Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Τρέμει η Γη στη Θεσσαλία: Ανησυχία σε κατοίκους και ειδικούς από τα 5,9 Ρίχτερ

Σε σκηνές διανυκτέρευσαν οι κάτοικοι – Μεγάλες ζημιές σε κτίρια

5 Μαρτίου 2021 07:10
Τρέμει η Γη στη Θεσσαλία: Ανησυχία σε κατοίκους και ειδικούς από τα 5,9 Ρίχτερ
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ο χθεσινός νέος σεισμός μεγέθους 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που εκδηλώθηκε λίγο πριν από τις εννέα το βράδυ προκάλεσε ιδιαίτερη ανησυχία στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής της Ελασσόνας. Η νύχτα ήταν αρκετά δύσκολη με τους συνεχείς μετασεισμούς, ενώ αρκετοί διανυκτέρευσαν σε σκηνές, ξενοδοχεία και σπίτια φίλων και συγγενών.

Η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την ώρα του σεισμού

Το επίκεντρο του νέου σεισμού εντοπίστηκε 16 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Ελασσόνας και το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 11,3 χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες βρισκόμαστε σε μια εξελισσόμενη ιδιαίτερη σεισμική ακολουθία η οποία όμως έχει ξαναπαρατηρηθεί στον ελλαδικό χώρο και συγκεκριμένα το 2014 στους σεισμούς της Κεφαλονιάς. Ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Δρ Γεράσιμος Χουλιάρας μιλώντας στο protothema.gr εξήγησε ότι: «Είμαι 31 χρόνια στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο στον τομέα της πρόγνωσης και μελέτης σεισμών. Αυτή τη στιγμή έχουμε μια ιδιαίτερη σεισμική ακολουθία, όπου είχαμε έναν νέο σεισμό σχεδόν με το ίδιο μέγεθος με τον κύριο σεισμό της Τετάρτης. Το φαινόμενο έχει επαναληφθεί στο πρόσφατο παρελθόν, το 2014 στους σεισμούς της Κεφαλονιάς όπου είχαμε δυο 6αρηδες με διαφορά δέκα ημερών.

Διανυκτέρευση στα πάρκα και στα αυτοκίνητα για τους Λαρισαίους

Το φαινόμενο αυτό το έχουμε συναντήσει και σε άλλες σεισμογενείς περιοχές στον κόσμο. Οι διπλοί κύριοι σεισμοί είναι κάτι το ιδιαίτερο αλλά όχι άγνωστο, είναι ένα φαινόμενο που έχει παρατηρηθεί από τους ειδικούς σεισμολόγους».

Ο κ. Χουλιάρας είχε και τηλεφωνική επικοινωνία χθες με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά όπου τον ενημέρωσε για την εξέλιξη του φαινομένου. Ο κ. Χαρδαλιάς βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με όλους τους συναρμόδιους φορείς προκειμένου να παρασχεθεί οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστεί, έπειτα από την νέα ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,9 ρίχτερ χθες στην Ελασσόνα. Ο κ. Χαρδαλιάς παρέμεινε στο θάλαμο επιχειρήσεων του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ) , ενώ με εντολή του στην περιοχή μεταβαίνει σήμερα ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου. Παράλληλα ευρεία σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί σήμερα το πρωί υπό τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, παρουσία του περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστού και όλων των εμπλεκόμενων φορέων για τον βέλτιστο συντονισμό των ενεργειών τους προς αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού.

Σημαντικές είναι οι πληροφορίες που έδωσε στο protothema.gr ο καθηγητής Γεωλογίας και διευθυντής ερευνών Αθάνασιος Γκανάς, σύμφωνα με τον οποίο ο σεισμός της Τετάρτης με μέγεθος 6 Ρίχτερ δεν προήλθε από το ρήγμα του Τυρνάβου, όπως έδειχναν τα αρχικά στοιχεία, αλλά από ένα άλλο ρήγμα πιο εσωτερικά στον ορεινό όγκο δυτικά από το Δαμάσι.

