Τρίτη, 16 Απριλίου 2024

Ούτε τον Απρίλιο: Θα… μυρίσει καλοκαίρι για να βγούμε από το αυστηρό lockdown

Το «φως στο τούνελ» αργεί ακόμη να φανεί...

13 Μαρτίου 2021 09:19
Ούτε τον Απρίλιο: Θα… μυρίσει καλοκαίρι για να βγούμε από το αυστηρό lockdown
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Η κατάσταση είναι για ακόμη μια φορά κρίσιμη εξαιτίας του κορωνοϊού, με το σύστημα υγείας να δοκιμάζεται, την Καθαρά Δευτέρα (15/3) να γίνεται με ειδικές συνθήκες και τον ορίζοντα να είναι ακόμη μακρινός, παρά τις αισιόδοξες αναφορές στην τελευταία ενημέρωση.

Τουλάχιστον έως τα μέσα Απριλίου θα είναι ραγδαίες, άλλωστε, οι επιπτώσεις του τρίτου κύματος στα νοσοκομεία, που αποτελούν και τον «οδηγό» της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τις εισηγήσεις τους στην επανεκκίνηση της οικονομίας.

Κορωνοϊός: Από τότε θα δούμε «φως στο τούνελ» των περιορισμών

Θεωρείται δεδομένο, όπως αναφέρεται στον «Ελεύθερο Τύπο», ότι ο Μάρτιος φεύγει με καθεστώς σκληρού lockdown για μεγάλο μέρος της χώρας, καθώς ακόμη και η έναρξη της λειτουργίας του λιανεμπορίου παίρνει, όπως όλα δείχνουν, παράταση λόγω των σκληρών επιδημιολογικών δεδομένων. Στο μεταξύ και ενώ οι ειδικοί ευελπιστούν ότι το τρίτο κύμα οδηγείται προς την κορύφωση, νέος κύκλος ανησυχίας ανοίγει λόγω της Καθαράς Δευτέρας και πιθανού συγχρωτισμού σε συγκεντρώσεις για φαγητό ή σε υπαίθριους χώρους -καιρού επιτρέποντος-, ενώ αύξηση των μεταδόσεων που θα φανεί τις επόμενες ημέρες είναι πιθανή και εξαιτίας διαδηλώσεων.

Σύμφωνα με τα μέλη της αρμόδιας για τον κορωνοϊό Επιτροπής, δεν είναι ακόμη εφικτό να προσδιοριστεί εάν τα νούμερα της εβδομάδας που πέρασε -τα κρούσματα ξεπέρασαν τις 3.000 σε μία ημέρα- δείχνουν ότι η πανδημία κορυφώνεται, άρα η επόμενη εβδομάδα θα συνοδευτεί από σταθεροποίηση για να ακολουθήσει η πτωτική πορεία. Προς το παρόν, μάλλον η τάση είναι αυξητική και όχι η ίδια για όλη τη χώρα. Αυτό σημαίνει ότι το χρονικό «πικ» δεν θα είναι ταυτόχρονο για όλες τις περιοχές που βρίσκονται σε «βαθύ κόκκινο». Οπως αναφέρουν οι ειδικοί στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, επικρατεί αισιοδοξία ότι θα ελεγχθεί πιο εύκολα η μεταδοτικότητα στις μη αστικές περιοχές, αλλά η Αττική εξακολουθεί να προβληματίζει έντονα, καθώς βρίσκεται έναν μήνα σε lockdown, με κλειστά σχολεία και λιανεμπόριο, και συνεχίζει να παρουσιάζει καθημερινές «εκρήξεις».

