Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Σεισμός στην Ελασσόνα: Προβληματισμένοι οι σεισμολόγοι (Video)

Χωρίς ρεύμα χωριά - Εκκένωση ξενοδοχείου στον Τύρναβο - Κλειστά και αύριο όλα τα σχολεία στα Τρίκαλα

4 Μαρτίου 2021 23:15
Σεισμός στην Ελασσόνα: Προβληματισμένοι οι σεισμολόγοι (Video)
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Σεισμός στην Ελασσόνα: Σε επιφυλακή είναι οι επιστήμονες μετά τον νέο ισχυρό σεισμό μεγέθους 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στην Ελασσόνα το απόγευμα της Πέμπτης.

Σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 11,3 χιλιομέτρων, ενώ ήδη έχουν σημειωθεί μέχρι αυτή την ώρα 6 μετασεισμοί έντασης έως 5,1 Ριχτερ.

Το επίκεντρο ήταν 16 χιλιόμετρα νότια νοτιοδυτικά της Ελασσόνας. Ο τρόμος επέστρεψε, είπαν ο κάτοικοι στην ανταποκρίτρια του OPEN TV, Αναστασία Αργυριάδου που βρίσκεται στο χωριό Δαμάσι Λάρισας.

Λέκκας: Eνεργοποιήθηκε ένας άλλος κλάδος του ρήγματος

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας ο αποψινός δεν ήταν μετασεισμός αλλά ένας νέος σεισμός που προήλθε από την ενεργοποίηση ενός καινούργιου κλάδου του ρήγματος της περιοχής, του βορειοδυτικού. Ο κ. Λέκκας πρόσθεσε ότι τώρα όλα πάνε από την αρχή και δεν απέκλεισε ένα μετασεισμό του αποψινού σεισμού ακόμη και του ίδιου μεγέθους.

«Ήταν μια έκπληξη για εμάς ο νέος σεισμός», δήλωσε ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας στην ΕΡΤ υπογραμμίζοντας πως ενεργοποιήθηκε ένας άλλος κλάδος του ρήγματος, ο βόρειος κλάδος του Μεσοχωρίου. Το μήνυμα που έστειλε στους κατοίκους της περιοχής είναι να μην παραμένουν στα σπίτια τους.

Σύμφωνα με τον καθηγητή σεισμολογίας το επίκεντρο του νέου ισχυρού μετασεισμού εντοπίζεται πέντε χιλιόμετρα βορειότερα του αρχικού σεισμού. Στο ερώτημα εάν ήταν αναμενόμενη μια τέτοια δραστηριότητα, ο κ. Λέκκας απάντησε μιλώντας στο ραδιόφωνο του Σκάι ότι «όχι, δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο. Ήταν κάπως έτσι περίεργο να υπάρξει αυτή η εξέλιξη. Πρέπει να την αποτιμήσουμε το επόμενο διάστημα».

Παπαδόπουλος: 6,1 Ρίχτερ ο νέος σεισμός - Δύσκολη νύχτα στη Θεσσαλία

Ο Διευθυντής Ερευνών Σεισμολογίας στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεράσιμος Παπαδόπουλος ανακοίνωσε με ανάρτησή του ότι ο νέος σεισμός είχε μέγεθος 6,1 Ρίχτερ σύμφωνα με εκτίμηση του Γερμανικού Γεωφυσικού Κέντρου.

Όπως έγραψε σε σχετική ανάρτησή του:

«ΠΟΛΥ ΙΣΧΥΡΟΣ ΜΕΤΑΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ! 6,1! Προ ολίγου! Μέγεθος 6,1 από το Γερμανικό Γεωφυσικό Κέντρο. Αισθητός και στην Αττική. Σήμερα το πρωί στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα Μega είχα αναφέρει ότι ο μεγάλος μετασεισμός μάλλον δεν είχε γίνει ακόμη... Δεν άργησε λοιπόν... Δύσκολη νύχτα για τη Θεσσαλία!».

Σημειώνεται πως η προκαταρκτική εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών έκανε λόγο για σεισμό μεγέθους 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο 16 χιλ. νοτια-νοτιοδυτικά της Ελασσόνας. Η εκτίμησή του Γεωδυναμικού αναθεωρήθηκε στα 5,9 ρίχτερ, λίγη ώρα αργότερα. Στα 5,9 ρίχτερ έδωσε την ένταση του σεισμού και το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο.

