Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Σείεται η Ελασσόνα: Ανήσυχος ο Λέκκας - Ενεργοποιήθηκε άγνωστος κλάδος του ρήγματος! (Video)

Διπλοί ισχυροί μετασεισμοί! Κατέρρευσαν σπίτια!

4 Μαρτίου 2021 21:31
Σείεται η Ελασσόνα: Ανήσυχος ο Λέκκας - Ενεργοποιήθηκε άγνωστος κλάδος του ρήγματος! (Video)
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Στο «χορό» των Ρίχτερ για ακόμη ένα βράδυ βρίσκεται η Ελασσόνα καθώς το βράδυ της Πέμπτης σημειώθηκε νέος ισχυρός σεισμός μεγέθους 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, δύο σπίτια κατέρρευσαν ενώ σε ένα σπίτι έχει ξεσπάσει φωτιά. Το επίκεντρο της δόνησης υπολογίζεται 33 χιλιόμετρα δυτικά βορειοδυτικά της Λάρισας και το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 11 χιλιόμετρα.

Για ενεργοποίηση ενός άλλου κλάδου του ρήγματος του Τυρνάβου έκανε λόγο ο Ευθύμης Λέκκας. Μιλώντας στην ΕΡΤ αμέσως μετά τη νέα ισχυρή σεισμική δόνηση στην περιοχή της Ελασσόνας, μεγέθους 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών χαρακτήρισε «έκπληξη» τον τόσο μεγάλο μετασεισμό, υποστηρίζοντας ότι περιμένουμε να δούμε τα επόμενα λεπτά αν ενεργοποιείται κάποιος νέος κλάδος.

«Ενεργοποιήθηκε ένας άλλος κλάδος του ρήγματος, ένας καινούριος κλάδος που ξεφεύγει από τις κατοικημένες περιοχές», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ακολούθως, αφού χαρακτήρισε ως «έκπληξη για εμάς τον μετασεισμό», ανέφερε ότι το επίκεντρο απομακρύνεται από τη Λάρισα όπου δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, αν και οι κάτοικοι βγήκαν έντρομοι στους δρόμους.

Παράλληλα, ο Ευθύμης Λέκκας, ο οποίος λίγο αργότερα φιλοξενήθηκε και στον αέρα του ΣΚΑΪ, τόνισε ότι παρατηρείται μετάθεση της σεισμικής δραστηριότητας στον ίδιο κλάδο ρήγματος προς την Ελασσόνα.

Ερωτηθείς, δε, αν ήταν αναμενόμενη μια τέτοια δραστηριότητα, απάντησε:

«Όχι, δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο. Ήταν κάπως έτσι περίεργο να υπάρξει αυτή η εξέλιξη. Πρέπει να την αποτιμήσουμε το επόμενο διάστημα».

Από την πλευρά του, ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Βασίλης Καρακώστας, υποστήριξε ότι «η δόνηση δεν εντάσσεται στο πλαίσιο της κανονικής σεισμικής εξέλιξης, αλλά δεν είναι και κάτι μη αναμενόμενο».

Ανέφερε επίσης ότι φαίνεται να υπάρχει μια μικρή μετατόπιση της σεισμικής δραστηριότητας προς τα δυτικά και ενδεχομένως να έχει δραστηριοποιηθεί ένα άλλο ρήγμα από τον χθεσινοβραδινό μετασεισμό των 5,2 Ρίχτερ.

«Αυτές είναι κάποιες πρώτες εκτιμήσεις. Έως αύριο το μεσημέρι, θα έχουμε πιο ασφαλή στοιχεία όταν θα έχουμε αναλύσει και τους μικρότερους σεισμούς που γίνονται τώρα», τόνισε.

Καταλήγοντας, ο κ. Καρακώτας προειδοποίησε ότι τις επόμενες χώρες αναμένεται έντονη μετασεισμική δραστηριότητα, ωστόσο «αυτό είναι κάτι το φυσιολογικό».

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share