Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Κορωνοϊός - Lockdown: Τα σενάρια για παράταση μέχρι τέλος Μάρτη - Πότε θα ανοίξει το λιανεμπόριο;

Πώς θα γιορτάσουμε το Πάσχα;

7 Μαρτίου 2021 10:51
Κορωνοϊός - Lockdown: Τα σενάρια για παράταση μέχρι τέλος Μάρτη - Πότε θα ανοίξει το λιανεμπόριο;
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Lockdown: Φαίνεται πώς όλο και περισσότερο απομακρύνεται η άρση των μέτρων στις 16 Μαρτίου, καθώς μέχρι στιγμής τα κρούσματα κορωνοϊού είναι στα ύψη. Πότε θα ανοίξει το λιανεμπόριο και πώς θα γιορτάσουμε Πάσχα φέτος;

Συγκεκριμένα, ο υψηλός αριθμός κρουσμάτων -χθες 6/3 είχαμε 2.301 κρούσματα-, η αύξηση των διασωληνωμένων, όπου αναμένεται "εκτίναξη" το επόμενο χρονικό διάστημα, αλλά και η ραγδαία εξάπλωση των μεταλλάξεων του κορωνοϊού, δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού και φαίνεται να οδηγούν στην… αναβολή των όποιων αποφάσεων για επανεκκίνηση δραστηριοτήτων.

Κορωνοϊός - Lockdown Αθήνα

Ένα ασφαλές όριο κρουσμάτων, με την προϋπόθεση να έχει μειωθεί η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, μπορεί να θεωρηθεί αυτό των 1.000 κρουσμάτων και κάτω, που δεν είναι τόσο εύκολο να επιτευχθεί λόγω των μεταλλάξεων που έχουν αυξήσει τις μεταδόσεις σε ποσοστό 20%. Έτσι το όποιο άνοιγμα της οικονομίας και τις κοινωνίας μετατίθεται από τον Απρίλιο και μετά.

Οι επόμενες κινήσεις

Οι επόμενες κινήσεις και εφόσον τα νέα μέτρα αποδώσουν, περιλαμβάνουν το άνοιγμα του λιανεμπορίου και πιθανόν της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης περί τα τέλη Μαρτίου. Όσον αφορά στο λιανεμπόριο, η επαναλειτουργία θα γίνει με αυστηρούς κανόνες.

Με την αποστολή sms στον νέο αριθμό 13032 που θα δίνει περιθώριο τριών ωρών για αγορές και ενδεχομένως μόνο στα καταστήματα εντός του δήμου κατοικίας ή στο όριο των 2 χλμ. Επίσης, οι καταναλωτές θα έχουν τη δυνατότητα αποστολής ενός μόνο sms στο 13032 μέσα στην ημέρα.

Lockdown παράταση

Σε επόμενη φάση αναμένεται η επανεκκίνηση της εστίασης σε ανοιχτούς χώρους τον Απρίλιο και συγκεκριμένα το δεκαήμερο μεταξύ 10 με 20 Απριλίου. Μεγάλο στοίχημα αποτελεί και ο τουρισμός, με τις επισκέψεις από το επιδημιολογικά ασφαλές Ισραήλ, να τοποθετούνται κατά το δίμηνο Απριλίου - Μαΐου.

Πώς θα γιορτάσουμε το Πάσχα

"Παράθυρο" ελπίδας ανοίγουν πολλοί ειδικοί για το Πάσχα και συγκεκριμένα ότι ίσως φέτος γιορτάσουμε υπό "πιο κανονικές" συνθήκες σε σχέση με πέρυσι. Αυτό σημαίνει ότι ίσως επιτραπούν μετακινήσεις εκτός νομού και τα ταξίδια στα χωριά. Όλα αυτά βέβαια με δεδομένο να βαίνουν όλα καλώς στην επιδημιολογική εξέλιξη.

Ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ το Σάββατο, εμφανίστηκε αισιόδοξος λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "από τις 11 Φεβρουαρίου θεωρώ ότι θα εορταστεί κανονικά" ενώ η εκτίμησή του αυτή, πηγάζει από το γεγονός ότι σε αυτό το τρίτο κύμα δεν υπήρξε καμία καθυστέρηση, οι αρχές κινήθηκαν γρήγορα "γιατί και ο ιός κινείται γρήγορα", αλλά και επειδή προχωρούν οι εμβολιασμοί.

Δείτε το βίντεο:

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share