Τρίτη, 11 Μαΐου 2021

Παραδοχή Μανώλη Δερμιτζάκη: «Η πανδημία έχει ξεφύγει επειδή όλα είναι κλειστά!» (Video)

«Το μοντέλο δε δουλεύει! Άνοιγμα δραστηριοτήτων με αυστηρό έλεγχο»

8 Μαρτίου 2021 09:50
Παραδοχή Μανώλη Δερμιτζάκη: «Η πανδημία έχει ξεφύγει επειδή όλα είναι κλειστά!» (Video)
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Μανώλης Δερμιτζάκης: Η Ελλάδα δεν πάει καλά σχετικά με την πανδημία του κορωνοϊού και τη διαχείρισή της σύμφωνα με τον καθηγητή Ιατρικής του πανεπιστημίου της Γενεύης. Ενώ, την εκτίμησή της ότι ο αριθμός των κρουσμάτων θα φτάσει στο peak στα μέσα της εβδομάδας -δηλαδή περίπου στα 2.600 κρούσματα- και μετά θα ξεκινήσει σταδιακά η αποκλιμάκωση, εξέφρασε η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνα-Πειραιά, Ματίνα Παγώνη.

Όπως υποστήριξε στο MEGA η αύξηση των κρουσμάτων και των διασωληνώσεων είναι αποτέλεσμα του γεγονότος ότι δεν υπάρχει έλεγχος της πανδημίας.

«Η πανδημία έχει ξεφύγει επειδή όλα είναι κλειστά. Επειδή έχει γίνει περιορισμός όλων των δραστηριοτήτων, ο κόσμος βρίσκει διεξόδους σε δραστηριότητες σε μη συντεταγμένο περιβάλλον με αποτέλεσμα την μετάδοση», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δερμιτζάκης.

Στις υπόλοιπες χώρες υπάρχει περιορισμός μέτρων αλλά οι δραστηριότητες έχουν διοχετευτεί σε χώρους όπου οι πολίτες είναι ασφαλείς και ελεγχόμενοι. Ο καθηγητής πρότεινε ένα άνοιγμα που θα βοηθήσει στο να συγκρατήσουμε τα κρούσματα, αν όχι να τα μειώσουμε.

«Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα άλλο περιβάλλον που θα αποσυμπιέσει την ψυχολογία των πολιτών και θα τους κάνει να είναι πιο συντεταγμένοι στη συμπεριφορά τους», εξήγησε.

«Άνοιγμα ευρύ αλλά ελεγχόμενο»

Αυτό που μπορεί να γίνει είναι να ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες με αυστηρό έλεγχο, όπως τα ραντεβού στα μαγαζιά, τα τραπεζάκια έξω στην εστίαση και τα πολλά τεστ στα σχολεία. «Είναι ένα άνοιγμα ευρύ αλλά ελεγχόμενο», σχολίασε.

Σύμφωνα με τον κ. Δερμιτζάκη το πρόβλημα είναι τα κυλιόμενα lockdown, τα οποία δημιουργούν τεράστια αβεβαιότητα στον κόσμο και τον κάνουν να αισθάνεται ότι δεν υπάρχει έλεγχος.

«Όταν περιορίζεις την ελευθερία πάρα πολύ και για πολύ καιρό, αυτά είναι τα αποτελέσματα», τόνισε και πρόσθεσε ότι το μοντέλο που έχουμε τώρα δε δουλεύει.

Αυτό που πρέπει να γίνει, είπε, είναι είτε ένα πολύ ισχυρό lockdown δύο εβδομάδων, είτε ένα εναλλακτικό πλάνο όπου ο κόσμος θα έχει δραστηριότητες. Φυσικά, εγγύηση δεν υπάρχει σε καμία από τις δύο περιπτώσεις.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share