Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Έλσα Περέτι: Έφυγε από τη ζωή η σπουδαία σχεδιάστρια κοσμημάτων

Θρήνος στον καλλιτεχνικό κόσμο

20 Μαρτίου 2021 15:54
Έλσα Περέτι: Έφυγε από τη ζωή η σπουδαία σχεδιάστρια κοσμημάτων
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 80 χρονών η σχεδιάστρια κοσμημάτων Έλσα Περέτι, γνωστή κυρίως από συνεργασία της με την Tiffany &Co. Επίσης, ακόμα μια άσχημη είδηση αφού ο καλλιτεχνικός κόσμος της χώρας μας πενθεί την απώλεια του σπουδαίου ηθοποιού, Παναγιώτη Μαντέλη!

Η σχεδιάστρια κοσμημάτων και μοντέλο Έλσα Περέτι έφυγε από τη ζωή στις 18 Μαρτίου σε ηλικία 80 χρονών. Η ανακοίνωση του θανάτου της Περέτι, που απεβίωσε στο σπίτι της στην Ισπανία, έγινε από το Ίδρυμα Nando και Elsa Peretti στα social media.

«Μια γυναίκα εξαιρετικής γενναιοδωρίας, μια φιλάνθρωπος και παγκοσμίου φήμης σχεδιάστρια. Μια ελεύθερη, δυνατή, θαρραλέα οραματίστρια. Το παράδειγμά της θα το θυμόμαστε για πάντα», ανέφερε η ανάρτηση.

Η Έλσα Περέτι σχεδίασε μερικά από τα πιο εμβληματικά και διαχρονικά κοσμήματα του Tiffany & Co., που φιγουράρουν ως εκθέματα στα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου.

Γεννημένη στην Ιταλία, ξεκίνησε την καριέρα της ως μοντέλο στη Βαρκελώνη. Το 1968 έφυγε για τη Νέα Υόρκη, έγινε μια από τους μούσες του σχεδιαστή μόδας Halston και έδειξε στις πασαρέλες ρούχα του Issey Miyake, ενώ ήταν μόνιμη θαμώνας του Studio 54. Την ίδια στιγμή πόζαρε για τα καλλιτεχνικά πρότζεκτ των φωτογράφων Χέλμουτ Νιούτον και Φρανσέσκο Σκαβούλο.

Με τον σχεδιασμό κοσμημάτων πρωτοασχολήθηκε το 1969 συνεργαζόμενη με τον Halston και άλλους σχεδιαστές του Μανχάταν, ενώ τα ασημένια σχέδιά της φορούσε και η Λίζα Μινέλι.

Το 1971 άρχισε να δουλεύει ως free lancer και για την Tiffany & Co., το 1972 μέσα στο Bloomingdale’s απέκτησε δική της μπουτίκ, ενώ το 1974 εντάχτηκε αποκλειστικά στο Tiffany & Co. και σε λίγα χρόνια έγινε επικεφαλής σχεδιασμού. Τα κοσμήματά της είχαν «fun» και προσέλκυαν νεανικά κοινά, ενώ χαρακτηρίστηκαν επανασταστικά, διαχρονικά, ιδιαίτερα.

Με προσωπικό της κόπο και κόστος, συνέβαλλε στην αποκατάσταση του χωριού Sant Martí Vell της Καταλονίας, όπου διέθετε σπίτι, ένα αμπελώνα και ένα οινοποιείο.

Το 2000 ίδρυσε ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα για να τιμήσει τον πατέρα της, το Nando Peretti Foundation. Υπολογίζεται πως για 15 χρόνια χρηματοδότησε με περίπου 42 εκατομμύρια ευρώ 852 πρότζεκτ παγκοσμίως. Από το 2015 το ίδρυμα ονομάζεται Nando και Elsa Peretti Foundation.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share