Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Έκοψαν το ρεύμα σε άνεργο επειδή χρωστούμε 1.600 ευρώ εν μέσω κορωνοϊού

Σάλος στη Ρόδο

19 Μαρτίου 2021 11:08
Έκοψαν το ρεύμα σε άνεργο επειδή χρωστούμε 1.600 ευρώ εν μέσω κορωνοϊού
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Σάλο έχει προκαλεί η είδηση πως άνεργοι συμπολίτες μας μένουν χωρίς ρεύμα εν μέσω μάλιστα κορωνοϊού και lockdown.

Aυτή την φορά μια νέα καταγγελία έρχεται από την Ρόδο και αφορά τον κ. Μανώλη Μπακάλη, άνεργο ξεναγό που έμεινε χωρίς ρεύμα για οφειλή 1.600 ευρώ.

Όπως ο ίδιος λέει μιλώντας σε εκπομπή του OPEN TV, τα περιστατικά είναι πολλά. «Κι εγώ όπως και πολλοί άλλοι εργαζόμενοι ή άνεργοι σαν εμένα, είμαστε μονίμως αντιμέτωποι με αυτό το αδιέξοδο. Οι περισσότεροι από εμάς κάνουμε ένα διακανονισμό, στον οποίο είναι δεδομένο ότι δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε.

Εκοψαν το ρεύμα σε άνεργο ξεναγό για οφειλή 1.600 ευρώ

Έτσι το ρεύμα ξανακόβεται, άλλοι το συνδέουν μόνοι τους, άλλοι ψάχνουν να βρουν δανεικά να πληρώσουν ένα μέρος της οφειλής, άλλοι μένουν χωρίς να το συνδέσουν. Δεν υπάρχει καμιά φροντίδα καμιά ρύθμιση», τόνισε. Σύμφωνα επίσης με τον κ. Μπακάλη οι ξεναγοί δεν έχουν ακόμα λάβει το οικονομικό βοήθημα που είχαν υποσχεθεί τα αρμόδια υπουργεία.

Η ΔΕΗ επιστρέφει χιλιάδες ευρώ: Ποιοι οι δικαιούχοι

Πώς να πάρετε επιστροφή χρημάτων από τη ΔΕΗ και τον ΔΕΔΔΗΕ;

Σε μια απρόσμενη κίνηση-δώρο για χιλιάδες καταναλωτές του δικτύου της ΔΕΔΔΗΕ προχωρά η εταιρεία, καθώς μέσα στις επόμενες ημέρες επιστρέφονται χρήματα.

Μέσω της διαδικτυακή εφαρμογής για την ενημέρωση των οικιακών καταναλωτών που δικαιούνται επιστροφή χρημάτων στους λογαριασμούς τους μέσω του τέλους 1% που παρακρατείται από τα αιολικά πάρκα ανήρτησε στην ιστοσελίδα του ο ΔΕΔΔΗΕ:

Δείτε με την ευκαιρία: ΑΣΕΠ: Νέες θέσεις εργασίας στη ΔΕΗ

Η ΔΕΗ επιστρέφει χιλιάδες ευρώ

Όπως ενημέρωσε η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας, κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί, να συμπληρώσει τα στοιχεία της παροχής του και να μάθει αν είναι δικαιούχος έκπτωσης στο λογαριασμό του ρεύματος του.

H ανάρτηση αυτής της εφαρμογής από το ΔΕΔΔΗΕ ήταν ένα από τα τελευταία βήματα που απαιτούνται ακόμα για την πραγματική πίστωση της έκπτωσης στους δικαιούχους.

Η έκπτωση αυτή είναι ένα από τα οφέλη που προσφέρουν τα αιολικά πάρκα στις τοπικές κοινωνίες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το νόμο (ν. 3468/2006, άρ. 25) το 3% του τζίρου των αιολικών πάρκων παρακρατείται αυτόματα και αποδίδεται κατά προτεραιότητα υπέρ των κατοίκων των χωριών που φιλοξενούν τα αιολικά πάρκα.

Δείτε επίσης: ΔΕΗ: "Μπαράζ" επιστροφής χρημάτων σε λογαριασμούς ρεύματος - Ποιοι το δικαιούνται

Το ειδικό αυτό τέλος 3% κατανέμεται ως εξής:

1,7% στους ΟΤΑ εντός των οποίων λειτουργούν οι σταθμοί. Οι ΟΤΑ είναι υποχρεωμένοι να το χρησιμοποιούν για περιβαλλοντικές δράσεις, έργα τοπικής ανάπτυξης και κοινωνικής υποστήριξης

1% στους οικιακούς καταναλωτές των τοπικών κοινοτήτων που φιλοξενούν τους σταθμούς για τη μείωση των λογαριασμών ρεύματος

0,3% στο Πράσινο Ταμείο

Όπως τονίζει η ΕΛΕΤΑΕΝ, πρόκειται για σημαντικά ποσά που συμβάλλουν στην τόνωση της τοπικής οικονομίας.

