Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Μετακίνηση εκτός νομού: «Γρίφος» το Πάσχα - Τι απαντούν οι ειδικοί (Video)

Τι τους προβληματίζει και η «χαραμάδα» αισιοδοξίας

25 Μαρτίου 2021 13:14
Μετακίνηση εκτός νομού: «Γρίφος» το Πάσχα - Τι απαντούν οι ειδικοί (Video)
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

«Γρίφος» αποτελεί το το Πάσχα για το αν θα υπάρξει ελεύθερη μετακίνηση εκτός νομού, με τους ειδικούς να εκτιμούν οι είναι νωρίς ακόμα για προβλέψεις, σημειώνοντας ταυτόχρονα πως είναι οριακά τα πράγματα. Ωστόσο, δείτε τις 11 περιπτώσεις που εξαιρούνται από την μετακίνηση εκτός νομού.

Συγκεκριμένα, για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού μίλησαν ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης, και ο καθηγητής Μικροβιολογίας Σχολής Δημόσιας Διοίκησης στο πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

«Τα στοιχεία από τις αναλύσεις λυμάτων στην Αττική λένε τα εξής: Την προηγούμενη εβδομάδα κλείσαμε με μία ύφεση 27%. Πρέπει να δούμε αν συνεχίζεται και αυτή τη βδομάδα αυτή η τάση.

Εμείς βλέπουμε πολύ υψηλό ιικό φορτίο, που σημαίνει μια σταθερή διασπορά στην κοινότητα. Ελπίζουμε να συνεχιστεί η ύφεση, ώστε να υπάρξει τάση» σημείωσε στο Mega ο κ. Θωμαΐδης, σχετικά με την εικόνα στα λύματα της Αττικής.

Σύμφωνα με τον κ. Βατόπουλο, «τα κρούσματα λογικά θα αρχίσουν να ελαττώνονται από την επόμενη εβδομάδα. Η θετικότητα είναι πολύ υψηλή». Παράλληλα, συνέστησε «υπομονή και ψυχραιμία».

«Ο κόσμος πρέπει να εξακολουθήσει να τηρεί τα μέτρα, τις αποστάσεις, τις μάσκες, να αποφεύγεται ο συνωστισμός. Λέω συνέχεια για τις μικρές κωμοπόλεις και τα χωριά, όπου με γάμους και λοιπές κοινωνικές εκδηλώσεις διασπείρεται ο ιός, που δείχνει πόσο γρήγορα μεταδίδεται ο ιός. Γίνεται επίθεση του ιού, σε περιοχή που δεν είχε καθόλου κρούσματα».

Εορτασμός του Πάσχα

Ο κ. Θωμαΐδης αναφέρθηκε και στο Πάσχα, εκτιμώντας πως «είμαστε οριακά» για να πάμε σε έναν κανονικό εορτασμό.

«Αν υπάρξει ύφεση αυτή τη βδομάδα και διαμορφωθεί τάση μείωσης, θα χρειαστεί αρκετό καιρό για να πέσει το ιικό φορτίο. Είμαστε οριακά για το Πάσχα, το να μπορέσουμε να έχουμε άνοιγμα και ελεύθερες μετακινήσεις. Χρειαζόμαστε περίπου ένα μήνα για να μειωθεί σημαντικά το ιικό φορτίο».

Ο κ. Βατόπουλος, με τη σειρά, έκρινε πως είναι «πρόωρο να δούμε αν μπορούν να ανοίξουν οι μετακινήσεις το Πάσχα»".

«Έτσι μεταδόθηκε ο ιός σε όλη την Ελλάδα. Για να γίνει κάποιο άνοιγμα πρέπει να τηρούμε όλοι τα μέτρα. Έχουμε τη μετάλλαξη που έχει αυξήσει τη μεταδοτικότητα του ιού, αλλά έχουμε και το εμβόλιο, και το αυξημένο testing. Εγώ δεν μπορώ 40 ημέρες πριν το Πάσχα να έχω άποψη για το τι θα γίνει τότε» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Self test

Σχετικά με τα self test που οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να προμηθεύονται δωρεάν από φαρμακεία μία φορά την εβδομάδα, ο κ. Βατόπουλος έκανε λόγο για ένα «συμπληρωματικό μέτρο».

Ζήτησε «καλή ενημέρωση του κόσμου» σχετικά με τον τρόπο που πρέπει να χρησιμοποιείται.

«Γενικά αν κάποιος βρίσκεται σε κλειστές δομές όπου υπάρχει υψηλός κίνδυνος μετάδοσης, καλό θα ήταν να γίνεται αυτό το τεστ 1-2 φορές την εβδομάδα. Δε σημαίνει ότι επειδή είναι αρνητικό το τεστ, δεν χρειάζεται πχ να φοράμε μάσκα. Όλα θα μπορούσαν να ανοίξουν σιγά – σιγά, υπό προϋποθέσεις».

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share