Παπαζάχος: Πολύ ισχυρός μετασεισμός

Για έναν πολύ ισχυρό μετασεισμό, που δεν εκπλήσσει τους επιστήμονες έκανε λόγο ο καθηγητής σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Κώστας Παπαζάχος, αναφερόμενος στην δόνηση των 5,9 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 8.38μμ στην Ελασσόνα.

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Παπαζάχος έκανε λόγο για έναν “σχεδόν δίδυμο σεισμό”, καθώς ήταν σχεδόν ίδιου μεγέθους με τον αρχικό, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο το μέγεθος του να αναθεωρηθεί προς τα πάνω. Τόνισε, δε, ότι το επίκεντρο (16 χιλ. νοτια-νοτιοδυτικά της Ελασσόνας) ήταν στην ίδια περιοχή με τον χθεσινό, αλλά μετατοπίστηκε βορειοδυτικά, όμως προέρχεται από το ίδιο ρήγμα. Επισήμανε, τέλος, ότι «δεν έχουμε δει ενεργοποίηση γειτονικών ρηγμάτων», ωστόσο αν αυτό συμβεί «θα φανεί τις επόμενες ημέρες».

Σεισμός στην Ελασσόνα: Χωρίς ρεύμα τα χωριά Μαγούλα, Μεσοχώρι και Αμούρι

Χωρίς ρεύμα βρίσκονται τα χωριά Μαγούλα, Μεσοχώρι και Αμούρι του δήμου Ελασσόνας, καθώς προκλήθηκε βλάβη στο δίκτυο από τις νέες σεισμικές δονήσεις και τις πτώσεις χαλασμάτων από παλιά σπίτια που είχαν πληγεί από τον χθεσινό σεισμό.

Αρκετοί κάτοικοι έχουν βγει στους δρόμους των χωριών και υπάρχει αναστάτωση για το φαινόμενο.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός στα χωριά βρίσκεται κλιμάκιο της Περιφέρειας Θεσσαλίας, όπου μεταφέρει κουβέρτες, τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, για τους κατοίκους των περιοχών.

Στους δρόμους και οι κάτοικοι Λάρισας - Εκκένωση ξενοδοχείου στον Τύρναβο

Ανάστατοι είναι οι πολίτες της πόλης Λάρισας, λόγω του μετασεισμού μεγέθους 5,9 Ρίχτερ που ταρακούνησε την περιοχή.

Πολλοί έχουν βγει από τα σπίτια τους και συγκεντρώνονται σε πλατείες, πάρκα και άλλους ανοιχτούς χώρους για κάθε ενδεχόμενο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στον Τύρναβο και συγκεκριμένα στο χωριό Δαμάσι που έχει πληγεί από τον χθεσινό σεισμό, δυνάμεις της ΕΜΑΚ επιχειρούν προληπτικά στη περιοχή, για το ενδεχόμενο να έχει υπάρξει κάποιος νέος εγκλωβισμός.

Εκκενώθηκε, ακόμη, ξενοδοχείο στον Τύρναβο, στο οποίο διέμεναν σεισμοπαθείς.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Τυρνάβου Γιάννης Κόκκουρας, δεν έχει εντοπιστεί μέχρι στιγμής κάποιος άνθρωπος που να έχει προβλήματα, ούτε έχουν υπάρξει μέχρι στιγμής τραυματισμοί.

Κλειστά και αύριο όλα τα σχολεία στα Τρίκαλα

Κλειστά θα παραμείνουν και αύριο Παρασκευή όλα τα σχολεία στα Τρίκαλα με απόφαση του δημάρχου Τρικκαίων για λόγους ασφαλείας, έπειτα από την νέα ισχυρή σεισμική δόνηση των 5,9 Ρίχτερ που σημειώθηκε απόψε στην περιοχή.

Η απόφαση ελήφθη με γνώμονα την ασφάλεια των μαθητών ώστε τα σχολικά συγκροτήματα να επανεξεταστούν εκ νέου από μηχανικούς για τυχόν ζημιές.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share