Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Σεισμός στην Ελασσόνα: Σημαντική καθίζηση εδάφους - Μετρούν τις πληγές τους οι κάτοικοι

Στιγμές αγωνίας για όλους!

6 Μαρτίου 2021 11:32
Σεισμός στην Ελασσόνα: Σημαντική καθίζηση εδάφους - Μετρούν τις πληγές τους οι κάτοικοι
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Δύσκολη νύχτα πέρασαν οι κάτοικοι της Θεσσαλίας και συγκεκριμένα της Ελασσόνας, από τους συνεχείς μετασεισμούς. Οι επιστήμονες κάνουν λόγο για σημαντική καθίζηση του εδάφους, η οποία φτάνει ακόμα και τα 40 εκατοστά

Αναλυτικότερα, τη Δευτέρα αναμένεται να είναι έτοιμο το πόρισμα των επιστημόνων για τον σεισμό των 5,9 Ρίχτερ που σημειώθηκε το βράδυ της Πέμπτης στην Ελασσόνα, λίγες μόνο ώρες μετά τον αρχικό σεισμό των 6,3 Ρίχτερ. Ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Γεράσιμος Χουλιάρας, μιλώντας στον ΑΝΤ1, τόνισε ότι ο ισχυρός μετασεισμός ξάφνιασε τους σεισμολόγους, αλλά εκτίμησε ότι είναι ελάχιστη η πιθανότητα να ενεργοποιηθεί άλλο ρήγμα.

Την ίδια ώρα, οι επιστήμονες κάνουν λόγο για σημαντική καθίζηση του εδάφους, η οποία φτάνει ακόμα και τα 40 εκατοστά. Αξιοποιώντας τις εικόνες που κατέγραψε ο δορυφόρος Sentinel 1 κατά την τροχιά του γύρω από τη Γη διαπίστωσαν σημαντική εδαφική παραμόρφωση.

Σεισμός στην Ελασσόνα ζημιές

Όπως δηλώνει στην εφημερίδα τα "ΝΕΑ" ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθανάσιος Γκανάς "η μέγιστη τιμή καθίζησης, που αγγίζει τα 40 εκατοστά, παρατηρείται στην ορεινή περιοχή δυτικά του χωριού Δαμάσι και βόρεια του χωριού Ζάρκο".

Σεισμός στην Ελασσόνα: O σχεδιασμός αποκατάστασης

Σήμερα συνεχίζεται ο σχεδιασμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του υπουργείου Υποδομών για τη σταδιακή αποκατάσταση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι περιοχές της ΠΕ Λάρισας, οι οποίες επλήγησαν από τις ισχυρές σεισμικές δονήσεις των προηγούμενων ημερών. Ειδικότερα ο σχεδιασμός επικεντρώνεται στην αντιμετώπιση και βελτίωση της προσωρινής στέγασης των κατοίκων που διαμένουν τις τελευταίες μέρες σε σκηνές, καθώς τα σπίτια τους έπαθαν σοβαρές ζημιές από τον σεισμό και έχουν κριθεί ακατάλληλα.

Όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, αναμένονται να φτάσουν από το υπουργείο Υποδομών στις περιοχές Ελασσόνας - Τυρνάβου ένας πρώτος αριθμός 40 τροχόσπιτων, ώστε να βελτιωθεί η μετεγκατάσταση ενός αριθμού ανθρώπων οι οποίοι διαμένουν σε σκηνές μετά τον ισχυρό σεισμό. Η διαδικασία αυτή θα συνεχιστεί και τις επόμενες ώρες, όπου αναμένεται σταδιακά να καταφθάνουν νέα τροχόσπιτα, αλλά και μεγαλύτεροι οικίσκοι που θα εγκατασταθούν όπου χρειάζεται σε συνεργασία με τους δήμους.

Σεισμός στην Ελασσόνα κάτοικοι

Ο κ. Αγοραστός, σημείωσε πως στις πληγείσες περιοχές συνεχίζεται η τροφοδοσία των κατοίκων με είδη πρώτης ανάγκης ειδικά για τους ανθρώπους που δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Συγκεκριμένα στα ειδικά διαμορφωμένα σημεία σε Δαμάσι του δήμου Τυρνάβου και αλλού, όπου έχουν εγκατασταθεί μέχρι στιγμής σκηνές για τους πληγέντες, συνεχίζεται η τροφοδοσία των κατοίκων με κουβέρτες, υπνόσακους, πόσιμο νερό και φαγητό, ενώ έχει ολοκληρωθεί και η διαδικασία ηλεκτροδότησης, ώστε να διασφαλιστεί η δυνατότητα να λειτουργήσουν θερμαντικά σώματα για την προστασία των κατοίκων από το κρύο.

Οι περιοχές σε έκτακτη ανάγκη

Σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας κηρύχθηκε ο Δήμος Τυρνάβου και η Δημοτική Ενότητα Ποταμιάς του Δήμου Ελασσόνας της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, καθώς και ο Δήμος Φαρκαδόνας της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν λόγω της ισχυρής σεισμικής δόνησης που εκδηλώθηκε στις 03-03-2021 στις παραπάνω περιοχές.

Σεισμός στην Ελασσόνα έδαφος

Εξάλλου, από το πρωί της Τετάρτης, αμέσως μετά την εκδήλωση του πρώτου σεισμού στη Θεσσαλία, η Υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη επικοινώνησε με τη διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας και την Θεσσαλική Εταιρεία Ψυχικής Υγείας, Περίθαλψης και Αποκατάστασης (ΘΕΨΥΠΑ) και έδωσε οδηγίες για την οργάνωση ομάδων ψυχολογικής υποστήριξης του πληθυσμού. Στο πλαίσιο αυτό, σε αντίσκηνο του καταυλισμού των σεισμόπληκτων στην περιοχή του Δαμασίου, λειτουργεί σταθμός ψυχολογικής υποστήριξης, ο οποίος αποτελείται από δυο ψυχολόγους και έναν ψυχίατρο. Ο σταθμός, υπό τον συντονισμό του Γενικού Διευθυντή της Θ.Ε.Ψ.Υ.Π.Α Γιάννη Παπαγεωργίου, συνεργάζεται με την Πολιτική Προστασία καθώς και με τον Δήμο Τυρνάβου και την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Επιπλέον, σε συνεργασία με τον Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, Γρηγόριο Βλαχάκη, ομάδα επαγγελματιών Ψυχικής Υγείας του Νοσοκομείου βρίσκεται από σήμερα το πρωί στο Μεσοχώρι, προκειμένου να παρέχει τις υπηρεσίες της στους πολίτες που εξακολουθούν να δοκιμάζονται από τους ισχυρούς μετασεισμούς. Οι σταθμοί ψυχολογικής υποστήριξης θα παραμείνουν στην πληττόμενη από το σεισμό περιοχή για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share