Εως και την περασμένη Πέμπτη, τα στοιχεία από τις νοσηλείες -αυτά που εμπιστεύονται περισσότερο οι ειδικοί σε σχέση με αυτά των κρουσμάτων, καθώς τα δεύτερα επηρεάζονται από τους διαγνωστικούς ελέγχους που πραγματοποιούνται καθημερινά- έδειχναν αύξηση. Ειδικότερα, για το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου πραγματοποιήθηκαν συνολικά 4.095 εισαγωγές στα νοσοκομεία όλης της χώρας, με το σύνολο των νοσηλευομένων τόσο σε απλές κλίνες όσο και σε ειδικές (ΜΕΘ, Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας, Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων και θαλάμους αρνητικής πίεσης) να ανεβαίνουν στους 3.947 στις 10 Μαρτίου, συγκριτικά με 2.914 την 1η Μαρτίου. Παράλληλα, στο ίδιο δεκαήμερο ο αριθμός των διασωληνωμένων παρουσιάζει αύξηση κατά 23%. Στις 10 Μαρτίου οι νέες εισαγωγές για όλα τα νοσοκομεία της χώρας… έσπασαν το φράγμα των 500.

Στα παραπάνω διαρκώς αυξανόμενα νούμερα, η Αττική έχει το μεγαλύτερο μερίδιο και βρίσκεται σε φάση πρωτόγνωρων καταστάσεων στα νοσοκομεία. Σε εξέλιξη είναι το επιχειρησιακό σχέδιο του υπουργείου Υγείας για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες, με ήδη δύο ολόκληρα ιδιωτικά νοσοκομεία να έχουν γίνει all Covid («Ιατρικό» Περιστερίου και «Λητώ») και ένα («Ερρίκος Ντυνάν») να έχει διατεθεί στο ΕΣΥ και να εφημερεύει για άλλα περιστατικά, εκτός κορονοϊού. Η κατάσταση περιγράφεται ως ιδιαίτερα δύσκολη από τους γιατρούς «πρώτης γραμμής» την ώρα που το υπουργείο Υγείας απευθύνει κάλεσμα σε ιδιώτες γιατρούς να… ριχτούν στη μάχη. Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, που συγκεντρώνει και τα αιτήματα των ιδιωτών γιατρών που επιθυμούν να συνδράμουν στο ΕΣΥ, έως και την Πέμπτη είχε δεχθεί τηλεφωνήματα και μηνύματα από δεκάδες γιατρούς.

Η αυξημένη μολυσματικότητα που παρατηρείται στο τρίτο κύμα, παρά το γεγονός ότι είναι σε ισχύ περιοριστικά μέτρα, οφείλεται κατά τους επιστήμονες στα μεταλλαγμένα στελέχη. Το σύνολο των μεταλλαγμένων στελεχών στην Ελλάδα (στοιχεία έως την Πέμπτη) είναι 2.144, από τα οποία τα 2.047 πρόκειται για «βρετανική» μετάλλαξη και τα 51 για «νοτιοαφρικανική» – με τη συντριπτική πλειονότητα των οποίων (43) να εντοπίζονται στη Θεσσαλονίκη.

Στη δύσβατη έως και τα μέσα Απριλίου πορεία δεν αποκλείεται να καταγραφεί και σημαντική αύξηση των θανάτων, δείκτης που έως τώρα ήταν σχετικά συγκρατημένος, γεγονός που οφείλεται εν μέρει στους εμβολιασμούς των ηλικιωμένων πολιτών. Υπό όλα τα παραπάνω δεδομένα, θεωρείται πλέον πιθανότερο το σενάριο επανέναρξης της λειτουργίας των φυσικών εμπορικών καταστημάτων στις 29 Μαρτίου, παρότι είναι ακόμη πολύ νωρίς να εκτιμηθεί. Κυβερνητικά στελέχη αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο μερικής επαναλειτουργίας της εστίασης από τα μέσα Απριλίου, κάτι, ωστόσο, που είναι πολύ πιθανό να πάει πιο πίσω, εξαιτίας της αργής αποκλιμάκωσης που θα έχει η πανδημία και με δεδομένο ότι μέσα στον Απρίλιο, εφόσον έχει ξεκινήσει η σταδιακή άρση των μέτρων, θα δοθεί προτεραιότητα μετά το λιανεμπόριο στο άνοιγμα των σχολείων.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share