Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Αριστοτελία Πελώνη: Δεν είναι της παρούσης η συζήτηση για το οποιαδήποτε άνοιγμα - Επικρατεί μεγάλη πίεση στο Σύστημα Υγείας

Έρχεται νέο σχέδιο έκτακτης ανάγκης

10 Μαρτίου 2021 10:18
Αριστοτελία Πελώνη: Δεν είναι της παρούσης η συζήτηση για το οποιαδήποτε άνοιγμα - Επικρατεί μεγάλη πίεση στο Σύστημα Υγείας

Κορωνοϊός: Η Αριστοτελία Πελώνη μέσα από συνέντευξη που έδωσε στο ΣΚΑΪ μίλησε για την κατάσταση της πανδημίας μετά τα 3.000 κρούσματα αλλά και για την χαλάρωση των μέτρων.

Σημειώνεται ότι η Ματίνα Παγώνη ανέφερε ότι η αύξηση της μεταδοτικότητας βρίσκεται ήδη στο 60% λόγω της μετάλλαξης του ιού που υπάρχει.

Μεγαλώνουν τα κρούσματα.

Κορωνοϊός: Δύσκολη η χαλάρωση των μέτρων

Μετά τα 3.215 κρούσματα τους 46 νεκρούς και τους 445 διασωληνωμένους η κυβερνητική εκπρόσωπος εμφανίστηκε κάτι παραπάνω από συγκρατημένη όσον αφορά στο πότε θα μιλάμε για άνοιγμα δραστηριοτήτων και χαλάρωση του lockdown.

Η Αριστοτελία Πελώνη εμφανίστηκε στον ΣΚΑΙ ιδιαίτερα συγκρατημένη λέγοντας ότι δεν είναι της παρούσης αυτή η συζήτηση. Πρόσθεσε ότι υλοποιείται ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης καθώς παραμένει και θα παραμένει για τις επόμενες δέκα ημέρες η πίεση στο σύστημα υγείας, ενώ έχει καταρτιστεί οδικός χάρτης για την επόμενη ημέρα, χωρίς συγκεκριμένες ημερομηνίες γιατί όλα είναι υπό αίρεση.

Για το σχέδιο έκτακτης ανάγκης αναφέρθηκε στη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και διαβεβαίωσε ότι θα ληφθεί όποια απόφαση πρέπει να ληφθεί για την αύξηση κλινών. Ωστόσο όπως είπε όσες κλίνες και αν προστεθούν στο ΕΣΥ, αν δεν περιορίσουν όλοι τη διασπορά του ιού με τη συμπεριφορά και τη στάση τους, δεν θα μειωθεί το επιδημιολογικό φορτίο.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος ρωτήθηκε και για την 25η Μαρτίου και εάν θα γίνει φέτος παρέλαση. Είπε, ότι υπάρχει οργάνωση για τη συγκεκριμένη ημέρα, ωστόσο δεν θα ήθελε να πει περισσότερα.

Απηύθυνε έκκληση σε όλους να δείξουν ψυχραιμία, να μην χυθεί η καρδάρα με το γάλα σε αυτή την τελευταία προσπάθεια, ώστε από το τέλος Μαρτίου να μπορέσει η χώρα να περάσει στην επόμενη φάση.

Κορωνοϊός: Αγωνία στο ΕΣΥ μετά τα 3.215 κρούσματα

Κορωνοϊός: Ανησυχία επικρατεί στο ΕΣΥ μετά τη δύσκολα ελεγχόμενη πορεία της επιδημίας που δέχεται καθημερινά χιλιάδες ασθενείς με νόσο covid-19, κυριαρχεί στην επιστημονική κοινότητα και την κυβέρνηση. Οι δυσοίωνες εκτιμήσεις των ειδικών για την έκρηξη στον αριθμό των κρουσμάτων αυτής της εβδομάδας επιβεβαιώθηκαν, καθώς χθες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε 3.215 νέα κρούσματα κορωνοϊού.

Αριθμός που παρέπεμψε στις δραματικές ημέρες του περασμένου Νοεμβρίου, οπότε είχαν σημειωθεί ανάλογα υψηλοί αριθμοί ημερήσιων κρουσμάτων: στις 12 Νοεμβρίου 2020 είχαν καταγραφεί 3.316 κρούσματα και μια εβδομάδα αργότερα στις 19 Νοεμβρίου είχαν ανακοινωθεί 3.227 νέες διαγνώσεις, με τη διαφορά βεβαίως ότι τότε τα «μαύρα» στοιχεία αφορούσαν κυρίως τη βόρεια Ελλάδα, και όχι την Αττική όπως συμβαίνει τώρα.