Ανησυχία σε κατοίκους και ειδικούς από τα 5,9 Ρίχτερ

Ανησυχία σε κατοίκους και ειδικούς από τα 5,9 Ρίχτερ

Ανησυχία σε κατοίκους και ειδικούς από τα 5,9 Ρίχτερ

«Όσον αφορά τα 5,9 Ρίχτερ που είχαμε χθες το βράδυ ήταν ένας νέος σεισμός που εκδηλώθηκε βορειότερα από το ρήγμα που έδωσε τον σεισμό της Τετάρτης. Αυτό που διαπιστώνουμε από τα στοιχεία που πήραμε από την ανάλυση δορυφορικών εικόνων είναι ότι ο σεισμός της Τετάρτης δεν προήλθε από το ρήγμα του Τυρνάβου, όπως αρχικά έδειχναν τα πρώτα στοιχεία, αλλά από ένα άλλο ρήγμα που είναι πιο εσωτερικά στον ορεινό όγκο του Δαμασίου. Και αυτό το ρήγμα έχει μήκος 15 χιλιόμετρα με κλίση προς βορρά. Επίσης ένα άλλο σημαντικό στοιχείο το οποίο προέκυψε από ανάλυση δεδομένων GPS είναι ότι ο γεωδαιτικός σταθμός GPS του Εθνικού Αστεροσκοπείου στον Κλοκωτό Τρικάλων, στον οικίσκο του Σεισμολογικού Σταθμού "Θεσσαλία", μετακινήθηκε 4 εκατοστά νοτιοδυτικά. Ο σταθμός αυτός βρίσκεται 25 χιλιόμετρα από το επίκεντρο του σεισμού της Τετάρτης».

Στον νέο σεισμό των 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ αναφέρθηκε και ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός ο οποίος μιλώντας στο protothema.gr τόνισε: «Ήταν ένας νέος σεισμός , είναι προέκταση του προηγούμενου ρήγματος προς την Ελασσόνα και συγκεκριμένα στο Κεφαλόβρυσο. Μιλάμε για ένα νέο ρήγμα και μια καινούργια κατάσταση, το οποίο επιδείνωσε τις ίδιες υπάρχουσες ζημιές δηλαδή έπεσαν κάποια σπίτια τα οποία ήταν χαρακτηρισμένα κόκκινα και δεν μπορούσαν να κατοικηθούν. Αυτή τη στιγμή έχουμε προβλήματα στο Μεσοχώρι , στη Μαγούλα και στο Αμούρι δεν υπάρχει ρεύμα και η ΔΕΗ επιχειρεί να το φτιάξει. Υπάρχει μια έντονη αγωνία του κόσμου, μια αναστάτωση γιατί για δεύτερο βράδυ ο κόσμος κοιμήθηκε σε σκηνές, φιλικά σπίτια και ξενοδοχεία. Υπάρχουν άτομα που κοιμήθηκαν έξω διότι δεν ήθελαν να μπουν στις σκηνές και τους πήγαμε σόμπες και υπνόσακους για να περάσουν τις νύχτες τους έξω από τα σπίτια τους. Μέχρι χθες είχαν γίνει 294 αυτοψίες στο Δαμάσι, στο Μεσοχώρι, στο Ζάρκο, στη Μαγούλα, στο Τύρναβο , στη Ραχούλα, Μάνδρα και Αμυγδαλέα από τις οποίες προέκυψαν ότι 176 σπίτια είναι μη κατοικήσιμα ενώ τα 88 κατοικήσιμα . Σήμερα πρόκειται να έρθει ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας και άλλοι πενήντα μηχανικοί του Υπουργείου Υποδομών».

Ανησυχία σε κατοίκους και ειδικούς από τα 5,9 Ρίχτερ

Ανησυχία σε κατοίκους και ειδικούς από τα 5,9 Ρίχτερ

Με απόφαση του δημάρχου Τρικκαίων κλειστά θα παραμείνουν και σήμερα όλα τα σχολεία στα Τρίκαλα για λόγους ασφαλείας, έπειτα από την νέα ισχυρή σεισμική δόνηση των 5,9 Ρίχτερ που σημειώθηκε χθες στην περιοχή. Η απόφαση ελήφθη με γνώμονα την ασφάλεια των μαθητών ώστε τα σχολικά συγκροτήματα να επανεξεταστούν εκ νέου από μηχανικούς για τυχόν ζημιές.

Μετά και τον νέο χθεσινό σεισμό αναμένεται πλούσια μετασεισμική ακολουθία με ισχυρούς σεισμούς. Ήδη λίγη ώρα μετά τα 5,9 Ρίχτερ έγινε μετασεισμός 5,1 Ρίχτερ, ενώ όλη την νύχτα η γη έτρεμε προκαλώντας φόβο στους κατοίκους πολλοί από τους οποίους, στη Λάρισα διανυκτέρευσαν στα αυτοκίνητά τους. Σύμφωνα με τους επιστήμονες η μετασεισμική ακολουθία θα είναι πλούσια για τις επόμενες εβδομάδες. Ήδη από το σεισμό της Τετάρτης έχουν καταγραφεί εκατοντάδες σεισμικές δονήσεις στην ευρύτερη περιοχή της Ελασσόνας.

Σεισμός Ελασσόνα

Ανησυχία σε κατοίκους και ειδικούς από τα 5,9 Ρίχτερ

Τρέμει η Γη στη Θεσσαλία

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share