Κυριακή, 16 Μαΐου 2021

Κορωνοϊός: Αποσύρθηκαν παρτίδες εμβολίων της AstraZeneca!

Έχει καταγραφεί θάνατος μιας 49χρονης γυναίκας μετά τον εμβολιασμό της

10 Μαρτίου 2021 13:58
Κορωνοϊός: Αποσύρθηκαν παρτίδες εμβολίων της AstraZeneca!
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Κορωνοϊός: Ανησυχία έχει προκληθεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, μετά από ενδείξεις για «προβληματική» πατρίδα εμβολίων της AstraZeneca με αριθμό ABV5300, σύμφωνα με όσα αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων της Λετονίας. Παράλληλα, ραγδαίες είναι οι εξελίξεις με την παραγωγή νέων δόσεων του εμβολίου της Pfizer.

Αιτία του συναγερμού είναι το γεγονός ότι έχει καταγραφεί θάνατος μιας 49χρονης γυναίκας μετά τον εμβολιασμό της. Η γυναίκα παρουσίασε διαταραχές της πήξης του αίματος.

Παράλληλα την περασμένη Κυριακή η Αυστρία σταμάτησε τους εμβολιασμούς με την συγκεκριμένη παρτίδα στην χώρα προκειμένου να διερευνήσει αυτά τα δυο περιστατικά.

Αποσύρθηκαν παρτίδες εμβολίων της AstraZeneca

Το Ομοσπονδιακό Γραφείο της χώρας για την ασφάλεια και την υγεία ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία ακόμα που να συνδέουν τις επιπλοκές αυτές με τον εμβολιασμό.

Τα εμβόλια από την παρτίδα ABV5300 έχουν διανεμηθεί σε 17 χώρες μέλη της ΕΕ. Μέχρι στιγμής το Λουξεμβούργο, η Εσθονία, η Ελλάδα, η Αυστρία και η Λιθουανία πάγωσαν προληπτικά την χρήση της συγκεκριμένης παρτίδας.

Κορωνοϊός: Ποιο είναι το σχέδιο για τους εμβολιασμούς μέχρι τον Μάϊο - Ποιες ομάδες αναμένεται να ακολουθήσουν

Κορωνοϊός: Συνεχίζονται οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα όπου γίνονται με γρήγορους ρυθμούς για να ξεκινήσει να υπάρχει ανοσία τους επόμενους μήνες και να επιστρέψουμε στην κανονικότητα.

Σημειώνεται ότι στη Μαλεσίνα και γενικά στο Νοσοκομείο Λαμίας "έχασε" τη μάχη με τον ιό μία ηλικιωμένη γυναίκα με αποτέλεσμα να φτάσουν τους τέσσερις οι νεκροί.

Προχωρούν οι εμβολιασμοί.

Κορωνοϊός: Το σχέδιο για τον εμβολιασμό

Για 2,5 εκατ. εμβολιασμούς μέχρι τέλη Μαΐου έκανε λόγο ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς αναλύοντας σε τηλεοπτική συνέντευξή του το σχέδιο της κυβέρνησης για το εμβολιαστικό πρόγραμμα.

«Μέχρι στιγμής έχουν γίνει 1.126.000 εμβολιασμοί και είναι προγραμματισμένα ακόμα 1.400.000 ραντεβού. Συνολικά, 373.000 πολίτες έχουν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου», δήλωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Συμπλήρωσε δε ότι από τα μέσα Απριλίου και μετά με τη ροή των εμβολίων, η οποία αναμένεται, θα μπορέσει να ξεδιπλωθεί πλήρως η εμβολιαστική αλυσίδα.

«Μέχρι το τέλος Απριλίου θα έχουν γίνει 2.500.000 εμβολιασμοί. Αυτή τη στιγμή γίνονται 33.000-34.000 την ημέρα, αλλά υπάρχει η δυνατότητα να μεγαλώσει πολύ αυτό το νούμερο, καθώς θα έχουμε και το εμβόλιο της Johnson&Johnson που είναι μονοδοσικό και περιμένουμε 1.200.000 δόσεις για το τρίμηνο Απρίλιο-Μάιο-Ιούνιο, και από την Pfizer 1.071.000 δόσεις για τον Απρίλιο», επισήμανε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Ο ίδιος τόνισε ότι το πρόγραμμα με τα ραντεβού των εμβολιασμών πάει πάρα πολύ καλά και ο κόσμος δεν ταλαιπωρείται, καθώς είτε μέσω των φαρμακείων και των ΚΕΠ είτε μέσω της πλατφόρμας κλείνει το ραντεβού που επιθυμεί. «Είναι η πρώτη φορά που το κράτος έρχεται στον πολίτη με αυτόν τον τρόπο», υπογράμμισε.

Συνεχίζονται συνεχώς οι εμβολιασμοί.

Οι ομάδες που ακολουθούν

Μάλιστα, σημείωσε ότι μέχρι μέσα Μαΐου θα έχουν εμβολιαστεί όλες οι πολίτες άνω των 60 ετών και όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες με υψηλό κίνδυνο νόσησης ανεξαρτήτως ηλικίας, οι οποίοι ανέρχονται στους 270.000. Η πλατφόρμα για αυτούς θα ανοίξει μέσα στον Μάρτιο.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι ομάδες αυξημένου κινδύνου και μετά θα πάρει σειρά ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού.

«Για όσους δεν μπορούν να μετακινηθούν και να πάνε σε κάποιο εμβολιαστικό κέντρο, κάποια στιγμή και ανάλογα με τη διαθεσιμότητα και το είδος των εμβολίων θα έχουμε τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν και ιδιώτες γιατροί και φαρμακοποιοί, ώστε να εμβολιαστούν και οι άνθρωποι αυτοί», πρόσθεσε.

Έτοιμος πενταψήφιος αριθμός 13032

Σε ό,τι αφορά στον νέο πενταψήφιο αριθμό 13032, ο κ. Γεωργαντάς σημείωσε ότι το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης έχει τη δυνατότητα να το λειτουργήσει για το λιανεμπόριο χωρίς όμως να γίνεται κατάχρηση.

Ωστόσο, το πότε θα αρχίσει να λειτουργεί εξαρτάται από την Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων. «Το SMS είναι έτοιμο, δίνει τη δυνατότητα μιας κλήσης την ημέρα με συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, το οποίο θα ορίσει το υπουργείο Ανάπτυξης», κατέληξε.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share