Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

"Βόμβα" για τον κορωνοϊό: Υποχρεωτικό το rapid test στους εργαζομένους του ΕΣΥ που δεν έχουν εμβολιαστεί

Μεγάλες ανακοινώσεις έκανε ο υπουργός Υγείας

19 Μαρτίου 2021 11:54

Κορωνοϊός: Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας σε πρόσφατες δηλώσεις του μίλησε για όσους υγειονομικούς του ΕΣΥ που δεν έχουν εμβολιαστεί και τι θα γίνει για αυτό.

Σημειώνεται ότι καθημερινά στην Αττική γίνονται πάνω από 200 εισαγωγές με αποτέλεσμα να είναι αρκετά δύσκολη η κατάσταση στα νοσοκομεία.

Μεγάλες εξελίξεις με τα τεστ.

Κορωνοϊός: Οι ανακοινώσεις του Βασίλη Κικίλια

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας μέσα από απόφαση του καθίσταται υποχρεωτική η διεξαγωγή rapid test, δύο φορές την εβδομάδα, σε όλο το προσωπικό – ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό, λοιπό- των Μονάδων Υγείας του Ε.Σ.Υ., που δεν έχει εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού.

Την ίδια ώρα για την αποδοτικότερη ιχνηλάτηση των κρουσμάτων το υπουργείο επεξεργάζεται τη δυνατότητα μαζικών τεστ και ειδικά τη στρατηγική του self-testing, ώστε οι πολίτες να μπορούν να κάνουν rapid test και στο σπίτι τους. Το μοντέλο αυτό λειτουργεί ήδη σε Βρετανία και Γερμανία, όπου οι πολίτες προμηθεύονται από καταστήματα και σούπερ μάρκετ τα tests, τα οποία βγάζουν άμεσα αποτέλεσμα.

Το σχέδιο self testing

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Υγείας επεξεργάζεται ήδη σχέδιο για το self testing, με βάση το οποίο, οι πολίτες θα προμηθεύονται μέσω της άυλης συνταγογράφησης τα τεστ ταχείας ανίχνευσης από τα φαρμακεία. Το ζητούμενο είναι εάν θα τα κάνουν εκεί ή στο σπίτι μόνοι τους, δεδομένου ότι εάν κάποιος βγει θετικός πρέπει να ενημερώσει τις αρμόδιες αρχές.

Οι ειδικοί πάντως εκτιμούν πως με το self testing αφενός οι πολίτες θα έχουν ευκολότερη πρόσβαση στα test αφετέρου θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να μην τηρήσουν τα μέτρα αυτοπροστασίας σε περίπτωση που το αποτέλεσμα είναι θετικό.

Κορωνοϊός: "Χαμός" στο νοσοκομείο «Μεταξά» για τη διασπορά σε προσωπικό και ασθενείς

Κορωνοϊός: Πανικός επικρατεί στο αντικαρκινικό νοσοκομείο «Μεταξά» στον Πειραιά καθώς 24 μέλη του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού εντοπίστηκαν θετικά στην Covid-19, τις τελευταίες δύο εβδομάδες, με αποτέλεσμα κλινικές του νοσοκομείου να κλείνουν, αφού υπήρχε διασπορά του ιού και σε ασθενείς.

Μιλώντας στο MEGA το πρωί της Παρασκευής, ο Διευθυντής της Ιατρικής υπηρεσίας του νοσοκομείου «Μεταξά», Παύλος Σαρώφ, έγινε γνωστό ότι το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό που έχει εμβολιαστεί είναι περίπου στο 55%, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που δεν δέχονται τον εμβολιασμό. Ωστόσο σήμερα αναμένονται οι νέες ανακοινώσεις από τον Νίκο Χαρδαλιά για την χαλάρωση των μέτρων.

Τα κρούσματα δεν προέρχονται από το προσωπικό αλλά από συνοδούς των ασθενών

Σημείωσε, ωστόσο ότι τα θετικά κρούσματα στους ασθενείς δεν προέρχονται από το προσωπικό αλλά πιθανότατα από τους συνοδούς ή τους συγγενείς τους. Για αυτούς τους ασθενείς, όπως είπε έχει διαμορφωθεί ειδικός χώρος στον έκτο όροφο του νοσοκομείου.

Το νοσοκομείο, σύμφωνα με τον κ. Σαρώφ, λειτουργεί κανονικά και δεν πρόκειται να σταματήσει τη λειτουργία του. «Υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη παραπληροφόρηση. Έχουν γράψει ότι το νοσοκομείο έχει κλείσει, κάτι που δεν ισχύει. Το νοσοκομείο λειτουργεί κανονικά», επισήμανε ο κ. Σαρώφ.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share