Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

25η Μαρτίου: Το επίσημο δείπνο για την εθνική επέτειο

Ποιοι είναι οι υψηλοί προσκεκλημένοι - Το μενού του Λευτέρη Λαζάρου

24 Μαρτίου 2021 20:44
25η Μαρτίου: Το επίσημο δείπνο για την εθνική επέτειο
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Σε εξέλιξη βρίσκεται το επίσημο δείπνο για την επέτειο των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821, με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας να το παραθέτει στο Προεδρικό Μέγαρο.

Το δείπνο, μετά την εκδήλωση στην Εθνική Πινακοθήκη, ήταν προγραμματισμένο για τις 20:30, στο πλαίσιο του οποίου υπήρξε προσφώνηση από την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και αντιφωνήσεις των υψηλών προσκεκλημένων: Ο πρίγκιπας Κάρολος και η δούκισσα της Κορνουάλης Καμίλα, ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν, ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης με την σύζυγό του Αντρη, η Γαλλίδα υπουργός Αμυνας Φρανσουά Παρλί.

Για το δείπνο έχουν επίσης λάβει πρόσκληση οι πολιτικοί αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων, ενώ όπως έγινε γνωστό, ο Αλέξης Τσίπρας θα παραστεί χωρίς τη σύζυγό του Περιστέρα Μπαζιάνα αλλά και η Φώφη Γεννηματά.

Παρόντες στο προεδρικό μέγαρο θα είναι η πρόεδρος της Επιτροπής Ελλάδα 2021 Γιάννα Αγγελοπούλου με τον σύζυγό της Θόδωρο, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας, η Μαριάννα Βαρδινογιάννη καθώς και η υπουργοί που θα συνοδεύουν τους ομολόγους τους που βρίσκονται στη χώρα ως προσκεκλημένοι.

Το επίσημο δείπνο για το 1821

25η Μαρτίου: Το μενού του Λευτέρη Λαζάρου για το επίσημο δείπνο

Οι πληροφορίες όλο το προηγούμενο διάστημα αναφέρουν πως η Κατερίνα Σακελλαροπούλου κάλεσε τον βραβευμένο με αστέρι Michelin Λευτέρη Λαζάρου να επιμεληθεί το μενού που θα γευθούν οι υψηλοί προσκεκλημένοι, περίπου 45 τον αριθμό. Σημειώνεται ότι τα τραπέζια του δείπνου δεν θα είναι σε σχήμα «Π» αλλά σε ροτόντες των 8 ατόμων.

Η σφυρίδα, σήμα κατατεθέν των επίσημων δείπνων της Προεδρίας κατά το παρελθόν, αποκλείστηκε και οι προσκεκλημένοι θα γευθούν γεύσεις «ταπεινές» και μαζί καθαρές, ατόφιες, από την ελληνική θάλασσα. Το καλωσόρισμα είναι ένα μπισκότο ζυμωμένο με μελάνι σουπιάς, κρέμα λευκού ταραμά και αυγά ψαριού.

Θα ακολουθήσει η σούπα, που δεν θα είναι κάποια πολύπλοκη δυτική βελουτέ, αλλά μια κακαβιά με πεσκανδρίτσα από την Εύβοια και λάδι Καλαμάτας.

Το δεύτερο πιάτο θα είναι ένας κιμάς γαρίδας σε ζωμό και φύλλο λάχανο με κρόκο Κοζάνης -είναι εμφανής η σημασία που δίνεται στα ελληνικά προϊόντα. Θα ακολουθήσει φιλέτο χριστόψαρου με πουρέ από χειμωνιάτικες ρίζες και ντοματίνια Κρήτης, ενώ το επιδόρπιο περιλαμβάνει λευκή σοκολάτα και μαστίχα Χίου με φιστίκια Αιγίνης.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share