Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Κορωνοϊός: Ασφυκτική πίεση στα νοσοκομεία - Ρεκόρ εισαγωγών στην Αττική! (Video)

Περισσότεροι από 3.200 ασθενείς νοσηλεύονται - Σχέδιο για επίταξη ιδιωτικών κλινικών - Έκτακτη σύσκεψη υπό τον Κικίλια!

7 Μαρτίου 2021 13:50
Κορωνοϊός: Ασφυκτική πίεση στα νοσοκομεία - Ρεκόρ εισαγωγών στην Αττική! (Video)
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Κορωνοϊός: Ασφυκτική είναι η πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία, ενώ ο ημερήσιος απολογισμός των κρουσμάτων είναι σταθερά πάνω από τα 2.000 αυτή την εβδομάδα.

Μόνο στην Αττική- στην 1η και τη 2η Υγειονομική Περιφέρεια- έγιναν 1.600 εισαγωγές μέσα στην τελευταία εβδομάδα. Ο μέσος όρος των εισαγωγών που γίνονται κάθε ημέρα στα νοσοκομεία ξεπέρασε τις 330, ενώ περισσότεροι από 3.200 ασθενείς νοσηλεύονται λόγω κορωνοϊού.

Επίσης, αρνητικό ρεκόρ εισαγωγών ασθενών με κορωνοϊό στα νοσοκομεία της Αττικής σημειώθηκε το Σάββατο, καθώς περισσότεροι από 276 συμπολίτες μας εισήχθησαν για νοσηλεία, αυξάνοντας περαιτέρω την πίεση που ασκείται στα ήδη επιβαρυμένα νοσηλευτικά ιδρύματα του Λεκανοπεδίου.

Επιπλέον, την τελευταία εβδομάδα 196 ασθενείς διασωληνώθηκαν, κάτι που ανέβασε στο 63% την πληρότητα των ΜΕΘ για τον κορωνοϊό.

«Στην Αττική, η πληρότητα υπολογίζεται στο 87% παρόλο που έχουν αυξηθεί σημαντικά οι διαθέσιμες κλίνες για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών», συμπλήρωσε η ίδια. «Το σύστημα συνεχίζει να πιέζεται. Ο αριθμός των εισαγωγών παραμένει σταθερός, αλλά σε υψηλά επίπεδα», υπογράμμισε η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η χθεσινή εφημερία των νοσοκομείων του Λεκανοπεδίου ήταν από τις δυσκολότερες που κλήθηκαν να φέρουν σε πέρας γιατροί και νοσηλευτές από το ξεκίνημα της πανδημίας, ενώ ήδη το νοσοκομείο ΝΙΜΙΤΣ -οι κλίνες του οποίου είχαν διατεθεί αποκλειστικά για non-Covid ασθενείς- έχει σχεδόν γεμίσει από περιστατικά.

Αντίστοιχη εικόνα και στο Σισμανόγλειο, όπου το προσωπικό κάνει αγώνα δρόμου ώστε να εκκενώσει κλίνες και μονάδες ώστε να αρχίσει να δέχεται περιστατικά Covid-19 από την ερχόμενη Τρίτη, καθώς οι ειδικοί αναμένουν πως τα ημερήσια κρούσματα της νόσου θα εξακολουθήσουν να κυμαίνονται σε υψηλά επίπεδα το προσεχές χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με τις οδηγίες της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, οι διοικητές των νοσοκομείων σε συνεργασία με τους διευθυντές Ιατρικής υπηρεσίας καλούνται να φροντίσουν για την αποσυμπίεση των κλινικών προωθώντας τα εξιτήρια των ασθενών που πρέπει να συνεχίσουν την αποθεραπεία εκτός νοσοκομείου, απελευθερώνοντας παράλληλα πολύτιμες κλίνες για τις ανάγκες της επιδημίας.

Τα στοιχεία για τις ΜΕΘ στην Αττική

Την ίδια στιγμή σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ για το Σάββατο η κατάσταση στις ΜΕΘ είναι αρκετά δύσκολη, με συνολικά 32 κενές κλίνες ΜΕΘ

Στο ΚΑΤ έχει γεμίσει 24 από τις 28 κλίνες ΜΕΘ, η Αγία Όλγα 9 από τις 9, το Σισμανόγλειο 14 από 14, το Ν. Γεννηματάς 16 από τις 16, το Ελπις 6 από τις 6, το ΝΙΜΙΤΣ 5 στις 6, το Σωτηρία 74 στις 84, ο Ευαγγελισμός 47 από τις 58 (καθώς άνοιξαν οι επιπλέον κλίνες), το Ιπποκράτειο 6 από τις 7, ο Ερυθρός από τις 13 στις 14, το Θριάσιο από 16 στις 17, το Ασκληπιείο 12 στις 12, το Αττικό από τις 40 στις 43.

Υπενθυμίζεται πως το Σάββατο, ανακοινώθηκαν 2.301 νέα κρούσματα κορωνοϊού καθώς και 41 θάνατοι από επιπλοκές της νόσου, ενώ 452 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ των νοσοκομείων.

Έκτακτη σύσκεψη με στόχο την αποσυμπίεση του ΕΣΥ

Έκτακτη σύσκεψη για τη διαχείριση των περιστατικών Covid-19 στα νοσοκομεία της Αττικής, στο πλαίσιο της εφαρμογής του Σχεδίου Έκτακτης Ανάγκης για την επιδημία, πραγματοποιηθηκε το πρωί της Κυριακής υπό τον υπουργό Υγείας, κ. Βασίλη Κικίλια.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών υγείας, κ. Ιωάννης Κωτσιόπουλος, οι επικεφαλής των δύο Υγειονομικών Περιφερειών του Λεκανοπεδίου, κ.κ. Παναγιώτης Στάθης και Χρήστος Ροϊλός, και ο διοικητής του ΕΚΑΒ, κ. Νίκος Παπαευσταθίου

Σε κάθε περίπτωση, από το υπουργείο Υγείας έχει καταστεί σαφές προς όλους τους εμπλεκόμενους ότι το ΕΣΥ ετοιμάζεται για «πόλεμο» τις επόμενες τρεις εβδομάδες και ζητεί από το προσωπικό των νοσοκομείων να συνεχίσει να μάχεται με την ίδια γενναιότητα, αντοχή και αυταπάρνηση.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share