Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Αλαλούμ με τα νέα μέτρα: Οι διευκρινίσεις για τις αλλαγές στα SMS «6» και «2»

Τι ισχύει για τους κωδικούς και τους περιορισμούς στα χιλιόμετρα

5 Μαρτίου 2021 08:24
Αλαλούμ με τα νέα μέτρα: Οι διευκρινίσεις για τις αλλαγές στα SMS «6» και «2»
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Πολλά είναι τα ερωτήματα για το πώς θα γίνονται οι μετακινήσεις μετά τα νέα μέτρα και τους νέους περιορισμούς που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη, από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά.

Στο επίκεντρο βρίσκονται οι περιορισμοί του SMS στον κωδικό «6», τον οποίο θα μπορούν να χρησιμοποιούν οι πολίτες για μετακίνηση μόνο με πόδια ή με ποδήλατο αλλά και στον κωδικό «2» για αγορές σε σούπερ μάρκετ, καταστήματα τροφίμων και φαρμακεία.

Με κωδικό «6» σε όποιον δήμο θέλουμε με πόδια ή ποδήλατο

Σύμφωνα με το Mega, με τον κωδικό «6» οι πολίτες μπορούν να ασκηθούν και να βγάλουν βόλτα το κατοικίδιό τους. Ωστόσο, η άσκηση και η βόλτα επιτρέπεται μόνο με τα πόδια ή με ποδήλατο και πατίνι και μόνο κοντά στον τόπο κατοικίας.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, με την ΚΥΑ οι μετακινήσεις γίνονται είτε εντός των ορίων του οικείου δήμου είτε ως και 2 χιλιόμετρα από τον τόπο κατοικίας. Δηλαδή, μπορούμε να κινούμαστε χωρίς κανέναν περιορισμό εντός του Δήμου μας και 2 χιλιόμετρα πέραν αυτού, εφόσον θέλουμε να επισκεφτούμε τοποθεσίες σε όμορο δήμο.

Το παράδοξο, όμως, με τον κωδικό «6» είναι πως περπατώντας ή με το ποδήλατο μπορούμε να αλλάξουμε δήμο και να πάμε όπου επιθυμούμε.

Σημειώνεται ότι η βόλτα με κατοικίδιο επιτρέπεται και κατά τις ώρες απαγόρευσης της κυκλοφορίας, μόνο κοντά στο σπίτι.

Πώς θα γίνεται η μετακίνηση στο σούπερ μάρκετ και φαρμακεία

Στον κωδικό «2», που αφορά τα καταστήματα τροφίμων, σουπερμάρκετ, φαρμακεία, βενζινάδικα αλλά και στον κωδικό «3», που αφορά τραπεζικές συναλλαγές, πλέον θα δικαιολογείται η κυκλοφορία εντός του δημοτικού διαμερίσματος ή σε απόσταση μέχρι 2 χιλιόμετρα από τον τόπο κατοικίας μας.

Σε περίπτωση δηλαδή που το φαρμακείο ή το σουπερμάρκετ βρίσκεται σε απόσταση μεγαλύτερη των 2 χιλιομέτρων αλλά εντός του δήμου διαμονής μας, μπορούμε να πάμε σε αυτό.

Στην περίπτωση που στον δήμο στον οποίο διαμένουμε, δεν υπάρχει διανυκτερεύον φαρμακείο, μπορούμε να μετακινηθούμε σε άλλον δήμο, καθώς οι κατά τόπους αστυνομικές αρχές θα είναι ενημερωμένες για τέτοιες ειδικές συνθήκες.

Αναφορικά με το εάν είναι δυνατή η μετακίνηση με ΜΜΜ για σούπερ μάρκετ, διευκρινίζεται πως αυτό είναι εφικτό εφόσον δεν αλλάζει το εύρος της μετακίνησης.

Πώς θα ελέγχεται ο κωδικός 4

Μιλώντας στο Mega, ο Θεόδωρος Χρονόπουλος, εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ, προσπάθησε να δώσει διευκρινήσεις για το πώς θα λειτουργούν τα ελεγκτικά όργανα προσορμαζόμενα στα νέα δεδομένα.

Σχετικά με τον αριθμό «4» που αφορά την παροχή βοήθειας σε άτομα που το έχουν ανάγκη, ο κ. Χρονόπουλος σημείωσε ότι θα ήταν χρήσιμο να έχουμε μαζί μας κάποιο έγγραφο που να αποδεικνύει ότι ο άνθρωπος που πάμε να βοηθήσουμε είναι ανήμπορος.

Σημείωσε δε ότι οι ελεγκτικές Αρχές θα δείχνουν κατανόηση όσον αφορά τον κωδικό «4» παρά το γεγονός ότι «έχει τύχει ευρείας κατάχρησης». Ωστόσο, σε περίπτωση έλλειψης δικαιολογητικού εγγράφου, δεν υπάρχει πρόβλεψη για το τι θα συμβεί, με τον εκπρόσωπο Τύπου της ΕΛ.ΑΣ να λέει ότι: «η κοινή υπουργική απόφαση δεν μπορεί να περιλαμβάνει όλες τις υποπεριπτώσεις».

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share