Σάββατο, 27 Απριλίου 2024

"Βόμβα" Πελώνη για το lockdown: "Η απαγόρευση κυκλοφορίας στις 19:00 δεν λειτούργησε"

ΤΙ είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος

19 Μαρτίου 2021 12:49

Κορωνοϊός: Τα μέτρα της κυβέρνησης κατά του κορωνοϊού βρίσκονται ακόμη σε ισχύ με αποτέλεσμα να μην λειτουργούν κάποια από αυτά όπως ανέφερε και η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης είπε πως έρχεται χαλάρωση μέτρων ενώ επίσης είπε και τι θα ανοίξει πρώτα.

Δύσκολη η κατάσταση με τα μέτρα.

Κορωνοϊός: Η απαγόρευση κυκλοφορίας που δεν λειτούργησε

"Δεν μιλάμε για χαλάρωση των μέτρων. Δεν είναι η στιγμή για άνοιγμα, είναι η λάθος ορολογία». Αυτό είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη λίγο πριν ανακοινωθεί μια μερική χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.

Μιλώντας στον Πρώτο Θέμα 104,6 υπογράμμισε ότι βασικό ζητούμενο είναι «η καλύτερη εφαρμογή των μέτρων που θα πρέπει να λαμβάνει υπόψιν την ψυχολογική κόπωση της κοινωνίας. Άρα, μιλάμε για στοχευμένες παρεμβάσεις ώστε να διευκολυνθεί η εφαρμογή και η τήρηση των μέτρων».

Η κ. Πελώνη είπε ότι η απαγόρευση στις 19:00 τα Σαββατοκύριακο δεν είχε το αναμενόμενο αποτέλεσμα.

Δυσκολεύει η κατάσταση.

«Πρέπει να είμαστε ανοικτοί στο να υπάρξουν προσαρμογές και να διορθωθούν επιμέρους μέτρα που ενδεχομένως να μη λειτούργησαν. Ερωτηθείσα σχετικά, ανέφερε ως παράδειγμα, την απαγόρευση κυκλοφορίας στις 19.00, η οποία, όπως είπε, «δεν είχε το αναμενόμενο αποτέλεσμα, δημιούργησε μεγαλύτερη συμφόρηση και κόπωση στους πολίτες».

Όπως ανέφερε η μέρα μεγαλώνει, αλλάζει ο καιρός, είναι ένας παράγοντας που θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν για να μεταφερθούν δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους.

Το εμβόλιο της AstraZeneca

Για το εμβόλιο της Astrazeneca είπε: «Δικαιώθηκε η απόφαση της κυβέρνησης να μην ανασταλούν οι εμβολιασμοί με Astra Zeneca με την χθεσινή απόφαση του ΕΜΑ που επανέλαβε ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό». Σημείωσε ότι σήμερα έχει ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για τους ευπαθείς αυξημένου κινδύνου και όπως, είπε, «έχουν φύγει τα πρώτα sms». Τέλος, τόνισε ότι μέσα στις επόμενες μέρες, θα έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση 1 εκατομμύριο πολίτες.

"Βόμβα" για τον κορωνοϊό: Υποχρεωτικό το rapid test στους εργαζομένους του ΕΣΥ που δεν έχουν εμβολιαστεί

Κορωνοϊός: Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας σε πρόσφατες δηλώσεις του μίλησε για όσους υγειονομικούς του ΕΣΥ που δεν έχουν εμβολιαστεί και τι θα γίνει για αυτό.

Σημειώνεται ότι καθημερινά στην Αττική γίνονται πάνω από 200 εισαγωγές με αποτέλεσμα να είναι αρκετά δύσκολη η κατάσταση στα νοσοκομεία.

Μεγάλες εξελίξεις με τα τεστ.

Κορωνοϊός: Οι ανακοινώσεις του Βασίλη Κικίλια

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας μέσα από απόφαση του καθίσταται υποχρεωτική η διεξαγωγή rapid test, δύο φορές την εβδομάδα, σε όλο το προσωπικό – ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό, λοιπό- των Μονάδων Υγείας του Ε.Σ.Υ., που δεν έχει εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού.

Την ίδια ώρα για την αποδοτικότερη ιχνηλάτηση των κρουσμάτων το υπουργείο επεξεργάζεται τη δυνατότητα μαζικών τεστ και ειδικά τη στρατηγική του self-testing, ώστε οι πολίτες να μπορούν να κάνουν rapid test και στο σπίτι τους. Το μοντέλο αυτό λειτουργεί ήδη σε Βρετανία και Γερμανία, όπου οι πολίτες προμηθεύονται από καταστήματα και σούπερ μάρκετ τα tests, τα οποία βγάζουν άμεσα αποτέλεσμα.

Το σχέδιο self testing

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Υγείας επεξεργάζεται ήδη σχέδιο για το self testing, με βάση το οποίο, οι πολίτες θα προμηθεύονται μέσω της άυλης συνταγογράφησης τα τεστ ταχείας ανίχνευσης από τα φαρμακεία. Το ζητούμενο είναι εάν θα τα κάνουν εκεί ή στο σπίτι μόνοι τους, δεδομένου ότι εάν κάποιος βγει θετικός πρέπει να ενημερώσει τις αρμόδιες αρχές.

Οι ειδικοί πάντως εκτιμούν πως με το self testing αφενός οι πολίτες θα έχουν ευκολότερη πρόσβαση στα test αφετέρου θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να μην τηρήσουν τα μέτρα αυτοπροστασίας σε περίπτωση που το αποτέλεσμα είναι θετικό.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share