Πριν από δύο έτη περίπου, είχαν διανεμηθεί στους κατοίκους των χωριών μέσω των λογαριασμών ρεύματος 18 εκατομμύρια ευρώ, που αφορούσαν την παραγωγή έως το 2014.

Τo υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει ξεκινήσει την απόδοση του τέλους 1% στους καταναλωτές που αφορά την παραγωγή αιολικής ενέργειας της περιόδου 2015 – 2019 και έχει δημοσιοποιήσει τον κατάλογο με τα ποσά που θα αποδοθούν στους οικιακούς καταναλωτές ανά κοινότητα.

Το συνολικό ποσό ξεπερνά τα 30 εκατομμύρια ευρώ και είναι άμεσα διαθέσιμο αφού έχει ήδη παρακρατηθεί από τα αιολικά πάρκα.

Σύμφωνα με τον κατάλογο, ορισμένες κοινότητες στη νότια Εύβοια, τη Ροδόπη, τη Σητεία, την Αργολίδα και τη Βοιωτία θα λάβουν ποσά που ξεπερνούν το μισό εκατομμύριο ή αγγίζουν ακόμα και το ένα εκατομμύριο ευρώ.

Χιλιάδες νοικοκυριά θα έχουν τη δυνατότητα να… απολαύσουν φθηνότερο ρεύμα καθώς ξεκινά επίσημα η σεζόν του νυχτερινού!

Το χειμερινό ωράριο για το νυχτερινό τιμολόγιο του ηλεκτρικού ρεύματος θα αρχίσει να εφαρμόζεται από 1η Νοεμβρίου, υπενθυμίζει η ΔΕΗ στους καταναλωτές.

Συγκεκριμένα το ωράριο της χειμερινής περιόδου για τους πελάτες της ηπειρωτικής χώρας και των διασυνδεδεμένων νησιών είναι 3 μμ-5 μμ και 2 πμ έως 8 πμ.

ΔΕΗ χιλιάδες ευρώ

Στα μη διασυνδεδεμένα νησιά το μειωμένο τιμολόγιο εφαρμόζεται από 3.30-5.30 μμ και 2 πμ έως 8 πμ.

Περισσότερες πληροφορίες στο τμήμα τηλεφωνικής εξυπηρέτησης πελατών της ΔΕΗ (τηλ/ 800-900-1000), καθώς και στα κατά τόπους καταστήματα της ΔΕΗ και του ΔΕΔΔΗΕ.

Ο πιο ασφαλής τρόπος για να διαπιστώσει κάποιος αν έχει ενεργοποιημένο το νυχτερινό ρεύμα είναι ελέγχοντας τον μετρητή της παροχής. Για να «τρέχει» το νυχτερινό ρεύμα θα πρέπει ο μετρητής να είναι διπλής εγγραφής, δηλαδή να υπάρχουν δυο κοντέρ.

Το ένα θα φέρει την ένδειξη Κ και το άλλο την ένδειξη Μ. Αν ο δείκτης με την ένδειξη Μ (νυχτερινό τιμολόγιο) προχωρά, τότε σημαίνει ότι είναι ενεργοποιημένο το νυχτερινό ρεύμα.

Ο δεύτερος τρόπος επιβεβαίωσης ενεργοποίησης του νυχτερινού ρεύματος είναι μια… ματιά στον λογαριασμό του ρεύματος. Για παράδειγμα, σε λογαριασμό της ΔΕΗ οι συνδέσεις που έχουν νυχτερινό τιμολόγιο είναι αυτές που φέρουν τον τίτλο «Γ1Ν Οικιακό Τιμολόγιο».

Και στους «εναλλακτικούς» παρόχους όμως, υπάρχει αυτό το «Ν» δίπλα από τα προγράμματα που προσφέρουν νυχτερινό ρεύμα.

Επιπλέον, στους λογαριασμούς προγραμμάτων με νυχτερινό ρεύμα -στην πίσω πλευρά- θα πρέπει να εμφανίζεται αναλυτικά η χρέωση νύχτας και οι κιλοβατώρες.

Η τρίτη μέθοδος είναι ο έλεγχος του πίνακα εγκατάστασης του σπιτιού, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχει ένα ενδεικτικό λαμπάκι, το οποίο ανάβει κατά τις ώρες ισχύος του νυχτερινού τιμολογίου.

Σε κάθε περίπτωση, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τον πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας για να διαπιστώνουν αν έχουν ενεργοποιήσει την υπηρεσία του νυχτερινού ρεύματος, το οποίο προσφέρει χαμηλότερες χρεώσεις.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share