Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Καθαρά Δευτέρα: Τι ισχύει για την μετακίνηση εκτός νομού

Για ποιους λόγους μπορεί κάποιος να μετακινηθεί

10 Μαρτίου 2021 08:17
Καθαρά Δευτέρα: Τι ισχύει για την μετακίνηση εκτός νομού
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Καθαρά Δευτέρα: Τέσσερις μήνες μετά την επιβολή του δεύτερου lockdown και ακόμα δεν έχει επιτραπεί η μετακίνηση εκτός νομού. Για ποιους λόγους μπορεί κάποιος να μετακινηθεί; Τα μέτρα έχουν αυστηροποιηθεί, αλλά μπορούμε να βγούμε από το σπίτι σε 17+1 περιπτώσεις χωρίς να δεχθούμε πρόστιμο.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά η μετακίνηση εκτός νομού επιτρέπεται μόνο για τους εξής έξι λόγους:

  • Μετακίνηση εκτός νομού για πολίτες που εργάζονται σε διαφορετικό νομό από αυτόν στον οποίο διαμένουν
  • Μετακίνηση εκτός νομού για λόγους υγείας, με επίδειξη της σχετικής ιατρικής βεβαίωσης
  • Μετακίνηση εκτός νομού για τελετή (π.χ. κηδεία συγγενούς πρώτου ή δεύτερου βαθμού), η οποία πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη
  • Μετακίνηση εκτός νομού για επικοινωνία γονέων με τα παιδιά τους και αφορά στους διαζευγμένους ή στους εν διαστάσει γονείς
  • Μετακίνηση εκτός νομού για μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας, με τη βεβαίωση κατοικίας ειδικής χρήσης από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημόσιων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ή με το Ε1
  • Μετακίνηση εκτός νομού για φοιτητές, για την οποία απαιτείται επίδειξη αποδεικτικού κύριας κατοικίας και έγγραφο της Σχολής για την επιστροφή σε αυτήν

Τι ισχύει για την μετακίνηση εκτός νομού την Καθαρά Δευτέρα

Κωδικοί «2», «3» και «4»: Τι πρέπει να προσέξετε για να μην «φάτε» πρόστιμο! (Video)

Τα αυστηρότερα μέτρα του lockdown έφεραν αλλαγές στους κωδικούς μετακίνησης. Οι κωδικοί «2», «3» και «4» πρέπει να χρησιμοποιούνται με προσοχή ώστε να αποφευχθεί το πρόστιμο.

Ωστόσο, αρκετοί πολίτες είναι ακόμα μπερδεμένοι σχετικά με τους κωδικούς μετακίνησης και τι άλλαξε, ενώ οι έλεγχοι των αστυνομικών έγιναν πιο αυστηροί, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις πήραν ακόμα και τηλέφωνο για να διασταυρώσουν όσα τους αναφέρουν κατά την διάρκεια του ελέγχου.

Ποιους κωδικούς μετακίνησης πρέπει να προσέχουμε για να μην «φάμε» πρόστιμο

Οι κωδικοί «2» και «3» που αφορούν την προμήθεια αγαθών, τα ψώνια σε σουπερμάρκετ και τη μετακίνηση σε τράπεζα πρέπει να χρησιμοποιούνται για αποστάσεις των 2 χιλιομέτρων. Αν η μετακίνηση γίνεται εντός του δήμου κατοικίας, δεν υπάρχει περιορισμός.

Περιορισμός δεν υπάρχει επίσης και στον αριθμό των μηνυμάτων που θα στείλουν οι πολίτες για τη μετακίνησή τους. Ωστόσο, αν οι αστυνομικοί σταματήσουν κάποιον για έλεγχο και βρουν ότι έχει στείλει πάρα πολλά μηνύματα, θα το διερευνήσουν περισσότερο.

Σχετικά με τον κωδικό «4» που αφορά την παροχή βοήθειας, αυτό που άλλαξε είναι οι ερωτήσεις των αστυνομικών, δηλαδή γίνονται πιο συγκεκριμένες και πιο λεπτομερείς.

Σε αυτή την περίπτωση, δεν είναι απαραίτητο οι πολίτες να έχουν μαζί τους κάποιο χαρτί γιατρού για να αποδείξουν ότι πάνε να προσφέρουν βοήθεια σε κάποιον.

Ωστόσο, θα είναι θετικό αν έχουν μαζί τους μια γνωμάτευση ή ένα έγγραφο που να πιστοποιεί το πρόβλημα του ανθρώπου που θα βοηθήσουν.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share