Τρίτη, 13 Απριλίου 2021

Αριστοτελία Πελώνη: "Είμαστε σε πιο σκληρό lockdown από αυτό του Μαρτίου" - "Μπαίνουμε στην τελική ευθεία"

"Η κυβέρνηση δεν τιμωρεί με τα μέτρα"

4 Μαρτίου 2021 14:18
Αριστοτελία Πελώνη:
Από Βασίλης Κατσιαούνης

Κορωνοϊός: Συνεχίζονται οι εξελίξεις σχετικά με τον κορωνοϊό στην Ελλάδα όπου από σήμερα Πέμπτη 4 Μαρτίου έχουν μπει σε εφαρμογή πιο σκληρά μέτρα.

Σημειώνεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέσα από δηλώσεις του ανέφερε ότι βρισκόμαστε "στην αρχή του τέλους" και ότι πρέπει να υπάρχει υπομονή για τα μέτρα.

Συγκεκριμένα η Αριστοτελία Πελώνη μέσα από δημόσιες δηλώσεις της μίλησε για τα νέα μέτρα του κορωνοϊού αλλά και πότε αναμένεται να τελειώσει η κατάσταση που επικρατεί.

Αυτές ήταν οι ανακοινώσεις που έγιναν.

Κορωνοϊός: Οι δηλώσεις της Αριστοτελίας Πελώνη για τα νέα μέτρα

Ειδικότερα η κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε ότι στόχος των νέων μέτρων είναι ο περιορισμός της κινητικότητας και υπογράμμισε ότι η χώρα βρίσκεται σε σκληρότερο lockdown και από αυτό του περασμένου Μαρτίου.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην πορεία των εμβολιασμών λέγοντας ότι η επιχείρηση «Ελευθερία» συνεχίζεται πολύ ικανοποιητικά και εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι η πιστή τήρηση των μέτρων θα τα καταστήσει μη απαραίτητα σύντομα.

Η κ. Πελώνη έκανε αναφορά στα μέτρα στήριξης της Πολιτείας στις περιοχές που επλήγησαν από τον χθεσινό σεισμό.

Παράλληλα, κάλεσε εκ νέου τον κ. Τσίπρα να αποδοκιμάσει τις δηλώσεις Δρίτσα. «Η κυβέρνηση καλεί τον κ. Τσίπρα να τοποθετηθεί και να σπάσει την αφωνία του για τις δηλώσεις Δρίτσα. Η σιωπή σημαίνει έμμεση αποδοχή», τόνισε χαρακτηριστικά.

Αναλυτικά οι δηλώσεις της Αριστοτελίας Πελώνη

Σήμερα το πρωί ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε Κέντρο Υγείας Πατησίων που λειτουργεί ως εμβολιαστικό Κέντρο όπου διαπίστωσε την άριστη λειτουργία του και ευχαρίστησε το προσωπικό για τις υπηρεσίες που προσφέρει. Όπως ο ίδιος αναφέρει σε σχετική δήλωσή του:

«Στη χώρα μας η διαδικασία προχωρά οργανωμένα και πιο γρήγορα από τα πιο πολλά ευρωπαϊκά κράτη. Γι’ αυτό και τα εμπιστεύονται ολοένα και περισσότερο οι συμπολίτες μας. Σήμερα, ξεπερνάμε τον συμβολικό αριθμό του ενός εκατομμυρίου δόσεων. Που σημαίνει ότι κάθε εβδομάδα που περνά, χτίζουμε το τείχος ανοσίας που θα μας επιτρέψει να αφήσουμε πίσω αυτή την περιπέτεια».

Σημειώνεται ότι με βάση τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα αναμένεται η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών να εισηγηθεί την διενέργεια εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca για τις ηλικίες 65 και άνω και στην Ελλάδα. Θετικό είναι και το γεγονός ότι τον Απρίλιο αναμένονται αυξημένες παραδόσεις εμβολίων, καθώς η εταιρεία Pfizer, επιβεβαίωσε ότι οι παραδόσεις για τον επόμενο μήνα θα ξεπεράσουν το 1.000.000.

Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι η επιχείρηση «Ελευθερία», η μεγαλύτερη και πιο πολύπλοκη επιχείρηση που ανέλαβε ποτέ το ελληνικό Κράτος, εξελίσσεται με τρόπο υποδειγματικό και χωρίς σημαντικές απώλειες εμβολίων γεγονός που την κατατάσσει στις καλύτερες του κόσμου.

Κι αυτό διότι η Κυβέρνηση έχει στηρίξει, από την αρχή, το επιχειρησιακό σχέδιο σε τρεις πυλώνες που, όπως αποδεικνύεται στην πράξη, τηρούνται στο ακέραιο.

