Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Αυτές οι επιχειρήσεις θα πάρουν περισσότερα χρήματα στον 7ο κύκλο

Νέα ανάσα για όσους έχουν πληγωθεί

15 Μαρτίου 2021 08:53
Επιστρεπτέα προκαταβολή: Αυτές οι επιχειρήσεις θα πάρουν περισσότερα χρήματα στον 7ο κύκλο
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Επιστρεπτέας προκαταβολής… συνέχεια θα υπάρξει στο επόμενο διάστημα, αφού όχι μόνο αναμένεται να πληρωθεί το υπόλοιπο ποσό του 6ου κύκλου στις επιχειρήσεις, αλλά έχει ξεκινήσει και η διαδικασία για τον 7ο.

Στις 17 Μαρτίου, συγκεκριμένα, ολοκληρώνεται η πληρωμή του έκτου κύκλου της επιστρεπτέας προκαταβολής, όπου 278.000 θα λάβουν την κρατική ενίσχυση από το Υπουργείο Οικονομικών.

Παράλληλα, θα δοθεί «δεύτερη ευκαιρία» σε επιχειρήσεις όπου έως τις 24/2 δήλωσαν τα έσοδα τους ή δεν έκαναν αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Έτσι, μέχρι τις 18 Μαρτίου, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση στο «myBusinessSupport».

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Τι ισχύει για τον 7ο κύκλο

Σε ότι αφορά στην επιστρεπτέα 7, για την οποία μίλησε και ο υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας, οι αιτήσεις θα ξεκινήσουν εντός Απριλίου, ενώ τα ποσά θα καταβληθούν στο τέλος του ίδιου μήνα.

Το 50% του ποσού δεν θα επιστρέφεται ενώ κατώτατο όριο χρηματοδότησης θα είναι τα 1000 ευρώ για τις πληττόμενες επιχειρήσεις και 8000 για τις κλειστές.

Το συνολικό ύψος της επιστρεπτέας 7 θα είναι 1 δισ ευρώ.

Νέα ρύθμιση για τα ανείσπρακτα ενοίκια - Τι θα προβλέπει

Με τη χρήση μιας απλής εξώδικης δήλωσης οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα μπορούν να γλιτώσουν φέτος από τη φορολόγηση των ενοικίων που δεν εισέπραξαν το 2020.

Το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει ρύθμιση η οποία θα ισχύει ειδικά για τις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν φέτος και πατάει πάνω στην πρόταση που έχει υποβάλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), σύμφωνα με την οποία για την απαλλαγή των ανείσπρακτων ενοικίων του 2020 θα αρκεί μια απλή εξώδικη δήλωση, η οποία θα κοινοποιείται στους ενοικιαστές από δικαστικό επιμελητή χωρίς να χρειάζεται να έχουν προηγηθεί νομικές ενέργειες κατά των ενοικιαστών, όπως η άσκηση αγωγής αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων, η έκδοση διαταγής πληρωμής ή διαταγής απόδοσης χρήσης μισθίου κ.λπ.

Με το ισχύον καθεστώς, εάν οι ιδιοκτήτες δεν κινηθούν νομικά εναντίον των ενοικιαστών και δεν υποβάλουν τα σχετικά φωτοαντίγραφα στη ΔΟΥ, θα πληρώσουν φόρο εισοδήματος για τα μη εισπραχθέντα ενοίκια.

Το πρόβλημα με τα ανείσπρακτα ενοίκια «καίει» χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι κινδυνεύουν να φορολογηθούν για αυτά με συντελεστές από 15% έως 45%, καθώς λόγω των αυστηρών περιοριστικών μέτρων αδυνατούν να ασκήσουν αγωγές σε δικαστήρια ή να υποβάλουν τις δηλώσεις αναβολής ενοικίων στις ΔΟΥ πριν από την υποβολή της φορολογικής δήλωσης.

Νέα ρύθμιση για τα ανείσπρακτα ενοίκια

Τι θα προβλέπει η ρύθμιση

Η ρύθμιση αυτή, που εξετάζεται από το υπουργείο Οικονομικών, θα αφορά τόσο τους ιδιοκτήτες που εντάχθηκαν στις ρυθμίσεις για το υποχρεωτικό κούρεμα κατά 40% των ενοικίων και δεν έλαβαν από τους ενοικιαστές τους το υπόλοιπο 60%, όσο και τους ιδιοκτήτες που δεν έλαβαν από τους ενοικιαστές τους το σύνολο των ενοικίων.

Για την πλήρη απαλλαγή των ιδιοκτητών από τον φόρο εισοδήματος για τα ανείσπρακτα ενοίκια θα αρκεί η ηλεκτρονική υποβολή της σχετικής δήλωσης μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΑΑΔΕ. Φέτος περισσότεροι από 300.000 ιδιοκτήτες ακινήτων αναμένεται να δηλώσουν μειωμένα εισοδήματα από ενοίκια, με τη μείωση να φθάνει ή ακόμα και να υπερβαίνει το 20% λόγω του υποχρεωτικού «κουρέματος» 40% στα ενοίκια που πληρώνουν κλειστές και πληττόμενες επιχειρήσεις και εργαζόμενοι σε αναστολή.

Η μείωση των εισοδημάτων αλλά και το πάγωμα της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης θα «ξεφουσκώσουν» το εκκαθαριστικό της φετινής φορολογικής δήλωσης για τους φορολογουμένους που αποκτούν εισοδήματα από ακίνητα. Οι φόροι που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος εκτιμάται ότι θα είναι μειωμένοι ακόμα και πάνω από 40% σε σχέση με πέρυσι.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share