Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Σεισμός 3,8 Ρίχτερ στην Εύβοια

Που ήταν το επίκεντρο της δόνησης

8 Μαρτίου 2021 10:51
Σεισμός 3,8 Ρίχτερ στην Εύβοια
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Σεισμός μεγέθους 3,8 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 10:21 σε περιοχή κοντά στην Κύμη Ευβοίας, σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Ο σεισμός είχε επίκεντρο περιοχή 26 χιλιόμετρα νότια της Κύμης στην Εύβοια. Ενώ, δέος προκαλούν φωτογραφίες που απεικονίζουν την άσφαλτο στον δρόμο στο Βλαχογιάννι να ανοίγει στα δύο και σε αγρό στον Βαρκό να ανοίγει “κρατήρας” και να βγαίνει νερό από την γη, μετά τον σεισμό στην Ελασσόνα.

Σεισμός στην Εύβοια

Σεισμός στην Ελασσόνα: Έκδηλη ανησυχία σεισμολόγων - «Θα χορεύουν για αρκετούς μήνες... Νέο ρήγμα & σπάνιο φαινόμενο!» (Video)

Σεισμός στην Ελασσόνα: Έκδηλη είναι η ανησυχία των σεισμολόγων με αφορμή τις συνεχόμενες σεισμικές και ισχυρές δονήσεις που παρατηρούνται στην περιοχή, με τους Θανάση Γκανά, Άκη Τσελέντη, Ευθύμιο Λέκκα και Κώστα Παπαζάχο να προειδοποιούν!

Τσελέντης για σεισμό στην Ελασσόνα: «Θα χορεύουν για αρκετούς μήνες»

Για νέους μετασεισμούς που αναμένεται να ακολουθήσουν προειδοποίησε ο πρόεδρος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης, μετά τη νέα ισχυρή δόνηση που σημειώθηκε, χθες το βράδυ, στην Ελασσόνα, αναστατώνοντας και πάλι τους κατοίκους.

Ο ίδιος, μιλώντας στον ΑΝΤ1, τόνισε μάλιστα ότι μεγάλοι μετασεισμοί θα μπορούσαν να προκαλέσουν καταρρεύσεις σε ήδη ραγισμένα σπίτια. Όπως είπε, οι μετασεισμοί θα επιμείνουν, λόγω και του μικρού εστιακού βάθους.

«Για αρκετούς μήνες ακόμη θα χορεύουν» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσελέντης. Μάλιστα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να σημειωθούν και νέοι μεγάλοι μετασεισμοί.

Εν τω μεταξύ, ο Άκης Τσελέντης επεσήμανε ότι «έχει ενεργοποιηθεί το ρήγμα του Κορινθιακού», κάτι που ενδεχομένως μπορεί να είναι προάγγελος κάποιας περαιτέρω ενεργοποίησης ρηγμάτων, συστήνοντας στους πολίτες ότι ο πιο επικίνδυνο πράγμα είναι ο πανικός και όχι ο σεισμός.

Ευθύμης Λέκκας: Δεν είναι μετασεισμός, αλλά σεισμός από διαφορετικό ρήγμα

Δεν πρόκειται για μετασεισμό, υποστήριξε ο κ. Λέκκας και εξήγησε πως είναι ένας σεισμός που προήλθε από μια διαφορετική ρηξιγενή ζώνη, η οποία βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της ζώνης που ενεργοποιήθηκε. Είναι ένα νέο ρήγμα που έδωσε το σεισμό και το οποίο δεν είναι χαρτογραφημένο.

Όπως είπε, ο μεγάλος μετασεισμός δεν έχει γίνει ακόμα. Η περιοχή θα χαρτογραφηθεί ώστε να εντοπιστεί και να μελετηθεί το ρήγμα. «Έχουμε μια ανακατανομή δυνάμεων στο εσωτερικό της γης», είπε ο κ. Λέκκας.

Ακόμα δήλωσε καθησυχαστικά πως η σεισμική δραστηριότητα μετατίθεται προς τα βορειοδυτικά, σε περιοχή ορεινή χωρίς μεγάλους οικισμούς.

