Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Κορωνοϊός: Νέες καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων της στην Ε.Ε. ανακοίνωσε η AstraZeneca

Νέα "βόμβα" από την AstraZeneca

13 Μαρτίου 2021 12:29
Κορωνοϊός: Νέες καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων της στην Ε.Ε. ανακοίνωσε η AstraZeneca

Κορωνοϊός: Η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca ανακοίνωσε σήμερα ότι θα υπάρξουν νέες καθυστερήσεις στις παραδόσεις του εμβολίου της κατά της covid-19 στην ΕΕ, κάνοντας λόγο για περιορισμούς στις εξαγωγές.

Λόγω προβλημάτων παραγωγής, η εταιρεία αποφάσισε να χρησιμοποιήσει εργοστάσια παραγωγής εκτός ΕΕ προκειμένου να μπορέσει να παραδώσει τα εμβόλιά της στις 27 χώρες μέλη της Ένωσης, όμως «δυστυχώς περιορισμοί στις εξαγωγές θα μειώσουν τις παραδόσεις το πρώτο τρίμηνο» του έτους και «πιθανόν» και το δεύτερο τρίμηνο, επεσήμανε εκπρόσωπος της AstraZeneca. Ωστόσο δείτε τη δήλωση του Αλκιβιάδη Βατόπουλου για τo lockdown που "εξέθεσε" τους πάντες.

Καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων της στην Ε.Ε. ανακοίνωσε η AstraZeneca

Εμβόλιο AstraZeneca: Ένα περιστατικό θρόμβωσης στην Ελλάδα

Η καθηγήτρια παιδιατρικής λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, μίλησε για τις αναφορές περί περιστατικών θρόμβωσης σε άτομα που είχαν εμβολιαστεί με το εμβόλιο της AstraZeneca, κατά τη σημερινή ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας.

Στην Ελλάδα έχουν χορηγηθεί πάνω από 170.000 δόσεις και υπάρχει ένα περιστατικό με θρομβοεμβολικό επεισόδιο το οποίο μελετάται από την ειδική επιτροπή θρομβοεμβολικά του ΕΟΦ και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι υπάρχει αιτιολογική συσχέτιση με το εμβόλιο.

H κυρία Παπαευαγγέλου τόνισε:

«Η εθνική επιτροπή εμβολιασμών εξέτασε προσεκτικά όλα τα δεδομένα. Σύμφωνα με την αρμόδια επιτροπή φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΜΑ, μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία τεκμηρίωση ότι τα επεισόδια αυτά σχετίζονται αιτιολογικά με τον εμβολιασμό και επισημαίνει ότι ο αριθμός τους σε εμβολιασμένα άτομα δεν είναι μεγαλύτερος από τον αναμενόμενο στον γενικό πληθυσμό.

Εμβόλιο AstraZeneca Ελλάδα

Τονίζεται ότι τα θρομβοεμβολικά επεισόδια δεν είναι μία καθόλου σπάνια κατάσταση και ως εκ τούτου σε κάθε χρονική στιγμή εμφανίζονται τέτοια κρούσματα χωρίς αυτή η χρονική σύμπτωση να σημαίνει ταυτόχρονα αιτιολογική συσχέτιση.

Επιπλέον, σύμφωνα με την αρμόδια επιτροπή Φαρμάκου του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου έχουν χορηγηθεί περισσότερα από 11 εκατ. δόσεις αυτού του εμβολίου, ο αριθμός αυτών των επεισοδίων δεν υπερβαίνει σε αριθμό που αντιστοιχεί στη συνήθη νοσηρότητα του γενικού πληθυσμού.

Λαμβάνοντας όλα αυτά υπόψη η εθνική επιτροπή εμβολιασμών κρίνει ότι ο εμβολιασμός με το εμβόλιο της AstraZeneca θα πρέπει να συνεχιστεί κανονικά κι σύμφωνα με τον προγραμματισμό.» Παράλληλα, διαβάστε εδώ τι συμβαίνει με τα εμβόλια.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share