Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Αποφασίζει οριστικά η κυβέρνηση: Έτσι θα γίνει η πλήρης άρση των μέτρων

Το χρονοδιάγραμμα υπάρχει ήδη, μένει να φανεί αν είναι εφικτό να πετύχει

14 Μαρτίου 2021 12:01
Αποφασίζει οριστικά η κυβέρνηση: Έτσι θα γίνει η πλήρης άρση των μέτρων
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Σε πλήρεις ρυθμούς άρσης μέτρων, παρά τη συνεχιζόμενη εξάπλωση του κορωνοϊού και την πίεση στο σύστημα υγείας, βρίσκεται η κυβέρνηση, η οποία με προσοχή προχωρά στο άνοιγμα όλων των δραστηριοτήτων, διαθέτοντας ήδη ένα πρώτο χρονοδιάγραμμα.

Πρόκειται για ένα πλάνο περίπου 90 ημερών για το σταδιακό άνοιγμα της χώρας και χαλάρωση του lockdown, όπως το αποκάλυψε το Star, με πρώτη κίνηση το άνοιγμα του λιανεμπορίου σε δύο εβδομάδες, ήτοι στις 29 Μαρτίου.

Κορωνοϊός: Με αυτό τον τρόπο ετοιμάζεται η άρση των μέτρων

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις 29 Μαρτίου αναμένεται να ανοίξουν όλα τα καταστήματα, τα εμπορικά κέντρα, τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής. Αυτό σημαίνει ότι θα καταργηθεί η απαγόρευση μετακινήσεων από δήμο σε δήμο.

Στα καταστήματα θα μπαίνει ένας πελάτης ανά 25 τετραγωνικά, στέλνοντας ένα και μόνο μήνυμα τη μέρα στο νέο αριθμό 13032 και θα έχει στη διάθεση του 3 ώρες για να ψωνίσει.

Τα σχολεία είναι αυτά που θα ακολουθήσουν αν όλα πάνε καλά από τις 5 Απριλίου. Πρόθεση είναι να δοθεί προτεραιότητα σε Γυμνάσια και Λύκεια που έχουν κάνει επτά μήνες τηλεκπαίδευση από πέρυσι το Μάρτιο.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα ακολουθήσουν τα Δημοτικά στις 12 Απριλίου, καθώς τα σχολεία για τους μικρούς μαθητές λειτούργησαν περισσότερο δια ζώσης σε σχέση με γυμνάσια και λύκεια.

Το επόμενο βήμα είναι να ανοίξει στις 19 Απριλίου η εστίαση αφού θα βελτιωθεί και ο καιρός. Τα καταστήματα εστίασης θα λειτουργούν με τραπεζάκια έξω, μόνο με καθιστούς πελάτες και αποστάσεις.

Από τα τέλη Απριλίου, αν όλα πάνε καλά, θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται και η απελευθέρωση των μετακινήσεων. Θα εξεταστεί πρώτα η απελευθέρωση των μετακινήσεων από νομό σε νομό και τον Μάιο θα καταργηθεί η υποχρέωση αποστολής SMS.

Τον Μάιο θα ανοίξει η χώρα και τις πύλες για τους τουρίστες, με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή αρνητικό τεστ ή τεστ αντισωμάτων.

Νωρίτερα εξετάζεται να ανοίξουν οι πόρτες για τους τουρίστες από το Ισραήλ που έχουν προχωρήσει τους εμβολιασμούς και ενδεχομένως για χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εφόσον πάψουν να βρίσκονται στο κόκκινο.

Τον Ιούνιο σταδιακά και ως τον Ιούλιο θα ανοίξουν τα μπαρ, αρχικά μέχρι τη μια τα μεσάνυχτα και θα επιτραπεί η λειτουργία των γυμναστηρίων με μέτρα ακόμη και των πολιτιστικών εκδηλώσεων, όπως οι συναυλίες.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share