 • Ο πρώτος πυλώνας είναι η ασφάλεια, από την παραλαβή, την αποθήκευση και την διανομή, μέχρι και την διενέργεια των εμβολιασμών. Υπήρξαν μόνο έξι περιπτώσεις αλλεργικής αντίδρασης, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς.
 • Ο δεύτερος είναι ο πυλώνας της διαφάνειας και της τήρησης της προτεραιοποίησης, όπως την έχει ορίσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.
 • Ο τρίτος πυλώνας είναι η αποφυγή κάθε ταλαιπωρίας για τους πολίτες. Μέχρι στιγμής οι εμβολιασθεντες -στην πλειονότητά τους άνω των 75 ετών- δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους για τον τρόπο που λειτουργεί ο μηχανισμός.

Ευχαριστούμε και συγχαίρουμε όλες τις υπηρεσίες και όλους τους λειτουργούς που μετέχουν στην επιχείρηση.

Μεγάλες ανακοινώσεις έγιναν.

Για την έξαρση της πανδημίας

Δυστυχώς όπως συμβαίνει, σε πολύ μεγαλύτερες βέβαια διαστάσεις σε άλλες χώρες, την ώρα αυτή παρατηρείται ανησυχητική έξαρση της πανδημίας σχεδόν σε ολόκληρη τη χώρα. Και αυτό εξαιτίας κυρίως των μεταλλάξεων που ήδη κυκλοφορούν και έχουν μεγάλη μεταδοτικότητα.

Παρατηρείται μάλιστα όλο και πιο συχνά το φαινόμενο να διασωληνώνονται πιο νέοι άνθρωποι, παρόλο που δεν έχουν υποκείμενα νοσήματα. Κανείς, λοιπόν -όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός- δεν πρέπει να αισθάνεται άτρωτος. Και βέβαια ο καθένας να μην ξεχνά ότι μπορεί να μεταδίδει γύρω του τον κορωνοϊό, βάζοντας τους υπόλοιπους σε νέες δοκιμασίες.

Ήδη από σήμερα το πρωί η Κυβέρνηση τροποποίησε τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν για την αποτροπή της διασποράς.

Στόχος είναι ο περιορισμός της κινητικότητας που -όπως αποδεικνύεται- αποτελεί βασική αιτία διασποράς. Ανάμεσα στ’ άλλα η μετακίνηση για την προμήθεια αγαθών πρώτης ανάγκης (κωδικός 2), επιτρέπεται μόνο εντός οικείου Δήμου είτε σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από τον τόπο της κατοικίας. Το ίδιο ισχύει και την μετάβαση στις τράπεζες (κωδικός 3). Οι μετακινήσεις για σωματική άσκηση ή βόλτα με κατοικίδιο ζώο (κωδικός 6) γίνονται αποκλειστικά με τα πόδια ή ποδήλατο. Οι μετακινήσει για παροχή βοήθειας (κωδικός 4) θα ελέγχονται πιο αυστηρά.

Ταυτόχρονα, υπάρχει μερική αναπροσαρμογή ως προς τις ώρες κυκλοφορίας. Στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο) η απαγόρευση κυκλοφορίας, ισχύει από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί, ενώ στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) από τις 7 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί. Εξαιρούνται η Περιφέρεια Αττικής και η Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, όπου η απαγόρευση κυκλοφορίας τις καθημερινές διαμορφώνεται από τις 9 το βράδυ ως τις 5 το πρωί, ενώ το Σάββατο και την Κυριακή από τις 7 το απόγευμα έως 5 το πρωί.

Αναλυτικά οι ανακοινώσεις που έγιναν.

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στο Ε.Σ.Υ.

Η νέα έξαρση της πανδημίας έχει προκαλέσει ασφυκτική πίεση στο Σύστημα Υγείας και ειδικότερα στα νοσοκομεία της Αττικής. Στις τελευταίες 20 ημέρες, έχουν προστεθεί 491 απλές κλίνες Covid, φτάνοντας τις 2.122 και 90 κλίνες Μ.Ε.Θ. Covid φτάνοντας στις 319 (δηλαδή αύξηση 40%), ενώ ετοιμάζονται επιπλέον κλίνες για τις αμέσως επόμενες μέρες.

