Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Κορωνοϊός: Νέες αποκαλύψεις για το εμβόλιο της AstraZeneca - Αυτός είναι ο λόγος που συνεχίζει να χορηγείται

Ποια η πορεία του εμβολιασμού μέχρι σήμερα;

22 Μαρτίου 2021 18:40
Κορωνοϊός: Νέες αποκαλύψεις για το εμβόλιο της AstraZeneca - Αυτός είναι ο λόγος που συνεχίζει να χορηγείται
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Νέες αποκαλύψεις ήρθαν στο φως για το εμβόλιο της AstraZeneca κατά του κορωνοϊού, με τη Μαρία Θεοδωρίδου να αναφέρει στη σημερινή (22/3) ενημέρωση τους λόγους, που συνεχίζει να χορηγείται κανονικά.

Η ίδια μίλησε, μαζί με τον Μάριο Θεμιστοκλέους, για την πορεία των εμβολιασμών στην χώρα, εξηγώντας το γιατί έχουν εμφανιστεί συμβάντα θρόμβωσης, μετά την χορήγηση του προαφερθέντος εμβολίου.

Τόνισε πως η Ελλάδα αποφάσισε την συνέχιση των εμβολιασμών, με την Μαρία Θεοδωρίδου να μιλά για ωριμότητα και εμπιστοσύνη από την πλευρά των πολιτών στην Ελλάδα, οι οποίοι προσήλθαν κανονικά στα ραντεβού τους παρά τις εξελίξεις με το συγκεκριμένο εμβόλιο.

Η κα. Θεοδωρίδου τόνισε επίσης ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων αλλά και ο ΠΟΥ, ενημέρωσαν άμεσα πως «δεν υπάρχουν ενδείξεις με αυξημένο κίνδυνο περιστατικών θρομβοεμβολής», ωστόσο επεσήμαναν ότι δεν μπορούμε να έχουμε οριστική τοποθέτηση αν δεν συνεχιστεί ο ενδελεχής έλεγχος.

Και πρόσθεσε: «Ειδική προσοχή έχει επισύρει μια σπάνια οντότητα που συνδυάζει θρόμβωση και διάχυτη ενδαγγειακή πήξη. Δηλαδή δύο στοιχεία που δεν απαντούν συχνά και η θρομβωτική επεξεργασία αφορά και συγκεκριμένη ανατομική περιοχή των φλεβών του εγκεφάλου. Είναι μια εξαιρετικά σπάνια κατάσταση. Σε 20.000.000 δόσεις εμβολίου έχουν καταγραφεί 7 περιπτώσεις διάχυτης ενδαγγειακής πήξης και 18 περιπτώσεις με θρομβώσεις των φλεβών.

Κορωνοϊός: Η πορεία του εμβολιασμού στην χώρα

Ο κ. Θεμιστοκλέους, ξεκίνησε αναφερόμενος στα μέχρι στιγμής δεδομένα για το πρόγραμμα εμβολιασμού στην Ελλάδα, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως άνοιξε η πλατφόρμα για τα ραντεβού για την Εμβολιαστική Ομάδα Α.

Συγκεκριμένα:

  • 29.000 εμβολιασμοί διενεργήθηκαν τη Δευτέρα- 1.464.000 εμβολιασμοί έχουν πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της Επιχείρησης «Ελευθερία»
  • 993.000 συμπολίτες μας έχουν λάβει ήδη μία δόση εμβολίου (ποσοστό 9,74%)
  • 415.000 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις
    Από την Παρασκευή έχουν κλειστεί περισσότερα από 100.000 ραντεβού για ανθρώπους με νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου (Εμβολιαστική Ομάδα Α).

Από την Τετάρτη, 31.03.2021, οι πολίτες θα μπορούν να κάνουν αίτηση στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr ώστε να ενταχθούν -αν δεν είναι- στην ομάδα Α. Αυτό αφορά πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις.

«Ο ρυθμός των εμβολιασμών επιταχύνεται με βάση τη διαθεσιμότητα των εμβολίων», επανέλαβε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Για την εστίαση και τον Τουρισμό, επισήμανε ότι μετά το εμβολιασμό της Ομάδας Β το Μάιο θα υπάρξει σχεδιασμός, εάν θα εμβολιαστούν και συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share