστορίας μας, κατανοούμε καλύτερα τον κόσμο μας. Τιμώντας το παρελθόν, χτίζουμε ένα καλύτερο μέλλον. Το μέλλον αυτό είναι κοινό εντός της Ε.Ε.» είπε και σημείωσε πως κοινός στόχος είναι «η ειρήνη και η ευημερία».

«Η Ελλάδα και η Ολλανδία έχουν και παραγωγικές διμερείς σχέσεις με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό και την κατανόηση» δήλωσε ο Ρούτε και εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι τις δύο χώρες τις περιμένει «λαμπρό κοινό μέλλον».

25η Μαρτίου: Έντονο ενδιαφέρον στα ξένα Μέσα για τους εορτασμούς των 200 χρόνων από την Επανάσταση

Η είδηση για τα 200 χρόνια από την Ελληνική επανάσταση κάνει τον γύρω του κόσμου, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Mega.

Τα βρετανικά μέσα έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στην επίσκεψη του πρίγκιπα της Ουαλίας, Καρόλου μετά της συζύγου του Καμίλα.

Τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία μεταφέρουν εικόνες και ήχο από τις λαμπρούς εορτασμούς της Ελληνικής ανεξαρτησίας.

Η ηλεκτρονική έκδοση του αμερικανικού δικτύου ABC με τους Έλληνες Εύζωνες και φόντο την Ακρόπολη κάνει εκτενή αναφορά στην σημερινή στρατιωτική παρέλαση στην Αθήνα και την κορύφωση των εορτασμών.

Τα Γαλλικά μέσα αφιερώνουν επίσης εκτενή ρεπορτάζ στην Ελλάδα και τον εορτασμό των 200 ετών ανεξαρτησίας. Το France 24 με εικόνα από την έπαρση της σημαίας στον ιερό βράχο της Ακρόπολης τιτλοφορεί το βασικό του άρθρο «τα 200α γενέθλια της σύγχρονης Ελλάδας».

Τα Βρετανικά δίκτυα με ανταποκρίσεις και αφιερώματα μεταφέρουν το κλίμα από την πρωτεύουσα της Ελλάδας ενώ τα tabloid ακολουθούν κάθε βήμα του Πρίγκιπα Καρόλου στην χώρα μας. Η SUN φιλοξενεί ρεπορτάζ με τίτλο «Ο Πρίγκιπας Κάρολος στα πάτρια εδάφη».

Και η Γερμανική Ντι Βελτ φιλοξενεί αναλυτικό αφιέρωμα για τον ηρωικό αγώνα των Ελλήνων ενάντια στον Τουρκικό ζυγό αλλά και την βαρβαρότητα με την οποία προσπάθησαν να καταπνίξουν την Ελληνική επανάσταση οι κατακτητές.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share