Σύστησε στους κατοίκους των χωριών που επλήγησαν να μείνουν έξω από τα σπίτια τους το βράδυ και δήλωσε πως η εκτίμηση για τον σεισμό θα γίνει μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Θανάσης Γκανάς: «Νέο ρήγμα, σπάνιο φαινόμενο που έγινε τελευταία φορά το 2014»

Έκπληξη και ανησυχία προκάλεσε χθες στους σεισμολόγους ο νέος ισχυρός μετασεισμός, που άγγιξε τα 5,9 Ρίχτερ, στην Ελασσόνα.

«Πρόκειται για κύριο σεισμό που θα έχει τη δική του σεισμική ακολουθία», τόνισε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ χθες (04.03) ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Θανάσης Γκανάς.

Όπως είπε ενεργοποιήθηκε ένα νέο ρήγμα που προκάλεσε τη νέα δόνηση. Πρόσθεσε μάλιστα ότι πρόκειται για ένα σπάνιο φαινόμενο, που την τελευταία φορά που παρατηρήθηκε στη χώρα μας ήταν το 2014 στην Κεφαλληνία.

Κώστας Παπαζάχος: Έρχεται δύσκολη εβδομάδα με μετασεισμούς

Ο νέος ισχυρός μετασεισμός προκάλεσε έκπληξη στους σεισμολόγους καθώς ενεργοποιήθηκε ένας άλλος κλάδος που δεν ήταν γνωστός, ο βόρειος κλάδος του Μεσοχωρίου.

O καθηγητής σεισμολογίας, Κώστας Παπαζάχος, μέσω της εκπομπής «Κοινωνία Ώρα MEGA» είπε ότι θα υπάρξει μια δύσκολη εβδομάδα με μετασεισμούς στην περιοχή της Ελασσόνας και τόνισε την ανάγκη να μείνουν οι κάτοικοι μακριά από τα σπίτια τους.

«Όταν έχεις μετασεισμική ακολουθία σε εξέλιξη, γίνονται πολλές φορές πολύ ισχυροί μετασεισμοί, οι οποίοι θα φέρουν ετοιμόρροπα κτίρια σε κατάρρευση, θα προκαλέσουν νέους τραυματισμούς. Είδαμε χθες ανθρώπους να βγαίνουν από τα σπίτια, χωρίς τα σπίτι να είναι κατάλληλα Για την επόμενη εβδομάδα πρέπει να μείνουν εκτός σπιτιών. Η επόμενη εβδομάδα θα είναι όλη δύσκολη. Δεν πρόκειται να ηρεμίσουμε. Μέχρι την Καθαρά Δευτέρα έτσι θα πάμε» σημείωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαζάχο το 75% των μετασεισμών γίνεται την πρώτη εβδομάδα μετά τον ισχυρό σεισμό.

Υπογράμμισε ότι «όταν κάποιος είναι έξω από τη ζώνη του ρήγματος και είναι τόσο μακριά, πχ ένας κάτοικος της Λάρισας, και μένει σε ένα σπίτι που δεν εμφάνισε κάτι, δεν έχει κανένα λόγο να μείνει εκτός του σπιτιού του».

Σε ότι αφορά στον σεισμό, έκανε λόγο για έναν «πάρα πολύ ισχυρό μετασεισμό, της τάξη του 6,1 της Κλίμακας Ρίχτερ. Έγινε στο πιο δυτικό τμήμα αλλά μέσα στο χώρο της ακολουθίας. Δεν είναι σπάνιο σε αυτές τις περιπτώσεις».

Πρόσθεσε δε ότι ταν γίνονται τόσο μεγάλοι μετασεισμοί «είναι πολύ σπάνιο να έχουμε απανωτούς 3-4 μετασεισμούς, αντίστοιχου μεγέθους. Πραγματικό πολύ σπάνιο. Όμως τίποτα δεν είναι αδύνατο».

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share