Η χθεσινή «επίδοση» με τα 3.215 κρούσματα είναι η τρίτη χειρότερη από την έναρξη της πανδημίας στην χώρα μας, και η πρώτη αρνητική του έτους, ωστόσο αναμένονται και πιο μελανά επιδημιολογικά στοιχεία τις επόμενες ημέρες. Εχθές, καταγράφηκε επίσης αρνητικό ρεκόρ και στα ημερήσια κρούσματα κορωνοϊού στο λεκανοπέδιο, 1.572 νέες μολύνσεις.

Τα αρνητικά ρεκόρ στα ημερήσια κρούσματα δίνουν τη σκυτάλη σε ανάλογα ρεκόρ εισαγωγών στα νοσοκομεία συνήθως έπειτα από 10-15 ημέρες και αυτά με τη σειρά τους οδηγούν σε ρεκόρ διασωληνωμένων – το 5% με 7% των ασθενών με σοβαρή νόσηση χρειάζονται διασωλήνωση και νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ)- και θυμάτων.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα που αποτυπώνονται αλλά και εκείνα που προκύπτουν από τα επιδημιολογικά μοντέλα, κρατούν πολύ επιφυλακτικούς αρκετούς ειδικούς της Επιτροπής όπως και τα στελέχη του υπουργείου Υγείας σε σχέση με την επανεκκίνηση των δραστηριοτήτων. Εάν υποτεθεί ότι εκτυλίσσεται το καλό σενάριο της σταθεροποίησης και στη συνέχεια της μείωσης των κρουσμάτων από την ερχόμενη εβδομάδα, η πίεση στα νοσοκομεία θα φτάσει στο peak το τελευταίο 10ήμερο του Μαρτίου.

Εάν, όμως, η επιδημία συντηρηθεί σε αυτήν ή ίσως και σε μεγαλύτερη ένταση (οι ειδικοί βλέπουν πως οι διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών στην Αττική θα δώσουν νέες συρροές που θα προστεθούν στις εργασιακές και τις ενδοοικογενειακές συρροές που ήδη καταγράφονται), τότε η κορύφωση του επιδημικού κύματος θα μετατεθεί χρονικά, παρασύροντας προς τον Απρίλιο και την πίεση στα νοσοκομεία. Στο υπουργείο Υγείας, πάντως, τα πιο αισιόδοξα σενάρια προβλέπουν την ασφυκτική κατάσταση στο ΕΣΥ να διαρκεί μέχρι και τα μέσα Απριλίου.

Ρεκόρ και στις εισαγωγές

Το χθεσινό ρεκόρ στον αριθμό κρουσμάτων συνέπεσε και με ρεκόρ, από την αρχή του έτους, στον αριθμό των νέων εισαγωγών, των ασθενών με λοίμωξη covid-19 που χρειάστηκε να μπουν σε νοσοκομείο. Άλλοι 476 άνθρωποι με σοβαρή νόσο χρειάστηκε να εισαχθούν σε κλινική covid, απλή ή ΜΕΘ, σε όλη τη χώρα.

Το σύνολο των νοσηλευόμενων σε όλη την Ελλάδα τόσο σε απλές κλίνες όσο και ειδικές (ΜΕΘ, ΜΑΦ, μονάδες ειδικών λοιμώξεων και θάλαμοι αρνητικής πίεσης), ανερχόταν χθες σε 3.787. Οι περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς χθες, 251, εισήχθησαν σε νοσοκομεία της Αττικής, ενώ τις δύσκολες ημέρες του περασμένου Νοεμβρίου, στο ξεκίνημα του κύματος στα νοσοκομεία, αρχίζουν να θυμούνται οι επαγγελματίες υγείας στη Θεσσαλονίκη.

Τα νοσοκομεία Παπανικολάου, Γεννηματάς, ΑΧΕΠΑ, Ιπποκράτειο, Άγιος Παύλος μετρούν δεκάδες εισαγωγές το περασμένο 24ωρο, με τους ειδικούς να ανησυχούν περισσότερο αναμένοντας τις νοσηλείες που θα «δώσουν» τα χθεσινά 395 νέα κρούσματα κορωνοϊού και όσα σημειωθούν στο εξής. Αυξημένη είναι η πίεση και στα νοσοκομεία της Λάρισας καθώς και της Πάτρας, με τις αντίστοιχες Περιφερειακές ενότητες να καταγράφουν χθες υψηλό αριθμό κρουσμάτων, 102 και 149 αντίστοιχα.

