Δευτέρα, 12 Απριλίου 2021

Κορωνοϊός: Επίσημη η χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca στους άνω των 65 ετών

Καλά πάμε με όλο αυτό

8 Μαρτίου 2021 18:39
Κορωνοϊός: Επίσημη η χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca στους άνω των 65 ετών
Από Βασίλης Κατσιαούνης

Κορωνοϊός: Από ότι φαίνεται με γρήγορους ρυθμούς προχωράει το υπουργείο Υγείας σχετικά με τους εμβολιασμούς κατά του κορωνοϊού μέσα από τις ανακοινώσεις που έκαναν σήμερα, Δευτέρα 8 Μαρτίου.

Συγκεκριμένα αναφέρθηκαν στην ενημέρωση για το εμβόλιο της AstraZeneca το οποίο έλαβε το "πράσινο φως" για να χορηγείται σε άτομα άνω των 65 χρονών.

Επιβεβαιώθηκε για το εμβόλιο.

Κορωνοϊός: Η χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca στην Ελλάδα

Ειδικότερα τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca και σε άτομα ηλικιών άνω των 65 ετών αποφάσισε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού, όπως ανακοίνωσε η πρόεδρός της, Μαρία Θεοδωρίδου.

Η ανακοίνωση αυτή έγινε κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για το εθνικό σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τον κορωνοϊό, με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών επικαιροποιεί τις συστάσεις, έτσι ώστε το εμβόλιο να χορηγείται σε όλες τις ηλικίες και άνω των 65 ετών, σημείωσε η πρόεδρος της εθνικής επιτροπής εμβολιασμού. Η είδηση είχε διαρρεύσει νωρίτερα τη Δευτέρα, ωστόσο ανακοινώνεται για πρώτη φορά από επίσημα χείλη.

Τι γνωρίζαμε για το εμβόλιο της AstraZeneca

Η κα. Θεοδωρίδου σημείωσε πως είναι συνεχείς οι εξελίξεις στον τομέα των εμβολίων. Στα τέλη Ιανουαρίου ο EMA αξιολόγησε το εμβόλιο της AstraZeneca με τη σύσταση να γίνεται σε άτομα ηλικίας από 18 ετών και πάνω.

Όπως είπε, λίγες μέρες αργότερα η εθνική επιτροπή εμβολιασμών συνεδρίασε με στόχο να εξετάσει τα δεδομένα που αφορούν στο εμβόλιο. Ο έλεγχος ήταν λεπτομερής με στόχο την εξέταση όλων των στοιχείων σχετικά με την ασφάλεια του εμβολίου.

Ασφαλές και αποτελεσματικό το εμβόλιο της AstraZeneca

Το εμβόλιο είναι ασφαλές, ανοσογόνο και αποτελεσματικό. Κυρίως, αυτό που πρέπει να συγκρατήσουμε προστατεύει έναντι της σοβαρής νόσου, όλους τους εμβολιαζομένους και βοηθά στο να μειωθούν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία.

Σε σημαντικό βαθμό προστατευτικό και για την ήπια νόσο ενώ δημιουργεί αντισώματα, μειώνοντας και την διασπορά του ιού σε κάποιο βαθμό, συνέχισε η πρόεδρος της επιτροπής εμβολιασμού.

Έγινε γνωστό αυτό για το εμβόλιο.

Η σύσταση για το εμβόλιο της AstraZeneca

Το εμβόλιο χορηγούνταν από την ηλικία των 18 ως την ηλικία των 64 ετών, διατυπώνοντας όμως από την πρώτη στιγμή τη θέση ότι οι συστάσεις αυτές μπορούν να τροποποιηθούν.

Σήμερα, ένα μήνα μετά, έχουμε ήδη προδημοσίευση τριών μελετών που αφορούν σε μεγάλους πληθυσμούς σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβόλια σε ηλικιωμένα άτομα, δηλαδή σε ομάδες εκείνες που οι αρχικές μελέτες ήταν «μειονεκτικές».

Σύμφωνα με την κα. Θεοδωρίδου η πρώτη μελέτη από το πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου αφορά σε πληθυσμό 5,5 εκατ. και διαπίστωσαν με τη χορήγηση μιας δόσεως του εμβολίου, έπειτα από διάστημα 28 με 35 ημερών, μειώθηκαν κατά 85% οι εισαγωγές με το εμβόλιο της Pfizer και κατά 94% από το εμβόλιο της Astrazeneca. Με μία δόση επετεύχθη η μείωση των εισαγωγών.

Η δεύτερη μελέτη της σχολής δημόσιας υγειας του Λονδίνου είναι ίσως η μεγαλύτερη από πλευράς αριθμού, αφορά σε 7,5 εκατ. πληθυσμού από τη Μεγάλη Βρετανία. Ελέγχθηκε η αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε άτομα άνω των 70 ετών. Με μία δόση εμβολίου μειώνεται ο κίνδυνος κατά 80%.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share