Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Γώγος για το lockdown: Πιθανό το άνοιγμα της αγοράς στις 29 Μαρτίου - Μεγάλο το πλήγμα στα σχολεία

Στο "κόκκινο" βρίσκεται όλη η Ελλάδα

10 Μαρτίου 2021 10:49
Γώγος για το lockdown: Πιθανό το άνοιγμα της αγοράς στις 29 Μαρτίου - Μεγάλο το πλήγμα στα σχολεία

Κορωνοϊός: Δύσκολα φαίνεται να είναι τα πράγματα με το lockdown και ειδικά μετά την ανακοίνωση των 3.000 κρουσμάτων που έγινε την Τρίτη 9 Μαρτίου.

Σημειώνεται ότι η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη μέσα από συνέντευξη της μίλησε για την ασφηκτική πίεση που αντιμετωπίζει το Σύστημα Υγείας με την αύξηση των κρουσμάτων.

Συγκεκριμένα ο Χαράλαμπος Γώγος ανάφερε ότι βλέπει πιθανό το άνοιγμα της αγοράς στις 29 Μαρτίου ενώ τα σχολεία βρίσκονται σε μία τραγική κατάσταση.

Δύσκολη κατάσταση με τα lockdown.

Κορωνοϊός: Η εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων

Ανήσυχος για την εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων αλλά και την πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας εμφανίστηκε ο καθηγητής παθολογίας του πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος.

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο ΣΚΑΪ, ο καθηγητής τόνισε:

«Το κύμα ήταν δυνατό, αλλά χτύπησε συγκεκριμένες περιοχές. Η διαφορά τώρα είναι ότι έχει χτυπηθεί το κέντρο της χώρας, η Αττική, με τόσο μεγάλο αριθμό κατοίκων, και παράλληλα σε όλη τη χώρα έχουμε μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο. Αυτή τη στιγμή το κόκκινο έχει εξαπλωθεί παντού. Χθες είχαμε αυξημένα κρούσματα και στη Θεσσαλονίκη και στη Λάρισα, στην Αχαΐα έχουμε σταθερά πάνω από 100 κρούσματα την ημέρα, ενώ η Κρήτη που ήταν μια πράσινη περιοχή έχει περάσει στο βαθύ κόκκινο και η πίεση θα συνεχιστεί».

Ο ίδιος τόνισε πως η αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται στο γεγονός ότι η τήρηση των μέτρων είναι δύσκολη, ο κόσμος έχει κουραστεί και ο ιός έχει περάσει στις κοινωνικές σχέσεις και μέσα στις οικογένειες.

Αποτέλεσμα αυτού είναι να υπάρχει μεγάλη διασπορά. Ο κ. Γώγος εξήγησε επίσης πως ρόλο παίζουν και τα μεταλλαγμένα στελέχη, που έχει αποδειχτεί ότι έχουν αυξημένη μεταδοτικότητα που ενδεχομένως να κυμαίνεται από 30 έως 60% και πολλαπλασιάζει τον αριθμό των κρουσμάτων.

Μεγάλο το πλήγμα στην αγορά.

Το άνοιγμα της αγοράς

Εξέφρασε, ωστόσο, την ελπίδα να υπάρξει αποκλιμάκωση τις επόμενες ημέρες, καθώς με τα νέα μέτρα έχει περιοριστεί σημαντικά η κινητικότητα.

«Τώρα ζούμε τα αποτελέσματα των προηγούμενων ημερών και πιστεύω ότι αυτό θα κρατήσει άλλες 3-4 ημέρες σε αυτά τα επίπεδα, θα υπάρξει μια σταθεροποίηση και την άλλη εβδομάδα θα αρχίσει η ύφεση στα κρούσματα, όμως θα συνεχιστεί η πίεση στο σύστημα υγείας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για το άνοιγμα της αγοράς, ο κ. Γώγος δήλωσε πως βλέπει πιο πιθανό το άνοιγμα στις 29 Μαρτίου. «Γιατί αυτές τις δύο εβδομάδες θα υφιστάμεθα τη μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας και θα είναι δύσκολη η προσπάθεια ανοίγματος».

Αποκάλυψε, μάλιστα, ότι γίνονται συζητήσεις για παράλληλο άνοιγμα σε περιοχές όπου η διασπορά δεν είναι τόσο μεγάλη. Πρόσθεσε δε, πως η αγορά προηγείται σε σχέση με τα σχολεία επειδή υπάρχει σοβαρό οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα.

«Από την άλλη τα σχολεία έχουν υποστεί μεγάλο πλήγμα, καθώς η Γ’ Λυκείου θα δώσουν εξετάσεις σε λίγο καιρό, οι φοιτητές δεν μπορούν να παρακολουθήσουν εργαστήρια και κλινικές. Και τα δύο θα πρέπει να ανοίξουν δεδομένης της δυνατότητας ευρείας χρήσης των τεστ», συμπλήρωσε ο κ. Γώγος, ενώ ξεκαθάρισε ότι με τα σημερινά δεδομένα δεν μπορεί να γίνει παρέλαση την 25η Μαρτίου.

Αναφορικά με το σύστημα υγείας, είπε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει επίταξη των ιδιωτικών κλινικών αλλά συνεργασία.

Επεσήμανε, επίσης, πως το 60% των ΜΕΘ στα ιδιωτικά νοσοκομεία είναι κατειλημμένο από non covid περιστατικά κι έχουν δοθεί και γιατροί στο ΕΣΥ. «Πρέπει να βάλουν πλάτη όλοι. Υπάρχει ανάγκη και από ιδιώτες γιατρούς», κατέληξε.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share