Κυριακή, 28 Απριλίου 2024

Σάκης Αρναούτογλου: Σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας - Που θα χιονίσει (Video)

Σε ποιες περιοχές θα υποχωρήσει ο υδράργυρος - Που αναμένονται πιο έντονα φαινόμενα

6 Μαρτίου 2021 16:01
Σάκης Αρναούτογλου: Σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας - Που θα χιονίσει (Video)
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Για αλλαγή του καιρού κατά τη διάρκεια της ημέρας, σε αρκετά τμήματα της ελληνικής επικράτειας, κάνει λόγο ο Σάκης Αρναούτογλου, σημειώνοντας τις περιοχές όπου θα έχουμε χιονοπτώσεις. Μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας θα σημειωθεί στη Θράκη, ενώ στον Έβρο θα έχουμε πιο έντονες βροχοπτώσεις. Παράλληλα, καμπανάκι χτυπά για τον καιρό ο Θοδωρής Κολυδάς, με τον έμπειρο μετεωρολόγο να αναφέρει, ότι ο χειμώνας επιστρέφει στην χώρα μας μες στο Σαββατοκύριακο.

Δείτε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού από τον Σάκη Αρναούτογλου:

Ο καιρός το μεσημέρι μέχρι και το απόγευμα

Μετά το μεσημέρι, στις περισσότερες περιοχές της χώρας και στα ηπειρωτικά και κυρίως στα ανατολικά και τα νότια, τα ανοίγματα του καιρού θα μεγαλώσουν αρκετά ως πολύ.

Όσο πιο νότια-νοτιοανατολικά, τόσο μεγαλύτερα θα είναι τα διαστήματα με ηλιοφάνεια. Θα παραμείνει κατά διαστήματα και κατά τόπους κάποια συννεφιά, αλλά αυτή κυρίως στα βουνά, στα ορεινά τμήματα, από τη Δυτική Μακεδονία, τη Θεσσαλία και τη Στερεά, δεν αποκλείεται να αφήσει κάποιας μικρής διάρκειας τοπικού χαρακτήρα μπόρες.

Στη υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα και κυρίως στην Κεντρική Μακεδονία, θα υπάρξουν αρκετά μεγάλα διαστήματα με ηλιοφάνεια μέσα στην ημέρα.

Αντίθετα, από την Ανατολική Μακεδονία, από τη Χαλκιδική προς τον Έβρο, ο καιρός θα γίνεται ολοένα και πιο κλειστός, πιο βαρύς, όσο θα βαδίζουμε προς το απόγευμα.

Θα βγάλει κάποιες βροχές, ασθενούς ως και μέτριας έντασης και κάποιες πρόσκαιρες χιονοπτώσεις μέχρι και το απόγευμα, ακόμα και πάνω από τα 900 με 1.300 περίπου μέτρα.

Όσο πιο ανατολικά, τόσο περισσότερο θα είναι το κρύο πιο έντονο και γι’ αυτό τα υψόμετρα χιονόπτωσης θα είναι χαμηλότερα, για παράδειγμα στην Ανατολική Μακεδονία.

Ο καιρός το βράδυ του Σαββάτου

Στις βραδινές-νυχτερινές ώρες, σχεδόν όλη η Δυτική Ελλάδα, όλη σχεδόν η νότια και ανατολική νησιωτική χώρα και νότια ηπειρωτική, θα έχουν λίγες συννεφιές, τοπικά αυξημένες.

Στη Θράκη θα διατηρηθούν μέχρι και αργά το βράδυ κάποιες τοπικές και κάποιες χιονοπτώσεις και ακόμα χαμηλότερα ίσως να προλάβει να χιονίσει -να «πασπαλίσει» καλύτερα- ακόμα και από τα 600 με 700 μέτρα.

Τοπικές βροχές θα σημειώνονται σιγά-σιγά προς τις βραδινές χώρες και σε περιοχές της νότιες της Κεντρικής Μακεδονίας, κυρίως στη Χαλκιδική.

Ενώ, από την Εύβοια, Σποράδες, μέχρι και τη Μαγνησία και τα υπόλοιπα ανατολικά τμήματα της Θεσσαλίας, θα ξεκινήσουν βροχές οι οποίες θα είναι περισσότερες, πιο δυνατές, όσο θα πηγαίνουμε προς τις βραδινές-νυχτερινές ώρες του Σαββάτου προς το ξημέρωμα της Κυριακής.

Δεν αποκλείεται αργά τη νύχτα να σημειωθούν κάποιες τοπικές βροχές και στην υπόλοιπη ανατολική-βορειοανατολική Στερεά.

Οι Θερμοκρασίες

Δύσκολα φαίνεται να κατεβαίνει ο υδράργυρος κατά τη διάρκεια των πρωινών ωρών του Σαββάτου κάτω από το μηδέν. Σε αυτό θα συμβάλει η συννεφιά η οποία θα αρχίσει να πυκνώνει μέσα στη νύχτα, σχεδόν παντού.

Και έτσι, κατά μέσο όρο μπορεί να έχουμε +1 ως +2 βαθμούς στις ορεινότερες περιοχές, 3 με 7 βαθμούς στα υπόλοιπα πεδινά ηπειρωτικά, γύρω στους 13 με 14 βαθμούς στα νησιά του Αιγαίου, 8 βαθμούς στο εσωτερικό κομμάτι της Κρήτης, ακόμα και στα πεδινά.

Στις βορειότερες και νοτιότερες παράκτιες περιοχές της Κρήτης υπολογίστε ανάλογες θερμοκρασίες με αυτές των υπολοίπων νησιωτικών τμημάτων του Αιγαίου Πελάγους.

Το μεσημέρι και πάλι δεν φαίνεται να παρουσιάζει κάποια ιδιαίτερη πτώση η θερμοκρασία.

Μέχρι και το μεσημέρι, θα έχουμε και δεκάρια και δωδεκάρια στα ορεινά, δεκαεξάρια-δεκαεπτάρια-ως και εικοσάρια σε αρκετές περιοχές.

Ακόμα και στα ηπειρωτικά τμήματα τα ανατολικά, δεκαοκτάρια-δεκαεννιάρια, εικοσάρια στην περιοχή της βόρειας Κρήτης.

Ο βοριάς, όμως, θα κάνει την εμφάνισή του στη Θράκη, στα βόρεια-ανατολικά, μετά το μεσημέρι.

Και έτσι, οι Θρακιώτες θα είναι οι πρώτοι που θα νιώσουν τη θερμοκρασία να σημειώνει αισθητότατη πτώση, της τάξεως των 7 ως και 8 βαθμών, όσο θα βαδίζουμε προς τις απογευματινές-βραδινές ώρες.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share