Παρόλα αυτά στην Αττική η πίεση που δέχεται το Ε.Σ.Υ. είναι πολύ μεγάλη και γι’ αυτό το Σύστημα περνά από το επίπεδο αυξημένης ετοιμότητας, στο επίπεδο εφαρμογής σχεδίου έκτακτης ανάγκης σε πλήρη ανάπτυξη. Πρόκειται για ένα σχέδιο που εκπονήθηκε από την αρχή της κρίσης και εφαρμόστηκε σε ένα βαθμό τον περασμένο Νοέμβριο στη Βόρεια Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό:

 • Το Στρατιωτικό Νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ παραχωρεί στο Δημόσιο 120 κλίνες και μετατρέπεται σε non Covid νοσοκομείο.
 • Το ιδιωτικό θεραπευτήριο ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ, παραχωρείται εθελουσίως για πλήρη χρήση, ως υποστηρικτικό νοσοκομείο non Covid περιστατικών.
 • Το νοσοκομείο Σισμανόγλειο μετατρέπεται σε νοσοκομείο αντιμετώπισης Covid περιστατικών με δυναμικότητα 301 κλινών.
 • Το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο θα εφημερεύει καθημερινά για όλα τα επείγοντα καρδιοχειρουργικά περιστατικά Αττικής και Νότιας Ελλάδας.
 • Τα νοσοκομεία Θριάσιο και Ασκληπιείο, τις ημέρες εφημερίας τους, θα υποστηρίζονται από ιδιωτικά θεραπευτήρια στον παθολογικό τομέα για τα non Covid περιστατικά.
 • Ο ιδιωτικός τομέας έχει ήδη διαθέσει 120 κλίνες Μ.Ε.Θ. για non Covid περιστατικά στην Αττική.
 • Επιπλέον, το Υπουργείο Υγείας -στο πλαίσιο της συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα- σκοπεύει να πάρει κάθε σχετική αναγκαία απόφαση για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Ας προσέξουμε λοιπόν όλοι ακόμη περισσότερο έτσι ώστε τα μέτρα αυτά να καταστούν σύντομα απολύτως αχρείαστα. «Αυτές οι εβδομάδες», όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός, «μοιάζουν με το τελευταίο εμπόδιο πριν φτάσουμε στο νήμα της ελπίδας. Η τελευταία πρόσκληση καθώς μπαίνουμε στην τελική ευθεία. Γι’ αυτό και μια τελευταία προσπάθεια θα μας φέρει όλους νωρίτερα στο ξέφωτο της Ελευθερίας».

Ποιες ανακοινώσεις έγιναν.

Οι απαντήσεις στους δημοσιογράφους

 • Είμαστε σε λοκντάουν σκληρό και τα επιπλέον μέτρα που ελήφθησαν χθες είναι πολύ αυστηρότερα και από αυτά του περασμένου Μαρτίου.
 • Αναφορικά με παρατυπίες στη σειρά εμβολιασμού: πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά, η διαδικασία πάει ομαλά, όπου υπάρχει παραβίαση έχουν κυρώσεις.
 • Οι αλλαγές στον κωδικό 6 δεν έγιναν για τιμωρία. Είναι μόνο για άθληση και πρέπει όλοι να δείξουμε υπευθυνότητα και υπομονή.
 • Από σήμερα είναι σε εφαρμογή τα νέα περιοριστικά μέτρα. Πρέπει να δούμε την επιδημιολογική εξέλιξη.
 • Προτεραιότητα είναι το άνοιγμα του λιανεμπορίου και των σχολείων.
 • Ο Κ. Μητσοτάκης συζήτησε χθες διμερή και περιφερειακά ζητήματα με τον Αλ Σίσι. Οι επαφές τους είναι τακτικές και δεν ανακοινώνονται πάντα.
 • Η κυβέρνηση καλεί τον κ. Τσίπρα να τοποθετηθεί και να σπάσει την αφωνία του για τις δηλώσεις Δρίτσα. Η σιωπή σημαίνει έμμεση αποδοχή.
 • Δεν κρίνεται μόνο από τον αριθμό κρουσμάτων η επιδημιολογική εικόνα. Η μετάλλαξη καθιστά τον ιό πιο μεταδοτικό.
 • Ο νόμος δεν απαγορεύει τις πορείες. Είναι αυτονόητο όμως ότι τώρα που κάνουμε την τελευταία προσπάθεια είναι εξαιρετικά ανεύθυνο να καλούν τα κόμματα σε πορείες. Ο κ. Τσίπρας αναλαμβάνει το ρίσκο από ό,τι συμβεί σε αυτές τις πορείες;
 • Δεν μιλάμε αυτή τη στιγμή για παράταση του λοκντάουν. Θα δούμε όταν φτάσουμε στην ημερομηνία που τελειώνουν τα υφιστάμενα μέτρα.
 • Υπάρχει η πρόβλεψη για εμβολιασμό των κλειστών δομών αλλά σε μεταγενέστερο στάδιο της διαδικασίας του εμβολιασμού.
 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share