Στην Αττική οι νοσηλευόμενοι ανέρχονται σε 1.895, με τους 1.579 να νοσηλεύονται σε απλές κλίνες. Οι διασωληνωμένοι τείνουν να διπλασιαστούν σε έναν μήνα, ήταν 277 στις 9 Φεβρουαρίου και χθες ήταν 484. Και την ίδια στιγμή οι ειδικοί αναμένουν πως την τρέχουσα εβδομάδα θα αυξηθούν κατά 200. Η κατάσταση στο ΕΣΥ είναι δύσκολη, με τους ασθενείς να γεμίζουν αθρόα τα εφημερεύοντα νοσοκομεία και τους αρμόδιους να επιχειρούν υπό τις πιεστικές συνθήκες να καλύψουν τις ανάγκες όλων όσων χρειάζονται νοσηλεία σε απλή κλίνη ή ΜΕΘ.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) καταγγέλλει πως τα νοσοκομεία δεν διαθέτουν πλέον κλίνες ΜΕΘ για τους ασθενείς με covid, με αποτέλεσμα κάποιοι να διασωληνώνονται εκτός ΜΕΘ και να αναμένουν να ελευθερωθεί κλίνη. Αναφέρει ενδεικτικά η Ομοσπονδία πως διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός ΜΕΘ βρίσκονταν χθες στο «Αμαλία Φλέμινγκ», στο «Σισμανόγλειο», στο «Γεννηματάς», στο «Λαϊκό.

Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης στο ΕΣΥ

Από σήμερα το έκτακτο επιχειρησιακό σχέδιο του υπουργείου Υγείας είναι σε πλήρη λειτουργία, «ενσωματώνοντας» ιδιωτικές δομές υγείας στο ΕΣΥ είτε με συν-εφημέρευση είτε με νοσηλεία αποκλειστικά περιστατικών κορωνοϊού. Σύμφωνα με αυτό, το ιδιωτικό «Ερρίκος Ντυνάν» εντάσσεται σήμερα κανονικά στις εφημερίες του ΕΣΥ για non covid ασθενείς, τη στιγμή που το Σισμανόγλειο θα δέχεται αποκλειστικά ασθενείς κορωνοϊού.

Στις 301 κλίνες του θα νοσηλευτούν ασθενείς covid και στα χειρουργεία και τις αίθουσες ανάνηψης θα αναπτυχθούν πολυδύναμες ΜΕΘ. Στη μάχη κατά του κορωνοϊού μπαίνουν από αύριο και δύο ιδιωτικά νοσοκομεία, το Ιατρικό Κέντρο Περιστερίου και το Λητώ του Ομίλου HHG. Τα δύο νοσοκομεία θα ξεκινήσουν να νοσηλεύουν covid ασθενείς, αξιοποιώντας το δικό τους ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, το οποίο εκπαιδεύεται από εργαζόμενους των νοσοκομείων αναφοράς.

Πρόκειται για τα δύο πρώτα ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα στην Αττική που θα δεχθούν ασθενείς κορωνοϊού, καθώς η εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα αφορούσε σε non covid περιστατικά. Τα ιδιωτικά νοσοκομεία συμμετέχουν με 215 απλές κλίνες στην κρίσιμη αυτή φάση της πανδημίας. Το σχετικό μνημόνιο συνεργασίας που υπεγράφη μεταξύ ΕΟΠΥΥ, υπουργείου Υγείας και Συνδέσμου Ιδιωτικών Κλινικών, προβλέπει τη συνδρομή στο ΕΣΥ για χρονικό διάστημα δύο εβδομάδων, με δυνατότητα παράτασης για άλλη μία εβδομάδα.

Το σχέδιο του υπουργείου Υγείας για τις ιδιωτικές κλινικές

Στο πλαίσιο αυτό ιδιωτικές κλινικές συνεπικουρούν από σήμερα εφημερίες κλινικών στο Θριάσιο και το Ασκληπιείο Βούλας. Το έκτακτο σχέδιο του υπουργείου Υγείας ξεδιπλώνεται σε στάδια. Έτσι, σε επόμενη, πιο δύσκολη φάση, έχει μελετηθεί να ενταχθούν στο σύστημα με αποκλειστική νοσηλεία covid, εκτός από τα νοσοκομεία «Σωτηρία», «Σισμανόγλειο», «Αμαλία Φλέμινγκ», «Αγία Βαρβάρα», «Ελπίς», «Παμμακάριστος, το Τζάνειο και το Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο «'Aγιοι Ανάργυροι», προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξανόμενες ανάγκες.

Επιπλέον, ένα ιδιωτικό Κέντρο Αποκατάστασης θα ενταχθεί στο σύστημα για τα περιστατικά κορωνοϊού που θα χρήζουν στήριξης με φυσιοθεραπείες και αποκατάστασης. Τέλος, 26 γιατροί από τον ιδιωτικό τομέα συνεπικουρούν το υπάρχον ιατρικό προσωπικό των νοσοκομείων, με προοπτική να γίνουν 50. Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών με κατεπείγουσα επιστολή του προς τα μέλη του ζητεί ιδιώτες παθολόγους και πνευμονολόγους να ενισχύσουν το ΕΣΥ για όσο διάστημα χρειαστεί.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share